Mardin Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Adem Özden, hamilelerin Ramazan ayında oruç tutmaması gerektiğini, bu durumlarda anne ve Bebek sağlığının ciddi derecede etkileneceği uyarısında bulundu.
Mardin Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Adem Özden, Ramazan sebebiyle oruç tutmak isteyen hamilelere bazı tavsiyelerde bulundu. Op. Dr. Özden, "Biz kadın hastalıkları ve doğum uzmanları olarak Ramazan ayında en çok karşılaştığımız soru ve sorunlardan birisi gebelerin oruç tutup tutamayacakları yönündedir. Gebelik bir kadının dengeli ve düzenli beslenmesi gereken dönemdir. Gebelikte kadınların özellikle öğün miktarını azaltıp, öğün sayısını arttırarak, üç ana öğün ve üç ara öğün şeklinde beslenmesini isteriz. Ayrıca gebelerin gebelik boyunca bol miktarda sıvı tüketmesi, hem anne hem de Bebek sağlığı açısından çok önemlidir. Buna bağlı olarak bilim çevrelerinde gebelik dönemi, anne ve Bebek sağlığı gözetilerek, oruç tutmak için uygun bir dönem olarak kabul edilmemektedir. Günün çok uzun olduğu ve hava sıcaklığının yüksek seyrettiği bu aylarda bu durum daha da ön plana çıkmaktadır" dedi.

Op. Dr. Özden, gebelik sürecinde oruç tutmaya bağlı olarak annede ve bebekte oluşabilecek etkilerle ilgili aileye bilgi verdiklerini söyledi. Özden, "Ama bazı özel durumlar vardır ki bu durumda mutlak bir şekilde gebenin oruç tutmasını önermemekteyiz. Örneğin şeker hastalığı, hipertansiyon, guatr gibi sistemik hastalıklarda, gebelik bulantı ve kusmasında, gastrit gibi rahatsızlıkların olduğu hallerde ve riskli gebeliklerde anne adayının oruç tutması anne ve Bebek sağlığı açısından riskli olabilmektedir. Bunun yanı sıra, İslam dini kolaylıklar dinidir ve gebelere de oruç konusunda esneklik getirmiştir" diye konuştu.

Tüm bu uyarılara rağmen oruç tutmak isteyen gebelere de tavsiyelerde bulunan Dr. Özden, şunları söyledi:

"Tavsiyemiz iftar ile sahur arasındaki dönemde, mümkün olduğunca bölünmüş dozlarda, 3-4 öğün gıda almaları ve bol sıvı tüketmeleri yönündedir. İftar ve sahur menülerinde şekerli, tuzlu ve yağlı gıdalar ile kızartmalardan uzak durmalarını öneririz. Yine bu dönemde gebelerin dengeli beslenirken taze sebze ve bol meyve tüketmeleri gerekmektedir. Ayrıca oruçlu gebelerin gün içinde mümkün olduğunca istirahat etmeleri ve güneşten uzak durmaları da önerilerimiz arasındadır. Son olarak oruç tutmak isteyen her gebenin kendi hekimine danışarak, gebeliği hakkında bilgi alıp, olası riskleri değerlendirip, bu şekilde nihai karar vermesini önermekteyiz."