Yaklaşık 6 saat süren operasyon sonrası ölü ele geçirilen tek terörist, şehit polisten aldığı telsizle örgüt propagandası da yaptı. İşte, yüzlerce merminin atıldığı kanlı baskın ve akıl almaz hatalar...

İSTANBUL polisinin, 1 Mayıs"ın sakin geçmesi için dün sabaha karşı düğmesine bastığı operasyon, hatalar zinciri yüzünden Bostancı"yı savaş alanına çevirdi. 6 saat süren çatışmada hücre evdeki terörist ile bir emniyet amiri, bir gençöldü. Bir televizyon kameramanı, yoldan geçen bir vatandaş ve yedi polis yaralandı. Operasyonda yapılan akıl almaz hatalar şöyle:

Hatalar zinciri daha ilk temasta başladı

Polis hücre eve operasyon düzenlerken içeride kaç teröristin bulunduğunu ve ateş gücünü iyi hesaplayamadı. Binaya giren polislere apartmanın içinde ateş açıp bomba atan terörist, daha ilk sıcak temasta bir emniyet amirini şehit etti 3 polisi de yaraladı.

Bu darbe üzerine polis geri çekilirken, terörist ele geçirdiği telsiz ile saatlerce hem örgüt propagandası yaptı hem de gelen emir üzerine telsizler kapatılıncaya kadar polisi dinledi.

Operasyonun başında şehit veren polis olay yerine takviye gönderdi ve çevrede önlem almaya başladı, ancak bunda da geç kalındı. Silah sesleri ve patlamalar üzerine meraklılar ve basın olay yerine birikti.

Hücre evin bulunduğu Emanet Sokak"taki Pınar Apartmanı operasyon öncesi boşaltılmadı. Çatışma süresince apartmanda oturanlar dairelerinde mahsur kaldı. Daire sakinleri 6 saat ölüm ve yaralanmaya neden olabilecek çatışmadan uzaklaşamadı.

Kameranın gördüğünü nişancılar göremedi

Emanet Sokağı boşaltan polis, hücre evin arka pencerelerinin baktığı Mehmet Şevki Paşa Caddesi"ni unuttu. Çatışma sürerken, otomobiller, otobüsler caddeden geçmeyi sürdürdü.

Terörist işte bu noktayı gören pencereden iki el bombası fırlattı ve uzun namlulu silahla ateş açtı. Bu ateşle bir kişiyi öldürdü. 3 kişiyi yaraladı.

Gazeteciler objektifleri ile teröristi dışarı ateş açtığı pencerede görebildi. Ancak polis keskin nişancıları, operasyona katılmalarına rağmen yanlış konuşlanma nedeniyle bu fırsatı kaçırdı.

Hücre evin yakınlarına kadar sokulan televizyon kameraları, operasyonun tüm aşamalarını canlı olarak ekranlara taşıdı. Polisin evin girişindeki güvenlik önlemleri, çatılara konulan keskin nişancılar, teröristin televizyondan izleyip, pozisyon alma ihtimali gözardı edilerek saniye saniye ekrana yansıdı.

Hürriyet