DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'le TBMM'de 7 dakika baş başa görüşen ABD Başkanı Barack Obama, gruplar ve haklar meselesini önemsediğini ancak Kürt sorununun silah ve şiddetle çözülemeyeceğini söyledi. Türk ise azınlıkları tatmin edecek formüllerin bulunması gerektiğini söyleyen Obama'ya, PKK'yı terörist örgüt olarak görmediklerini, Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılmasının sorunun çözümüne katkı sağlayacağını belirtti. Türk, Obama'ya bölgede 17 bin faili meçhul cinayet işlendiğini anlattı. Obama ise Türk'e, sorunun şiddetle çözülemeyeceğini ifade etti.
Obama'ya, terörist Abdullah Öcalan tarafından da gündeme getirilen demokratik özerklik projesini anlatan Türk, "Devlet 85 yıldır Kürt sorunu ile ilgili inkar politikası güdüyor. Kürtlerin haklarını gasp ediyor, şiddet uyguluyor" dedi.
Obama'ya "Demokratik Özerklik Projesi başlıklı raporu" da sunan Türk, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, ABD Başkanı'na Mardin Midyat'ta yapılan telkari kol düğmesi, eşine de gümüş işlemeli broş ve bölge motifli isimlik hediye ettiğini söyledi. Türk, Obama'nın, görüşmenin ardından, "Daha önce bir çok Kürt liderle görüştüm ancak ilk kez Türkiye'de bir Kürt siyasetçi ile tanıştım. Bundan mutluluk duydum" dediğini aktardı.
Türk, Obama'ya "Amerika sizinle Martin Luther King'in rüyasını gerçekleştirdi. Türkiye'de de 20 milyon Kürt var" dedi.

Milliyet