Ankara-İstanbul arası Yüksek Hızlı Tren (YHT) seferlerin başlaması için gün sayılmaya başlandı. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı hat üzerindeki son aşama olan sinyalizasyon ile ilgili test çalışmalarını tamamlayarak güvenlik sertifikasyonunu aldı. Ulaştırma Bakanlığı da açılışı yapması için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a davetini gönderdi.

Asya’yı Avrupa’ya bağlayacak olan Ankara-İstanbul arası Yüksek Hızlı Tren çalışmaları tamamlandı. Geçtiğimiz günlerde en son test aşaması olan sinyalizasyon sistemlerinden de sınavını başarıyla geçen YHT hattına, uluslar arası güvenlik sertifikası verildi. Tüm testlerden başarıyla geçen YHT artık hizmete açılmak için Erdoğan’ı bekliyor.

Görkemli açılış

Ulaştırma Bakanlığı, hattın açılışını yapması için Başbakan Erdoğan’a davet gönderdi. Başbakan, Cumhurbaşkanlığı adaylığının açıklanmasından birkaç gün sonra açılışı programına dahil etmeyi planlıyor. Ayrıca açılış törenini görkemli bir şölene çevirmeyi hedefleyen Ulaştırma Bakanlığı hazırlıklarını sürdürüyor. Öte yandan TCDD yetkilileri tren tarifesinin henüz belli olmadığını açılış töreninde Başbakan’ın açıklayacağını dile getirdi.

HAT ÜZERİNDE 24 SAAT NÖBET

Hızlı tren seferlerinin en son mart ayında başlayacağı açıklanmıştı. Hat üzerindeki bazı bölgelerde kabloların sabotaj amaçlı olarak çalınması nedeniyle testler tamamlanamıyordu. Ancak geçtiğimiz ay bakanlık ile valiliğin aldığı tedbirler doğrultusunda sabotajın olduğu bölgede askeri komandolar 24 saat kesintisiz nöbet tutuyorlar.