Alman basını, Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen"in Türkiye"nin itirazı nedeniyle dün akşam yeni NATO Genel Sekreteri olamamasıyla ilgili haberlerde, "hatalı başlangıç" yorumu yaptı.
Der Spiegel dergisi, "NATO zirvesinde hatalı başlangıç yapıldı. NATO liderleri, Türkiye"nin direnişinden dolayı planlamaların aksine, favori olarak gösterilen Rasmussen üzerinde genel sekreter olması konusunda anlaşma sağlayamadı. Bu konu Başbakan Merkel için büyük bir yenilgiye dönüşebilir" ifadesini kullandı.
Die Welt gazetesi, "NATO"nun 60. yıl zirvesinde hatalı başlangıç oldu. Devlet ve hükümet başkanları dün akşam genel sekreter konusunda anlaşamadı.
Türkiye, Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen"in seçilmesini bloke ediyor. Bu, Başbakan Angela Merkel"in ilk yenilgisi" yorumuna yer verdi.
Süddeutsche Zeitung da, "ABD Başkanı Barack Obama, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy"nin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül"ü Rasmussen"e karşı olan çekincesinden vazgeçirmeye çalıştıklarını, ancak Gül"ün görüşünden vazgeçmediğini" belirterek, "Ve böylece yeni genel sekreter konusunda şimdilik karar alınamadı. Bu da ev sahibinin başarısız bir zirve başlangıcı yaptığı anlamına geliyor" diye yazdı.
"Rasmussen üzerine oynanan aday pokeri" başlığını kullanan Frankfurter Allgemeine Zeitung da, her zaman rutin olduğunu belirttiği NATO genel sekreteri seçiminin, Türkiye"nin direnişi nedeniyle bu kez gerçekleşemediği görüşünü aktardı.

NATO'DA ERDOĞAN ŞOKU

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, Londra'daki G20 zirvesinin ardından dün düşünce kuruluşu Chatham House'da yaptığı konuşmayla, Rasmussen'e karşı olduğunu açıkça ilan etti.
1 - Roj TV: Erdoğan, bir soruyu şöyle yanıtladı: "NATO, barışı güvence altına alma durumunda olan bir kurum. Fakat, benim ülkemdeki terör örgütünün yayın organı Danimarka merkezli olarak yayın yapıyor. 'Bunu durdurun' dememize rağmen, durdurmamıştır."
2- Karikatür krizi: "Bir karikatür krizi yaşadık. Kendilerinden ricada bulundum. Ülkenizdeki İslam ülkelerinin büyükelçilerini davet edin, onlara durumu anlatın. 'Durumu nasıl aşacağız?' Bunları konuşun dedik. Olumlu yaklaşılmadı."

LONDRA'DA ERDOĞAN-MERKEL ATIŞMASI
Merkel: AB'ye aday bir ülkenin, bir AB üyesi başbakanını NATO'da engellemesi doğru değil. Size zarar verir.
Erdoğan: AB başka, NATO başka. Almanya bizi tehdit edemez.
Brown: Aslında Rasmussen, bu iş için uygun bir isim.
Erdoğan: Ama karikatür krizini iyi idare edemedi. Doğru isim değil.