Gül, YÖK"ün Giresun Üniversitesi"ndeki seçimlerde 31 ve 29 oy alan iki adayı eleyip, 2 oyla 5"inci sırada kalanı Köşk"ün onayına sunmasını eleştirdi: “Benim de dikkatimi çektiği için bu konuyla ilgili YÖK"ten izahat istedim. Üniversitelerdeki bu sistem doğru değil”

ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dün Nijerya"ya hareketinden önce Esenboğa Havaalanı"nda düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gül, bir soru üzerine tartışmalara da neden olan YÖK"ün Giresun"da en az oy olan rektörü seçmesini değerlendirdi.

Gül, “YÖK tarafından yapılan atamalarda özellikle az oy alan adaylar tercih edildiğinde gözler size çevriliyor son olarak da Giresun"dan rektör adayı için böyle bir tercih oldu. YÖK"ün iki oy alan bir adayı ataması gündeminize gelecek, görüşünüz nedir?” sorusu üzerine şunları söyledi: “Benim önüme herhangi bir şey gelmedi...Ama gazetelere yazılanları ben de gördüm, okudum. Dolayısıyla dikkatimi çekti. YÖK"ten izahat istedim dönünce, yani nasıl kriter uygulanıyor, nasıl değerlendiriliyor, nasıl yapıyorlar, neye önem veriyorlar? Benim de dikkatimi çektiği için bu konuyla ilgili izahat istedim.”

Sistem doğru değil

Rektör atamalarında sistem değişikliğini daha önce de gündeme getiren Gül, bu konuda da şöyle konuştu: “Bu vesileyle şunu da söylemek isterim, daha önce de söyledim bunu ben. Üniversitelerdeki bu sistem, rektör seçim ve atamalarıyla ilgili bu sistem doğru değil. Hatırlarsınız, bütün bu sistem, 12 Eylül 1980 müdahalesinden sonra bir tepki olarak düzenlenen bir sistemdir. Bugünkü Türkiye çok farklı bir Türkiye; o günkü Türkiye değil. Dolayısıyla bunun gözden geçirilmesi, bununla ilgili doğru, en gelişmiş ülkelerde en gelişmiş üniversiteleri nasıl düzenleniyor? Bu işler nasıl oluyor? Buna uygun bir şekilde Avrupa Birliği ile tam üyelik müzakereleri yapan bir ülkede olması gereken şekilde düzenlenmesi gerekir. Bu konudaki görüşlerimi ve rahatsızlığımı daha önce de ifade etmiştim.”

İki yıl önce de söylemişti

10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer"i de rektör atamaları konusunda sık sık eleştiren Gül, rektör atamalarında sistemin değişmesi gerektiğini iki yıl önce de söylemişti. 2008 yılı Ekim ayında TÜSİAD"ın “Türkiye"de Yükseköğretim: Eğilimler, Sorunlar ve Fırsatlar” raporunun tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada “her rektör seçimi sonrasında üniversitelerde derin yaralar açıldığını gördüğünü, rektör seçimlerini cumhurbaşkanlığı makamına bırakmamak gerektiğini, bu tip yetkileri çok sağlıklı kurumlara devretmeye hazır olduğunu” söyleyen Gül, şöyle konuşmuştu: “Maalesef üniversitelerimiz ideolojik çekişmeler, mücadeleler, yasaklar ve rektör seçimleriyle gündeme gelmektedir. Üniversitelerde ciddi bilimsel başarılara imza atıldı ancak bu gündeme gelmedi. Üniversitelerimiz beklentilerimizi tam karşılamamaktadır. Bunu tespit etmek noksanlık değildir. Önemli olan bu tespit çerçevesinde eksikliklerimizi gidermektir. Yükseköğretimde yeni bir dönemi başlatmamız lazım. Bir bilim adamı yetiştirdiğimizde en az 5 yıl geçecek ki, bunun neticesini almaya başlayacağız.”

Köşk"te çalışma başladı

Giresun Üniversitesi"nde YÖK"ün seçim sonuçlarını dikkate almadan liste hazırlaması üzerine tartışmalar yeniden başlayınca yeni sistem oluşturulması yönündeki çalışmalara hız verildi. Çankaya Köşkü"nde yürütülen çalışmalara göre yeni sistemin şu temeller üzerine oturması öngörülüyor:

* Rektör atamalarında seçim sisteminden vazgeçilecek.

* Kamu üniversitelerinde de vakıf üniversitelerindeki gibi mütevelli heyet kurulacak ve rektör adayları bu heyet tarafından belirlenecek.

