Uluslar arası ilişkilerde gelenek, Başbakanların, görüşme yapacakları Cumhurbaşkanlarının “ikamet ettikleri mekâna” ya da “çalışma ofislerine” gitmelerini öngörüyor.


Nitekim Türkiye"yi ziyaret eden pek çok Cumhurbaşkanı"na da bu protokol uygulanmış, Başbakan Erdoğan Ankara"ya gelen yabancı Devlet Başkanları"nı ya kaldıkları otelde, ya da ülkelerinin büyükelçiliklerinde ziyaret ederek görüşme yapmıştı.


Oysa Obama bu uluslar arası diplomatik geleneği bozarak, Başbakan Erdoğan"a bir jest yaptı. Görüşmeyi yapmak için Erdoğan"ı kalmakta olduğu otel ya da ABD Büyükelçilik binasına davet etmek yerine, kendisi Erdoğan"ın çalışma ofisine gitti.

"VERİLEN SÖZLERİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIM"

ABD Başkanı Barack Obama"nın Başbakan Erdoğan ile görüşmesine, Danimarka Başbakanı Rasmussen"in NATO genel Sekreteri seçilmesi damgasını vurdu.
Edinilen bilgiye göre, Obama Türkiye"nin Rasmussen"e vetoyu kaldırması karşılığında verilen sözleri hatırlatarak, “bu sözlerin yerine getirilmesi konusundaki güvence benim. Bu işin takipçisi olacağım” dedi.

Obama"nın görüşmede güvence verdiği bir diğer konu da PKK ile mücadele oldu. Görüşmede de, PKK"yı “terör örgütü” olarak nitelendiren Obama, “PKK konusunda çok hassasız. Bu hassasiyetimiz benim Başkanlığım döneminde de devam edecektir” mesajı verdi.

“İSRAİL-SURİYE GÖRÜŞMELERİ DEVAM ETMELİ”

Obam-Erdoğan görüşmesinde, Ortadoğu sorunu da ele alındı. Obama, Başbakan Erdoğan"dan İsrail ile Suriye arasında, Türkiye"nin arabulucuğunda yapılan görüşmelerin “yeniden başlamasını” istedi. ABD Başkanı, “bu görüşmelerin Türkiye"nin arabuluculuğunda yeniden başlaması gerektiğine inanıyoruz. Bu faydalı olacaktır. Biz de tarafları bu konuda cesaretlendireceğiz” mesajı verdi.

Obama ayrıca, Türkiye ile ABD"nin NATOiçindeki işbirliğine işaret ederek, “bu işbirliğinin devam ettirilmesini bekliyoruz. Türkiye"nin NATO"ya katkısı çok büyük” diye konuştu.


ERDOĞAN: "AZERBAYCAN"A KULAK VERİLMELİ"

Başbakan Erdoğan ise, Obama ile görüşmede Türkiye ile Ermenistan arasında devam eden müzakereler konusunda bilgi verdi, ancak Türkiye-Ermenistan diyaloğunun “sorunun sadece tek bir parçası” olduğuna dikkat çekti. Erdoğan, “bu sorunun bir de Azerbaycan boyutu var. Azeriler de bu olayın çok önemli bir parçası. Bu konuya tek taraflı bakılmamalı. Azerbaycan"a da kulak verilmeli” mesajı verdi.

Görüşmede ekonomik işbirliği de ele alındı. Obama, ekonomik işbirliğinin arttırılması için iki ülke hükümetinin daha çok çaba göstermesi gerektiğini vurguladı.
Hürriyet