Kars Ani Harabeleri'nin Dünya Kültür Mirası listesine girmesinin, doğu turları için önemli bir potansiyel oluşturacağı belirtildi.

Kafkas Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu öğretim görevlisi ve Kars Turizm Geliştirme ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Aytaç Toptaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kars Ani Harabeleri'nin Dünya Kültür Mirası listesine girmesinin Kars turizmi açısından öneminin büyük olduğunu söyledi.

Ani şehrinin tarihinin, MÖ 5 binli yıllara dayandığı ve Kalkolitik döneme denk geldiğini ifade eden Toptaş, ''Ani şehri tarihte 16 uygarlık tarafından yerleşim yeri olarak seçilmiş. İpek Yolu üzerindeki en büyük alışveriş merkezi olarak biliniyor'' dedi.

Ani şehrinin Dünya Kültür Mirası listesinde yer alması için teklif sunulmasının kendilerini mutlu ettiğini ifade eden Toptaş, şöyle konuştu:

''Ben bir turizmci, öğretim görevlisi olarak buna çok sevindim. Kars'a ortalama Ani şehri ziyareti için bir yılda 13 bin 500 ile 15 bin arasında yabancı turist gelmekte. Kars Ani Harabeleri, Dünya Kültür Mirası listesine girerse bölgeye turizm açısından çok önemli katkılar sağlar. Dünya Kültür Mirası listesinde Ani şehri yer alırsa doğu turları için önemli bir potansiyel oluşturur.''

Toptaş, projenin kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütlerince desteklenmesi ve bu konuda çalışmaların yoğunlaştırılması gerektiğini vurguladı.