Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, IMF'le ilgili niyet mektubunun 29 Mart yerel seçimlerinden önce imzalanıp gönderilmesi gerektiğini belirterek, 'Revize makroekonomik büyüklükleri de IMF'le yapılan anlaşma açıklandığında göreceksiniz' dedi. Yılmaz, IMF'le ilgili anlaşma konusunda açıklamanın yakın olduğunu söyledi


Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, “niyet mektubunun 29 Mart yerel seçimlerinden önce imzalanıp gönderilmesi gerektiğini düşündüğünü” belirtti. Yılmaz, revize makroekonomik büyüklüklerin de IMF ile yapılacak anlaşma açıklandığında görüleceğini kaydetti.
Merkez Bankası Başkanı Yılmaz ve başkan yardımcıları, Ekonomi Muhabirleri Derneği üyeleriyle kahvaltılı sohbet toplantısında biraraya geldi. Enflasyon senaryoları içinde IMF'nin yer aldığını söyleyen Yılmaz, “şu ana kadar revize rakamlar açıklanmadı. Bunlar hangi makroekonomik büyüklükler?” sorusuna karşılık da Yılmaz, “(Revize makroekonomik büyüklükleri) IMF ile yapılan anlaşma açıklandığında rahatlıkla göreceksiniz” dedi.

PAZARLIK MALİYE POLİTİKASINDA

IMF ile görüşmelere yönelik soru üzerine ise Yılmaz, “Bununla ilgili olarak görüşmeler devam ediyor. Zannedersem kısa sürede bununla ilgili açıklama yapılacak” dedi.

“Açıklama bu ay içinde yapılabilir mi, seçimden sonraya kalacağına yönelik söylentiler bulunuyor?” sorusuna da Yılmaz, “Niyet mektubunun herhalde seçimden önce imzalanıp gönderilmesi gerekir diye düşünüyorum. Onu söyleyeyim” karşılığını verdi.

Yılmaz, bir soru üzerine de en önemli pazarlık konusunun “makroekonomik büyüklükler ve maliye politikası olduğunu” dile getirdi.

'PARA HAZİNE'YE GİTSİN İSTERİZ'

Durmuş Yılmaz, IMF'ten alınacak tutarın nasıl kullanılacağına ilişkin soru üzerine de, “Merkez Bankası'na gelirse biz de bunu kullandırabiliriz, kullanabiliriz ama öncelikle bu para Hazine'ye gitsin istiyoruz. Hazine ne kadar az borçlanırsa piyasaya o kadar para verecek, özel sektörümüzün kullanabileceği fonlar o kadar fazla olacak” dedi.

Başkan Yardımcısı İbrahim Turan ise “Kamunun ciddi anlamda borç çevirme sorunu görünmüyor şu an itibariyle. Asıl kamuoyunda üzerinde durulan özel sektörün borçlarıyla ilgili endişeler olduğu için herhalde, tahmin ediyorum yapılan değerlendirmeler de onunla ilişkili olsa gerek” dedi.


İhracat iki yıl sıkıntılı

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, ihracatta ilk 2 senenin sıkıntılı geçeceğini bildirerek, “ocak-şubat-mart aylarında rakamlar çok kötü gelecek. Nisan-mayıs-haziran rakamları biraz daha düzelmiş olacak. Üçüncü, dördüncü çeyrek rakamlarının biraz daha iyi gidecek ama ilk iki çeyrek sıkıntılı olacak. 2011-2012'de yine eski rakamları göreceğiz” dedi.


Türkiye'nin dış finansman ihtiyacı 30 milyar dolar

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, çeşitli varsayımlar çerçevesinde, Türkiye'nin 2009 yılı içinde ihtiyaç duyacağı dış finansman tutarının 30 milyar dolar civarında olacağını bildirdi. Türkiye'nin IMF'den ne kadar para alabileceğine yönelik soruya Yılmaz, “Kota bazında, teknik baktığımızda alabileceğimiz para sınırlı. Ancak bunun dışına çıkabilir miyiz? Evet çıkabiliriz. Türkiye'nin ihtiyaçlarına mütenasip, görüşmeler sonucunda ortaya çıkacak bir durum” dedi. Yılmaz, sicil affı yasasına ilişkin bilgi verirken de 2003 yılında çıkarılan benzer bir düzenlemeyle 7 milyon 749 bin 798 çek kaydının silindiğini belirterek, “Bunlar 285 bin 133 kişiye aitti.

Silinen kişilerden 102 bin 91'i listeye döndü. Kaydı silinenler yüzde 35,8'i ediyor” dedi. Yılmaz, bir gazetecinin, “Amerikan Merkez Bankası FED'in yerinde olsanız nasıl karar alırdınız” sorusuna, “Elimizin altındaki mali sistemin Haziran sıcağında kalmış tereyağı gibi erdiğini görseydik, herhalde farklı davranmazdık” yanıtını verdi. Yılmaz, 23 Ocak tarihi itibarıyla Yeni Türk Lirası'ndan (YTL), Türk Lirasına (TL) dönüşüm oranının yüzde 30'lara yaklaştığını söyledi. 2009 Mart ayı sonuna gelindiğinde değişim oranının yüzde 70'lere ulaşacağını düşündüklerini kaydeden Yılmaz, madeni paralarda değişimin biraz ağır gittiğini, tutar olarak yüzde 6,1'nin, adet olarak yüzde 5,1'inin değiştiğini söyledi.


26.01.2009