Barış dilini kullanmaya devam edeceğini söyleyen Aygün, “Anlaşmalı gitti diyenler utanmalı” yorumu yaptı. Aygün, AK Partili Şamil Tayyar’ın sözleri için de “Kendisini Ulu Divan’a havale ediyorum” dedi.

PKK’nın kaçırıp 48 saat sonra serbest bıraktığı CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, “Anlaşmalı gitti” yolundaki iddialara çok sert yanıt verdi. Aygün, “Benim duruşum ve yolum ortada. Ben barış dilini kullanmaya devam edeceğim. Anlaşmalı gitti diyenler utanmalı” dedi. Aygün, Ak Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar’ın hakkındaki değerlendirmelerine ise “Kendisini Ulu Divan’a havale ediyorum. ‘Ulu Divan’ kavramı Pir Sultan’a ait bir kavramdır. Birşey söyleyeyim de ağzımı mı bozayım” tepkisini gösterdi. Aygün, kaçırılmasından sonraki ilk gününün büyük bir bölümünü, aşığı olduğunu söylediği Munzur Nehri kıyısındaki bir lokantada geçirdi. Munzur kıyısında Hürriyet’e konuşan Aygün, “Gencecik çocuklardı. Onların orada değil bizim yanımızda, bu ülkenin sokaklarında olmaları gerekirdi” dedi.

En demokratik CHP

Aygün, PKK’lılarla birlikte geçirmek zorunda kaldığı 48 saatle ilgili olarak, “Öğünümüz kahvaltılıktı. Dere boyunda kaldık. Yere serdikleri bir altlığın üstünde yatırdılar beni. Sohbet ettik. Alevi mitolojisiyle ilgili olarak da merak ettikleri şeyler sordular. Onları da anlattım” bilgisini verdi. Aygün, şöyle devam etti: “Bana bağımsız olmanın daha çok yakışacağını söylediler; ama ben onlara bu halimle Dersim’e de partime de son derece yakıştığımı söyledim. Bugün en demokratik parti CHP’dir. Ne solda, ne sağda ne de BDP’de böyle bir hareket var. Bir BDP’li milletvekili Öcalan’ı eleştiremez. Partimden çok memnunum, onurla CHP kimliği taşıyorum.

O çocuklara bir şans

Evet, o çocukları oradan getirecek yolu bulmalıyız. Toplum onlara bu şansı vermeli ama Kürt sorununda da devlet bir şeyler söylemeli. Toplum bu kadar kandırılarak daha fazla götürülemez. 30 yıldır devam eden bu eylemler manipülasyon düzeyine indirilemez.

Yeni yalan bulacaklar

Beni orada tutan grup iyi niyetli, ama soruşturmadan söz edenler hiç iyi niyetli değildi. Halk destek vererek örgütü geriletti. Kesinlikle böyle düşünüyorum ve önümüzdeki günlerde bu gerçek daha da fazla görülecektir. Örgüt daha başka açıklamalar yapacaktır, çünkü felç oldu. Bir şeyler söyleyecek, yeni bir yalan, yeni bir manipülasyon yaratmaya çalışacak.”

‘Kaçıran grup sıradan değil’

PKK’lıların 48 saat alıkoyduktan sonra serbest bıraktığı CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, dün CHP Genel Başkan Yardımcısı Şafak Pavey, İstanbul Milletvekili Melda Onur ve Denizli Milletvekili İlhan Cihaner’in aralarında bulunduğu CHP heyetinin kentte kaldığı otele geldi. Gazetecilerle görüşen Aygün’e vatandaşın da ilgisi yoğundu.

Özel birlik

Öte yandan Hüseyin Aygün’ün kaçırılmasıyla ilgili detaylar da ortaya çıkmaya başladı. Aygün’ü kaçıran grubun da PKK’nın Suriye uyruklu komutanı Bahoz Erdal’a bağlı özel bir grup olduğu tespit edildi. Bahoz Erdal’la iletişimi sağlayan telsiz sisteminin bölgedeki PKK’lı grupların sadece 5’inde bulunduğu, bu nedenle “Grup sıradan bir grup değil. Kaçırma eyleminin de Kandil’in haberi olmadan gerçekleştirilme ihtimali zayıf” değerlendirmesi yapıldı.

‘Ankara’ya dön’ talimatı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Hüseyin Aygün’ü dün telefonla tekrar aradı ve “Hemen Ankara’ya gel” talimatı verdi. Aygün de bu telefon üzerine birkaç gün daha kalmayı düşündüğü Tunceli’den ayrılarak Ankara’ya gitme kararı aldı. Aygün, “Ankara’ya gideceğim. Cuma günü (yarın) Hacıbektaş’taki şenliklere katılacağım” dedi. Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı, Hüseyin Aygün’ün kaçırılması olayı ile ilgili, “Terör örgütü adına hürriyeti tahdit” suçlamasıyla soruşturma başlattı. Bölgenin şartları dolayısıyla Aygün’ün kaçırıldığı güzergâhta keşif yapılamayacağı belirtildi. Dosya ifadeler alındıktan sonra Terörle Mücadele Kanunu kapsamında yetkili olan Malatya Savcılığı’na gönderilecek.
CHP’li Hüseyin Aygün, kaçırılmasıyla ilgili olarak bugün ‘müşteki’ sıfatıyla ifade verecek.