2008’de Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) anketörlerinin sorularını yanıtlamayanların idari para cezası verilmesine yönelik düzenlemeyi iptal eden Anayasa Mahkemesi, küçük değişikliklerle yeniden getirilen düzenlemeyi kabul etti.
Anayasa Mahkemesi, TÜİK anketörlerinin sorularını yanıtlamayı reddedenlere, ya da eksik bilgi verenlere 500 liradan 2 bin liraya kadar para cezası verilmesine ilişkin iki düzenlemeyi anayasaya aykırı buldu ve iptal etmişti.
İptal kararında, düzenlemenin özel hayatın gizliliği ilkesine aykırı olduğu vurgulandı. Kararda, şu ifadeler kullanıldı:
 
3 yılda ne değişti?
 
 
 
“Anayasaya göre, herkesin özel hayatına saygı gösterilmesini isteme hakkı bulunduğu, herkesin düşünce ve kanaat özgürlüğüne sahip bulunduğu, kimsenin düşüncelerini açıklamaya zorlanamayacağı hüküm altındadır. Bazı sorular özel yaşamın, düşüncenin açıklanması sonucunu doğurabilir. Kişiler, idareye ve diğer kişilere karşı korumasız bırakılmıştır.” Anayasa Mahkemesi, sürpriz bir kararla 3 yıl önce iptal ettiği düzenlemeye 3 üyenin karşı oyuyla bu defa vize verdi.
TÜİK’in anketörler vasıtasıyla ya da yazıyla istediği bilgileri vermeyen hane halkı veya bireyler 500 TL, kurum ve kuruluşlar 1500 TL para cezasına çarptırılaccak. Sayımlarda sorulara yanıt verilmemesinin cezası ise 2 bin TL olarak düzenleniyor.