Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, önümüzdeki hafta Çankaya Köşkü'ndeki üçüncü görev yılını dolduracak. Buna karşın Gül'ün 5 yıl mı, 7 yıl mı görev yapacağı hala netleşmedi. Tartışmaların gölgesinde yoğun bir üç yıl geçiren Gül, yurt dışına yaptığı gezilerle de ilginç bir rekorun sahibi oldu.
Üç yıl içinde 69 yurt dışı ziyaret gerçekleştiren Gül, bu sürede en fazla gezi yapan Cumhurbaşkanı oldu. 2 bini aşkın işadamı eşliğinde yapılan ziyaretlerde, diplomatik alanda olduğu kadar, ekonomik anlamda da önemli işbirliği imkanları kuruldu, bazı ülkelerle vizeler kaldırıldı.

48 FARKLI ÜLKE
ABD'den Japonya ve Çin'e, İran'dan Fransa ve Tanzanya'ya kadar dünyanın dört bir yanındaki 48 farklı ülkeye giden Gül, ortalama bir ayda iki ziyaret yaptı. Dışişleri Bakanlığı'nın ardından 28 Ağustos 2007'de Cumhurbaşkanlığı'na seçilen Gül, görevinde dördüncü yıla başlamaya hazırlanırken, yoğun diplomasi trafiğiyle bakanlık yıllarını aratmadı.

OBAMA, ELİZABETH...
ABD Başkanı Obama'dan İngiltere Kraliçesi Elizabeth'e, Suudi Kralı Abdullah'dan Irak Devlet Başkanı Celal Talabani ve İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad'a kadar birçok ismi de Türkiye'de ağırlayan Gül, yurtdışı gezileriyle kendisinden önceki Cumhurbaşkanlarını gölgede bıraktı.

DEMİREL'İ DE GEÇEBİLİR
Üç yıllık görev süreleri içinde bakıldığında en fazla gezi yapan Cumhurbaşkanı olan Gül, 7 yıllık dönemler değerlendirildiğinde ise ikinci sırada bulunuyor. Cumhurbaşkanları içinde yurtdışına en çok ziyareti, 7 yıllık görevi süresince 125 kez yurt dışına giden 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel yaptı. Demirel'i, üç yılda yaptığı 69 ziyaretle Gül izliyor. 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer 58 yurtdışı gezisinde bulunurken, 7. Cumhurbaşkanı Turgut Özal 40 ülkeye gitmişti. Önceki Cumhurbaşkanlarından Kenan Evren 32, Celal Bayar ve Cevdet Sunay 17'şer, Fahri Korutürk 5, Cemal Gürsel ve İsmet İnönü ise görevleri sırasında 1'er kez yurtdışına çıktı. Büyük önder Atatürk ise, hiç yurtdışına çıkmamasına karşın, Türkiye'den yürüttüğü diplomasiyle tüm dünyanın haklı övgülerini kazandı.

Gül'den Dink'in Kardeşine davet
CumhurbaŞkanI Abdullah Gül'ün, öldürülen gazeteci Hrant Dink'in kardeşi Hosrof Dink'i Tarabya Köşkü'ne davet etti. Dink suikastına ilişkin AİHM'de görülen davada Adalet Bakanlığı'nın 'Nazi örneğiyle savunma yapmasına' ilişkin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu 'Bu açıklamayı içime sindirememl' demişti. 'Bakanlıkta inceleme başlattım' diyen Davutoğlu, 'Hrant Dink'in ailesiyle anlaşabiliriz' açıklaması yapmıştı. Hasrof Dink de, 'Hrant Dink'e Türk Ceza Kanunu'nda 'Türklüğe hakaret' suçunu düzenleyen 301'inci maddeden verilen cezanın kaldırılması anlaşma için önemli bir adım olacaktır' demişti. -AKŞAM