Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in, Ergenekon soruşturmasının 12. dalgasında bazı eğitimcilerin gözaltına alınmasını değerlendirirken, "Şu anda Ergenekon'un baş sorumlusu olarak yargılanan insanlar arasındaki insanlara telefon açıp da 'Ben sizin emrinizdeyim' diye ona bağlılık bildiren insanlar var" demesi, "Çelik, Ergenekon'un başındaki ismi biliyor mu" sorusunu gündeme getirdi.
Çelik, önceki gün Türkiye Özel Yayıncılar Derneği"nin hizmet binasının açılış töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan ile "Baba Beni Okula Gönder" projesinin koordinatörü Tijen Mergen'i yakından tanıdığını belirtip, şunları söyledi:
"Eğitimciler arasında, ister unvanı profesör olsun, isterse kim olursa olsun aleni darbe çağrısında bulunan insanlar var. 'Yüzde 95 de oy alınsa hiçbir anlam ifade etmez. Ya kendi onurlarıyla çekip gitsinler ya da oradan indirilecekler' diyenler var. Bunu biliyorsunuz değil mi? Bu işin şu anda Ergenekon'un baş sorumlusu olarak yargılanan insanlar arasındaki insanlara telefon açıp da, 'Ben sizin emrinizdeyim' diye ona bağlılık bildiren insanlar var. Durup dururken, sanki hiçbir şey yokmuş, ortada kendi yargımızı, kendi hukuk sistemimizi allak bullak edecek tavırlardan da kaçınmalıyız. Tekrar altını çiziyorum. Aleni beyanları olsa da, yargılama süreci bitip onlarla ilgili nihai hüküm verilinceye kadar ben de siz de o insanları suçlu değil, masum olarak görmek zorundayız."
Çelik'in, "Ergenekon'un baş sorumlusu olarak yargılanan insanlar" ifadesi, Ankara'da "Çelik, Ergenekon'un başındaki isimleri biliyor mu?" yorumlarının yapılmasına neden oldu.

"BİR NUMARAYI" AÇIKLA

CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik"ten "bir numarayı" açıklamasını istedi.
Arıtman, Çelik"in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu yazılı soru önergesinde, 15 Nisan tarihli gazetelerde yer alan açıklamasını hatırlatarak, şu soruları yöneltti:
"Bir numara kimdir? Siz "Bir Numarayı" nereden biliyorsunuz?

Gözaltına alınanların "Bir Numarayı" arayarak "emrinizdeyim" dediklerini nasıl
biliyorsunuz?

Şu ana kadar iddianamelerde "Bir Numara" diye bir isim yokken bazı zanlıların "emrinizdeyim" dediklerine dair bir delil kayıt yokken siz bu bilgilere nasıl sahip oldunuz?

Henüz yazılmamış iddianameleri mi okudunuz?

Savcılıktaki telefon kayıtlarını mı dinlediniz?

Milli Eğitim Bakanının, henüz mahkemeye sunulmamış iddianameleri okuma, delilleri bilme yetkisi var mı?

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Başkanı Türkan Saylan"a bir ödül, devlet adına bir teşekkür belgesi vermeyi düşünüyor musunuz?"


İSTİFAYA DAVET EDİYORUM
CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol Ergenekon soruşturmasında 12"nci dalga gözaltılarıyla ilgili yaptığı açıklama nedeniyle Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik"i istifaya çağırdı.
Meclis"te gazetecilerin konuya ilişkin sorularını yanıtlayan Anadol, Bakan Çelik"in yaptığı açıklamayla hukuku ihlal ettiğini savundu. Bakan Çelik"in resmen Ergenekon soruşturmasına müdahale etme hakkını kendinde bulduğunu kaydeden Anadol ”Sayın Çelik, gözetime alınan bilim adamları, profesörler, rektörler hakkında, Başkent Üniversitesi Rektörü hakkında, "O, organ nakli yaptığı için içeri alınmadı, açıkça onlar darbe teşvikçiliği yaptılar" diyor. Ne zaman, nerede yapmışlar açıklaması lazım. Daha da önemlisi, "1 numaraya telefon ederek, bağlılıklarını bildirmişlerdir" diyor. Şimdi şu ortaya çıkıyor; Demek ki telefon dinlemeleri, Bakanlar Kurulu üyelerine servis yapılıyor. Milli Eğitim Bakanı, bu gizli telefon dinlemelerini bilmese, bunu nasıl söyleyecek? (Darbecilere servis yapılıyor) sözünü, kim darbeci, hangi mahkeme kararıyla ortaya çıkmış, açıklaması lazım... Resmen, doğrudan Ergenekon soruşturmasına müdahale etme hakkını kendinde buluyor. Milli Eğitim Bakanı"nı bu nedenle istifaya davet ediyorum.”diye konuştu. Anadol, Başbakan Erdoğan"dan ise telefon dinlemelerinin Milli Eğitim Bakanı"na nasıl verildiği konusunda açıklama yapmasını istedi.

Milliyet