TBMM"de bu hafta, “mini torba” olarak bilinen, bazı kanunlarda değişiklik öngören yasa teklifi ile tek maddelik Anayasa değişikliği teklifi görüşülecek.

TBMM Genel Kurulu"nda, 15 Mart Salı günü torba yasanın görüşmeleriyle başlayacak. Ardından tek maddelik Anayasa"nın 59. Maddesinde değişiklik öngören Anayasa değişiklik teklifi ele alınacak.

-TORBA YASA-

TBMM Genel Kurul"da Salı günü, Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifinin görüşmeleri ile başlayacak.

Bu düzenlemeyle şirketlerin cezai yaptırıma maruz kalmalarının önüne geçilmesi amaçlanıyor. Çalışma izni için 5 yılda bir ruhsat harcı ödemek zorunda olan özel güvenlik görevlileri, bir defaya mahsus ruhsat harcı ödeyerek görevlerine devam edebilecek.
Özel güvenlik şirketlerinin yanı sıra alarm izleme merkezlerinde kurucu ve yönetici olarak çalışacaklar hakkında da güvenlik soruşturması yapılacak.
Torba Teklif ile kooperatifler aracılığıyla kullandırılan kredilerden hemen ödenmesi gerekenler için enflasyon oranında güncelleme yapılarak, yeniden yapılandırma imkanı getiriyor. Buna göre, küçük sanayi sitesi yapı kooperatiflerine kullandırılan kredilerden ödeme süresi 31 Aralık 2010'dan önce geldiği halde, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla kredi alacaklarının asılları ile bu alacaklara ilişkin fer'ileri yerine ve ödenmemiş alacak sadece fer'i alacak ise bu alacağın yerine TEFE/ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutar, azami 36 ayda 36 eşit taksitle ödenirse fer'ilerinin tamamının tahsilinden vazgeçilecek.

-DSİ AVUKATLARI-

DSİ'nin Hazine avukatları tarafından yürütülen hukuk işlemleri, kurumun avukatlarınca gerçekleştirilmesine ilişkin düzenleme de torba yasada yer alan değişiklikler arasında.

DSİ ile kamu kurum ve kuruluşları, gerçek veya tüzel kişiler arasında ortaya çıkabilecek, yargı mercilerine, hakeme veya icraya ulaşmamış uyuşmazlıklarda; kovuşturulmasında veya yüksek dereceli merci ve mahkemelerce incelenmesini istemekte yarar umulmayan dava ve icra takiplerinden vazgeçilmesinde, anlaşma veya sözleşmelerin değiştirilmesinde veya bozulmasında tanınacak veya terkin edilecek hak ve işe karşılık gelen menfaatlerden; 1 milyon liraya kadar genel müdür, 10 milyona liraya kadar bakan, 10 milyon liradan fazla olanların ise sulh yoluyla hallinde Bakanlar Kurulu yetkili olacak.

-TAHKİM KURULU-

Teklifle Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun'un, "özerklik" olan ek 9'uncu maddesinin başlığı "Bağımsız Spor Federasyonları" şeklinde değiştiriliyor. Spor Federasyonlarının merkezi Ankara olacak. Federasyonların merkez teşkilatı; genel kurul, yönetim, denetim, disiplin kurulları ile genel sekreterlikten oluşacak.

Teklifte yer alan başka bir düzenlemeyle; Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'un yürürlük tarihi, 1 Ocak 2012'ye ertelenecek. Teklifle ayrıca; KEY ödemelerinde hak sahiplerine ödenen tutarların, çeşitli nedenlerle iade edilmesi halinde, Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ tarafından iade edilen tutarlar, herhangi bir faiz veya gecikme zammı alınmadan Hazine
Müsteşarlığının ilgili hesabına aktarılacak.

-ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ-

Bu haftanın bir diğer gündem maddesini de Anayasa'nın "Sporun geliştirilmesi" ni düzenleyen 59. maddesine fıkra ekleyen Anayasa değişikliği teklifi oluşturuyor.

Genel Kurul"da, görüşülecek olan Anayasa değişikliği teklifi ile; "Spor federasyonlarının spor faaliyetlerinin yönetimine ve disiplinine ilişkin kararlarına karşı ancak zorunlu tahkim yoluna başvurulabilir. Tahkim Kurulu kararları kesin olup bu kararlara karşı hiçbir yargı merciine başvurulamaz" hükmü Anayasa"nın 59"uncu maddesine fıkra olarak eklenecek.