FBI Başkanı Mueller'in Ankara'dan da 'biyometrik veri paylaşımı' istediği öne sürülmüştü.

Ankara'ya bir günlük resmi ziyarette bulunan Amerikan Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Başkanı Robert Mueller'in, Türk yetkililerden, 'biyometrik veri paylaşımı' talep ettiği yönündeki iddianın ardından, AB ülkeleriyle 30 Kasım'da bir güvenlik anlaşması imzalayacak olan ABD'nin tüm AB vatandaşlarının kişisel bilgilerine ulaşabileceği öne sürüldü. İddiaya göre, bu anlaşma sayesinde, ABD, 27 AB ülkesinin vatandaşlarına ait banka hesaplarına girebilecek, para transferlerini izleyebilecek ve günlük harcamalarından para transferlerine kadar tüm kişisel bilgilerine erişebilecek.

BİYOMETRİK PAYLAŞIMI REDDETTİ

Önceki gün Ankara'ya resmi bir ziyarette bulunan Mueller'in, Türkiye'den liman ve havalimanlarını kullanan herkesin kişisel kimlik bilgilerini 'biyometrik takip' amacıyla toplayıp, ABD ile paylaşmasını istediği, Ankara'nın ise bu öneriyi reddettiği öne sürülmüştü. FBI Başkanı, önceki gün gerçekleştirdiği Ankara ziyareti sırasında Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal ile görüşmüştü. Mueller'in terörle mücadelede ABD ile Türkiye arasında süregelen önemli işbirliğini ve kanunların uygulanmasına ilişkin konuları ele almak üzere Ankara'da bulunduğu ifade edilmiş, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, Türkiye'nin, küresel terörle mücadelede ABD'nin önemli ortaklarından olduğu ifade edilmişti.


TÜRKİYE SANAL SUÇLARDA MÜCADELEDE MÜTTEFİKİMİZ

Amerikan Federal Soruşturma Bürosu FBI'ın dün internet sitesinden yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin küresel sanal suçlarla mücadelede Amerika'nın müttefiki olduğu belirtildi. Açıklamada, ABD'nin terörle mücadelede üçüncü sıraya yükselttiği sanal suçlar kapsamında iki yıldır gizli bir operasyon yürüttüğü bu bağlamda müttefiki olan Türkiye, Almanya ve İngiltere ile ortak hareket ettiği ve bilgi paylaşımında bulunduğu bildirildi./yeni şafak