ABD Başkanı"nın “Cebimde tercüme için küçük bir mikrofonum var, Türkçem pek iyi değil de” şeklindeki sözleri ise gençleri güldürdü.

Obama, Tophane-i Amire binasında, üniversiteli gençlerle bir araya geldi. “Türkiye"ye güzel manzaraları görmeye değil, ortaklığımızı teyit etmeye geldim” diyen Obama, Avrupalılar bize önerilerde bulunurken hiç utangaç davranmadılar” diye konuştu

ABD Başkanı Barack Obama, tarihi Tophane-i Amire binasında Türkiye"deki değişik üniversitelerden öğrencilerle buluştu.
Gençlere hitap ederken sıklıkla Türkiye ile ABD arasındaki ortaklık ilişkisine verdiği öneme vurgu yapan Obama, “Ben buraya şehrin güzelliklerini seyretmeye gelmedim. Buraya Türkiye"nin ve ABD arasındaki ortaklığın önemini tekrar teyit etmeye geldim, Türkiye, bölgede ve dünyada son derecede önemli rol oynadığı için geldim” dedi.
Obama, Çukurova Üniversitesi"nden ODTÜ"ye kadar Türkiye"nin değişik üniversitelerinden toplam 99 öğrencinin katıldığı forumda, sempatik ve esprili tavırları, sorulara verdiği açık cevapları, doğrudan gençlere hitap ettiği konuşmasıyla üniversite öğrencilerinin adeta gönlünü fethetti.

Sorular önceden belirlenmedi
Obama gelmeden önce öğrencilere, ABD Başkanı"na istedikleri her konuda istedikleri soruyu sorabilecekleri duyurusu yapıldı. Yani ne soruyu soracak öğrenciler, ne de sorulacak sorular önceden belirlendi. Obama salona girdiğinde ilk 10 dakika öğrencilere hitaben bir konuşma yaptı. Sorular için öğrencilere söz vermeden önce saatine bakarak, “Ezandan önce programı bitirmeyi umut ediyorum. Yarım saatimiz var” dedi.

“Kürt azınlık” dedi
Obama, bir öğrencinin “Irak"ta bağımsız bir Kürt devleti kurulmasına izin verecek misiniz?” sorusuna, “Bizim Türkiye"nin toprak bütünlüğü konusunda pozisyonumuz çok açık. Türkiye bizim NATO müttefikimiz, dolayısıyla Türkiye"nin parçalanmasına yönelik herhangi bir şeye karşı çıkarız” yanıtını verdi.
Kürtlerden “azınlık” olarak bahseden Obama, “Türkiye"deki Kürt azınlığının bu toplumda ilerlemesi, özgür bırakılması ve eşit fırsatlara erişebilmeleri de önemli. (...) Dini azınlıklar olsun, etnik azınlıklar olsun, bir bütünün parçası olmalarının sağlanması gerektiğini ve bunun önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.

“AB bize karışıyordu!”
Obama, kendisinin Türkiye"nin AB üyeliğine verdiği desteğe karşın Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy"nin “Türkiye"nin AB üyeliğine ilişkin karar vermek, AB ülkelerine düşer” sözlerinin hatırlatılması üzerine, “ABD, AB üyesi değildir, doğru. Ama bu bizim fikir sahibi olmamızı engellemez. Avrupalılar da uzun süre ABD politikasının nasıl olması gerektiği konusunda fikir yürüttüler. Ne yapmamız gerektiği konusunda bize önerilerde bulunmakta hiç de utangaç davranmadılar!
Türkiye, NATO üyesi olabiliyorsa ve müttefiklerini korumak ve desteklemek için askerlerinin hayatını tehlikeye atabiliyorsa o zaman neden Avrupa"ya, örneğin kayısı satamasın veya seyahat ve dolaşım özgürlüğü neden olmasın? Ben bu konuda doğru yaklaşımın, Türkiye"nin AB"ye katılması olduğunu düşünüyorum” dedi.

ABD temaslarında yeni dönem
Obama, öğrencilerle olan buluşmasında İran"ın nükleer programı, İsrail-Filistin çatışması gibi bölgesel konulara da değindi.
“Kendimi ABD"nin temaslarında yeni bir dönemin başlamasına adadım” diyen Obama, Prag"da nükleer silahların bırakılması konusunda yaptığı konuşmayı anımsatarak, “Eğer İran"a nükleer silah geliştirme demek istiyorsak, o zaman bizim de "Biz de kendi nükleer silahlarımızı azaltacağız" dememiz gerekiyor” diye konuştu.

Davos"a hiç girmedi
Obama, “Başbakan"ın Davos"taki tutumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?” şeklindeki bir soruya ise “Başbakanınızla Londra"da görüşme fırsatımız oldu. Kendisi hakkında son derece iyi düşüncelerim var, başbakanınız bölgede barışın yayılması konusuyla çok ilgili. Ben Davos"ta değilim, bu yüzden bu konuda yorum yapmayacağım” diye cevap verdi.
Oturumun sonunda öğrenciler Obama"yı iki kez ayakta alkışladılar. Obama da kendisi ile tokalaşmak için yarışan öğrencilerin çoğunu kırmadı ve çok sayıda öğrenciyle tek tek tokalaştı. Foruma, Obama"nın Ulusal Güvenlik Danışmanı emekli Orgeneral James Jones da katıldı.

Milliyet