Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Lideri Mesud Barzani'nin "Bağımsızlık için referanduma gideceğiz" açıklamasının yankıları sürerken, Ankara düzenli görüşme trafiği halinde olduğu Erbil yönetimine bağımsızlık konusunda soğuk olduğunu aktardı. Ankara-Erbil hattındaki görüşmelerin ilk maddesi Irak'taki gelişmeler. Ancak son olarak Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nden yapılan bağımsızlık yönündeki açıklamalar da bu görüşmelerin kritik maddelerinden. Bölgesel Kürt yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani'nin son Ankara ziyaretinde bizzat Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından bu dönemde alınacak bir bağımsızlık kararı ve sınırlarda değişikliğin uzun yıllar sürecek çatışmalara neden olacağı ifade edildi. Kürtlerin, Irak'ın toprak bütünlüğü ve bölgedeki huzur için en kritik unsur olduğu vurgulanan görüşmede özellikle Türkmenlere karşı yapılan yardımlar için de teşekkür edilirken, Erbil yönetiminin dikkate alması için şu iki ana mesaj iletildi: 

 BÖLÜNMEYİN: Irak'ın toprak bütünlüğü çok önemli. Musul'da yaşanan kriz gösterdi ki, başta Türkmenler olmak üzere bölgede güvenliğinden endişe eden tüm gruplar ve savunmasızlar Kürt bölgesine sığındı. Bugünkü kaos ortamı ve Irak'ın tarihi de gösteriyor ki, Kürtlerin alacağı bağımsızlık kararının tetikleyeceği sınır değişimi, bölgede uzun süre sona ermeyecek çatışmalara yol açabilecektir. Kaos ortamında atılacak bu yönde adım bölge için ve özellikle de masumlar için felaket olacaktır. 

 SÜNNİLER İLE BLOK OLUN: Kürtler bölgedeki en organize unsur. Her kesimin de güvenini kazanmış durumda. Ancak Irak merkezi yönetimi Sünniler ile birlikte Kürtlerin de haklarını gözetmiyor, taleplerini yerine getirmiyor. Sünniler ile Kürtlerin yapacağı güçlü ittifak, Bağdat yönetimine karşı güçlü bir muhalefet hatta iktidar alternatifi oluşturur. Oluşacak blok, tüm taleplerin karşılanmasında ve adil bir yönetim noktasında istenen kazanımı sağlayacaktır. Bölgenizdeki Sünnilerden başlamak üzere Irak Parlamentosu'nda Sünnilerle ve Türkmenlerle ittifak için harekete geçin. 

ABD'DEN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ UYARISI
Bağımsızlık konusunda zemin yoklamak için Washington'a giden Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanlık Divanı Başkanı Fuad Hüseyin ve Dış İlişkiler Sorumlusu Falah Mustafa, Washington'da ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Başkan Yardımcısı Joe Biden ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Tony Blinken ile görüştü. Görüşmede heyetin 'Kürt halkının kendi geleceğine karar verme hakkı olduğunu' açıkladığı, Obama yönetiminden ise "Bağdat'ta işleri düzeltelim" cevabı aldığı bildirildi. Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest de Irak'ın toprak ütünlüğünün ABD için çok önemli olduğunu, Irak'ın birlik içinde daha güçlü olacağına inandıklarını söyledi. 

"ERBİL, TÜRKİYE'DEKİ GENEL SEÇİMİ BEKLEYECEK"
Kuzey Irak'taki Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani Kürt Parlamentosu'ndan bağımsızlık referandumu için hazırlık isterken, Kürt Dışişleri Bakanı Falah Mustafa da dahil Kürt yetkilileri Washington'da "loby" faaliyetlerinde bulundu. Ancak Kürt liderliğinin referandum yapılsa bile hemen bağımsızlık ilan etmeyeceği, Türkiye'deki 2015 genel seçimlerini bekleyeceği yorumları yapılıyor. Erbil'de yayınlanan Rudaw gazetesindeki köşe yazısında "Referandumun ardından bile Kürt Bölgesel Hükümet liderleri, otomatik olarak bir Kürt devleti ilan etmezler" denildi. Yazıda "Ankara'daki hükümetten daha elle tutulur bir destek sağlayabilmek için muhtemelen Türkiye'de 2015'te yapılacak seçimleri beklerler" ifadeleri yer aldı.