* Mütevelli heyetin belirleyeceği üç aday arasından rektör ataması Cumhurbaşkanı tarafından değil YÖK tarafından yapılacak.

Eleştirdi ama atamadı

28 Ağustos 2007"de Cumhurbaşkanı olan Gül, göreve geldikten sonra selefini eleştirmiş olmasına rağmen, benzer atamalara imza atmaktan kaçınmadı. İlk rektör atamasını göreve başladıktan 10 gün sonra yapan Gül, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi"ne, aday belirleme seçiminde 116 oy alan Gaye Usluer yerine 80 oyla ikinci sırada gelen Fazıl Tekin"i rektör olarak atadı. Kasım 2009"da da Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü"ne, üniversitedeki seçimde, 334 oy alarak birinci olan rektör Fevzi Sürmeli yerine 96 oy alarak üçüncü olan Davut Aydın"ı atadı.

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu"nun bir soru önergesine verdiği yanıta göre Cumhurbaşkanı olduktan sonra 32 üniversitede yapılan rektörlük seçiminde en yüksek oyu alan 21 rektör adayı YÖK tarafından birinci sıraya konularak Gül"e sunuldu. Gül de, 32 üniversitede en yüksek oyu alan 18 adayı rektör olarak atadı.

Giresun"daki seçim nasıl oldu?

Giresun Üniversitesi"nde yapılan rektörlük seçiminde Prof. Dr. Halil İbrahim Bahar 31 oy, Prof. Dr. Mustafa Türkmen 29 oy, Prof. Dr. Aygün Attar 21 oy, Prof. Dr. Ayhan Bölük 4 oy, Prof. Dr. Yılmaz Can 2 oy, Prof. Dr. Murat Teker 1 oy aldı. YÖK ise atama için Cumhurbaşkanı"na sunmak üzere hazırladığı listede farklı bir sıralama yaptı. YÖK, en çok oyu alan Bahar ve Türkmen"i eleyerek üçüncü sıradaki Attar"ı birinci, dördüncü sıradaki Bölük"ü ikinci sıraya, beşinci olan Can"ı üçüncü sıraya yerleştirdi.

Liderlerin bir araya gelip konuşmaları gerekir

Cumhurbaşkanı Gül, Nijerya"ya hareketinden önce gazetecilerin konuyla ilgili soruları üzerine şöyle konuştu:

* İsrail basınında bazı haberler çıktı. Mavi Marmara ile ilgili baskının ardından sizinle İsrail"li mevkidaşınız arasında bir temas kurulacağına ancak bunun gerçekleşmediğine dair. Böyle bir temas söz konusu oldu mu, böyle bir görüşme hazırlığı söz konusu oldu mu? Bundan sonraki süreçte İsrail Cumhurbaşkanı ile herhangi bir görüşmeniz gündeme gelebilir mi? Benim böyle bir şeyden hiç bilgim yok. Böyle bir şey de şimdiye kadar söz konusu olmadı. Planlanmış herhangi bir şey de yok.

* İktidarla ana muhalefet arasında görüşme polemiği var. Sizin liderlere görüşme konusunda bir çağrınız olacak mı? Çankaya Köşkü"nde bir zirve toplamayı düşünüyor musunuz?

Biliyorsunuz ben bütün parti başkanlarıyla görüştüm tek tek bu konularla ilgili. Ayrıca da üçlü çağrıda da bulundum ki böyle bir konudan usul meselelerine hiç girmeden büyük bir özgüven içerisinde bir araya gelmeleri ve konuşmaları gerekir diye. Bu ikili olur, toplu olur, nasıl olabiliyorsa...

TEKNİK ARIZA 15 DAKİKA RÖTAR YAPTIRDI

Gül, Esenboğa Havalimanı"nda yaptığı basın toplantısında Nijerya"nın ev sahipliğinde 8 Temmuz"da düzenlenecek “7. D-8 Zirvesi”ne katılacağını, ardından da Nijerya"da ikili resmi ziyaret gerçekleştireceğini söyledi. “Türkiye"den Nijerya"ya ilk kez Cumhurbaşkanı düzeyinde bir ziyaret gerçekleşiyor” diyen Gül,THY"ye ait özel uçakla 13.35"te Nijerya"ya hareket etti. Gül ve beraberindekileri taşıyan uçak, kısa süreli bir sorun nedeniyle yaklaşık 15 dakika gecikmeli havalandı. Devlet Hava Meydanları İşletmesi Meydan Nöbetçi Müdürü Kenan Kaymak, gazetecilerin soruları üzerine, “sorunun küçük çaplı bir teknik sıkıntı” olduğunu söyledi.

Vatan