Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Güvenlik Konseyi’ndeki toplantının ardından yaptığı açıklamada, Suriye hükümetinin barış planına uymadığını söyledi. BM ve Arap Birliği’nin Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan’ın Suriye sorununa çözüm için kurmaya çalıştığı kontak grubu girişimine ise Amerika sıcak bakmıyor.

Suriye’de ciddi bir iç savaş tehlikesi olduğunu ve durumun taşma noktasından kırılma noktasına gidebileceğini belirten Ban, BM Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın barış planının hala 'odak merkezi' olduğunu ifade etti.

Suriye krizinin görüşüldüğü Güvenlik Konseyi toplantısının ardından Annan ve Arap Birliği Genel Sekreteri Nabil el Arabi ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Ban, Suriye'de 'büyük bir iç savaş tehlikesinin çok yakın' olduğunu ve Güvenlik Konseyi’nin 'tek ses' olması gerektiğini söyledi.

Ban, ayrıca, Suriye’de son yaşanan şiddet olaylarının “insanlığa karşı suç” olarak nitelenebileceğini söyledi.

BM’nin Annan barış planına bağlı olduğunu vurgulayan Ban, bundan sonra ne tür adımlar atılacağı konusunda ek görüşmeler yapılması gerektiğini belirtti. Ban, Meksika’da bir araya gelecek olan G 20 zirvesinin de Suriye konusunda tarafların bir araya gelmesi açısından iyi bir fırsat olduğunu ifade etti.

Annan da, Ban’ın çağrısını tekrarlayarak, “Çatışmaların giderek daha da militarleşmesi ağır sonuçlara yol açabilir” dedi.

‘‘Daha kaç defa bu yapılanları kınamamız gerekiyor, kaç defa daha çok öfekelendiğimizi söylememiz gerekiyor. Suriye halkı kanıyor ve sinirli. Bu insanlar barış ve saygınlık istiyor ve hepsi de bir hareket bekliyor’’ diyen Ban, ellerinde Suriye hükümetinin 6 maddelik Annan Barış planını ihlal ettiğine dair belge olduğunu ifade etti.

Muhalif gruplar Kubeyr köyündeki ölümlerden hükümet yanlısı güçleri sorumlu tutarken, hükümet ‘terörist’ olarak nitelediği silahlı muhalif grupları sorumlu tuttu. Olaydan birkaç saat sonra köye gitmeye çalışan BM gözlemcilerine ateş açıldı ancak yaralanan olmadı.

Annan, basın toplantısında, Suriye üzerinde etkili olabilecek ülkelerden bir grup kurulacağına dair gelen bilgileri doğruladı. Annan, kurulacak grubun, barış planına uyulması için hem Esed hükümetine hem de muhalifler üzerinde etkili olabilecek ülkelerden oluşacağını söyledi.

Gazetecilerin ısrarlı bir şekilde kontak grubuna İran'ı dahil edilip edilmeyeceği sorusuna Annan, İran’ın bölgede ve Suriye hükümeti üzerinde etkisi olduğuna dikkat çekti. Annan, kontak grubuna dahil olacak ülkelerin hem hükümet hem de muhalif grup üzerinde etkisi olan bölgedeki ülkelerden oluşacağını ifade ederken, bu grupta yer alacak devletlerin bir araya gelip sorunun çözümüne daha gerçekci yaklaşımlar getirebileceğini ifade etti.

Suriye’deki şiddet olaylarının bölgeye yayılmadan önce barışçıl yollarla çözümünün önemli olduğunu daha önce dile getirdiğini hatırlatan Annan, ‘‘Konsey’e de bazı ülkelerin dış işleri bakanlarına da söyledim; Suriye’nin Libya olmadığını. Buradaki sorun yalnızca içeride bir göçüğe yol açmaz, dışarıya doğru patlar ki bu patlama sınırlarını aşacak nitelikte. Ve elbette bunu kimse istemez’’ dedi.

Suriye sorununun çok karmaşık ve zor olarak niteleyen Annan, diplomatik yoldan çözüm arayışının zaman kaybından öte birşey olmadığı yolunda eleştirilerin olduğu ancak yaşanılan sorunun en barışçıl yoldan çözmeye çalıştıklarını aktardı.

İran’ın kurulmaya çalışılan kontak gruba dahil olmasının sorunun çözümüne olumlu katkı yapıp yapmayacağı sorusuna Annan, ‘‘Suriye’de politik dönüşüm sağlandıktan sonra ülkenin geleceğine halkın kendisi karar verecektir... Ben İran’ın bölgesinde önemli bir ülke olarak görüyorum ve umut ediyorum ki sorunun çözümünün bir parçası olur’’ diye cevap verdi.

ABD İRAN’IN KONTAK GRUBUNDA YER ALMASINA OLUMLU BAKMIYOR

Ban, el Arabi ve Annan’ın ortak basın açıklamasından sonra mikrofona Güvenlik Konsey’nin 5 daimi üye ülkesinin temsilcileri de geldi. Rusya Suriye’ye karşı herhangi bir müdahaleye karşı olduğunu yenilerken oluşturulmaya çalışılan kontak grup da İran’ın yer almasının doğru bir hareket olacağını açıkladı. ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Susan Rice ise İran’ın kontak grupta yer almasının Suriye sorunun çözümüne katkı sağlayıp sağlamayacağı sorusuna, ‘‘İran sorunun parçası, çözümün değil’’ diye sert cevap verdi. Amerika dışında İngiltere, Fransa, Almanya Suriye’de Şam yönetimine karşı daha sert tedbirlerin alınmasında hemfikirken, Moskova ile Çin Esed’i kollayan politikalarını sürdürüyor.

BM’nin Suriye’de 297 silahsız gözlemcisi bulunuyor. Gözlemciler, Birleşmiş Milletler-Arap Birliği ortak temsilcisi Kofi Annan’ın, Nisan ayı ortasında alınan ateşkes kararını da içeren barış planının uygulandığını teyit etmek üzere görev yapıyor