- Yerel seçimde AKP'nin oy oranında önemli bir düşüş olması, Başbakan'ın artık daha uzlaşmacı, daha ılımlı olacağı beklentisine yol açmıştı. Ancak Başbakan, seçimden sonraki ilk basın toplantısında hem medyaya hem de bakanlarına sert çıktı.

Sabah Gazetesi"nin bugünkü manşetinde, Bakanlar Kurulu toplantısında, seçim kaybeden bakanların sözlü olarak istifalarını sunduğu yazıyordu. Gazeteciler, bugün G20 zirvesine giderken Başbakan'a bunu sordular. Başbakan bu manşetin faydalı olmadığını vurgulayarak "kızdı."

Başbakan'ın Sabah Gazetesi'ne öfkesinin cevabını, gazeteden Nazlı Ilıcak Canlı Gaste için yorumladı. Ilıcak, Başbakan'ın öfkesine mantıklı bir cevap bulamadığını belirtti ve ilginç bir tahminde bulundu: Başbakan'ın öfkesi "yandaş medya" taktiği olabilir.

Sabah Gazetesi yazarı Ilıcak, "Başbakan'ın bu kadar sinirlenmesini yadırgadım. Gazetedeki haber, AKP'nin aleyhine olan bir haber değil. Sızdırma bir haber olabilir ki, benzerlerine sıklıkla rastlıyoruz. Bu kadar sinirlenmesine; "haber doğruysa bakanlarına mı sinirlendi?" şeklinde bir yorum getirebiliriz. Haber bence çok normal. Bakanların kabahati olsa da olmasa da, Başbakan"ın elini rahatlatmak için böyle bir hamle yapmış olabilirler. Başbakan"ın tepkisini kavrayamadım, mantıklı bir değerlendirme yapamıyorum" dedi.

Erdoğan"ın basına karşı bu tutumunu, eski başbakanlarla karşılaştıran Ilıcak, “Başbakanlar arsasında bence en demokratı Süleyman Demirel'di. Bülent Ecevit"ten randevu aldığınızda, mutlaka soruların üzerinde durur; cevapları denetlemek, gözden geçirmek isterdi. Titizdi kendisi. Medyadaki kişilere karşı tavır aldığını ve tartışma yürüttüğünü hatırlamıyorum.

Turgut Özal'ın medya ile uğraştığına çok şahit oldum. Tuttuğu ve ezdiği insanlar vardı medyada. Gizli gizli, el altından yürütürdü bu işleri. Kızdığı, azarladığı medya mensupları hatta patronları olmuştur.

Haber sızdırma konusunda bir örnek verebilirim; Mehmet Keçeciler"le ilgili Yavuz Donat'ın Tercüman"da yayınlanan bir haberi çıkmıştı; "Lades" başlıklı. Turgut Özal ile eşi, ladese tutuşmuşlar ve eşi kazanırsa, Mehmet Keçeciler'in başını istemiş. Keçeciler o sırada bakan. Bu haber yazıldı ve bir bakanın başı üzerinden ladese tutuşmak çok acıtıcı, ayıp bir şeydi. Doğru bir haberdi ama Özal yalanladı, 'kimden sızdı' diye müthiş bir gürültü koparmıştı.

Bence, Sabah'ın haberi son derece masum ve AKP'yi inciltici bir haber değil" şeklinde konuştu.

"'YANDAŞ MEDYA' TAKTİĞİ Mİ?" "Başbakan'ın ilk dönemine göre daha tahammülsüz olduğu yorumları var. Seçim tecrüsebesinden sonra 'her şey yeniden başlayacak' deniliyordu. Ben, Başbakan'ın gerginlik yaratmayacak bir üslubu benimseyeceğini ümit ediyorum ve bekliyorum" diyen Ilıcak, 'Sabah Gazetesi için 'yandaş medya' tarifleri yapılıyor. Bu nedenle Başbakan"ın tutumu daha da dikkat çekti. Gazetenin tavrı ne olacaktır ya da olmalıdır?' sorusun Ilıcak şu yanıtı verdi:

"Başbakan taktik olarak mı böyle bir şey yaptı?" sorusu akla gelebilir. "Yandaş medya ama benim aleyhime de yazıyorlar" havası yaratmak için mi yaptı, bilmiyorum. Sabah gazetesinin de bir tavır takınacağını zannetmiyorum. Ama gazetenin yazı işlerinde olmadığımı da belirtmek isterim.

MİLLİYET