Ankara herşeye hazır... En kötü senaryoya da... Amerikan Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi, 4 Mart'ta Ermeni iddialarına dair karar tasarısını görüşecek. Komitede kararsızlar çoğunlukta ama bu kez tasarının geçme ihtimali Ankara'da yüksek görünüyor. Başkan Barack Obama'nın şu anda değil ama, ilerleyen aşamalarda devreye girebileceği hesapları yapılıyor.

Meclis Dışişleri Komisyonu'ndan iki heyet ABD'de temaslarda bulunuyor. Dışişleri Bakanlığı da yazılı bir uyarı yaptı ve "Komitenin Ermeni soykırımı yasa tasarısını reddetmesini bekliyoruz" dedi.

Ama bu telkinler yeterli olmayabilir, çünkü bu kez ABD'de daha karanlık bir tablo var. Komite üyeleri ikiye bölünmüş durumda. Nihai tabloyu kararsızlar belirleyecek.

Türkiye çabalıyor ama her türlü sonuca da hazır. Bu kez tasarının 2000 ve 2007'de olduğu gibi Dış İlişkiler Komitesi'nden geçmesini engelleyemeyebilir.

Bu sonucun sebebi, İsrail ile yaşanan krizlerin ardından Yahudi lobisinin desteğini çekecek olması değil. Çünkü Ankara'ya göre, İsrail ile ilişkiler eskisi gibi olmasa da, Yahudi lobisi sağduyulu davranacak ve Türkiye'nin ABD ile ilişkilerinin bozulmasına göz yummayacak.

Asıl sorun, Obama'nın henüz devreye girmemiş olması. Ankara bunu, Obama'nın seçim döneminde verdiği vaadlere bağlıyor. Seçim öncesi "Soykırımı tanıyacağım" sözü veren Obama, Ermenileri geçen 24 Nisan'da hayalkırıklığına uğratmıştı.

Başkanın şu ana kadar bir pozisyon takınmamasının sebebi de Ermeni lobisinden tepki çekmemek olarak yorumlanıyor.

Ankara'nın kozları Peki, ne olacak? Eğer Temsilciler Meclisi tasarıyı kabul ederse, Meclis'in başkanı ve sözcüsüne karar gidecek. Onlar Meclis Genel Kurulu'nun gündemine alıp almamayı görüşecek. İşte, Ankara'nın beklentisi Obama'nın o aşamalarda tavrını belli etmesi.

Ankara'ya göre, o noktada Obama Türkiye ile çıkarlarını düşünecek; Afganistan'daki işbirliğini, Irak'taki askerlerin Türkiye üzerinden çekilme ihtimalini ve İran diyaloğunda Türkiye'nin etkisini.

Eğer süreç iki ülke ilişkileri zedelenmeden atlatılırsa, ikinci kritik takvim 24 Nisan ve Ermeniler tarafından soykırımın yıldönümü kabul edilen 24 Nisan açıklaması. ABD Başkanı "soykırım" kelimesini kullanacak mı, kullanmayacak mı? Erdoğan ABD'ye gidiyor O kritik tarih öncesi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 12-13 Nisan tarihlerinde ABD'ye gidecek ve Obama'nın evsahipliğinde yapılacak nükleer enerji zirvesine katılacak. Zirvede Erdoğan'ın Obama ile de ikili görüşme yapması bekleniyor.

CNNTURK.COM