Hürriyet gazetesi yazarı Enis Berberoğlu, DTP'li Aysel Tuğluk'un gündeme getirdiği terör örgütü lideri Öcalan'a ev hapsi uygulamasını MİT'in değerlendirdiğini yazdı.

Öcalan"a ev hapsi
BAŞKENTİN derin kulislerinde bir süredir dolaşan söylenti ilk kez DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk tarafından yüksek sesle dile getirildi.
Tuğluk, Başbakan"a, "Aydın ve yazarların Kürt sorununun çözümüne hizmet edeceği anlayışıyla Abdullah Öcalan için önerdiği "ev hapsi" konusunda hükümetinizin bir çalışması var mıdır?" diye sordu.

Tabii ki yanıt alamadı, ama tabir yerindeyse Pandora"nın kutusu açıldı.

DTP"li vekilin soru önergesinin üstünden üç ay geçti ama bu söylentinin kaynağı daha yeni belli oldu.

Devletin istihbarat biriminin tepe yöneticisinin bu ihtimali dillendirdiği ortaya çıktı.

Devletin diğer birimlerinde bu öneriyi şimdilik fazla ciddiye alan, destek veren yok.

Ama DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, ev hapsi ihtimalinden yola çıkarak -ve Diyarbakır Savcılığı"nın inceleme açmasını göze alarak- Mandela-Öcalan benzerliği kurmadı değil:

"Güney Afrika"da Nelson Mandela cezaevindeydi, çözülmedi. Ne zaman Mandela"nın koşuları düzeltildi, yanına arkadaşları gönderdiler, ev hapsine aldılar, daha sonra özgürleştikten sonra ancak o zaman barış geldi."

Güney Afrika"da ırkçı rejim Nelson Mandela"yı 24 yıl Fok Adası"nda tuttu, sonra cezaevine aldı. Mandela"nın 27 yıllık tutsaklığının sadece son üç yılı ev hapsinde geçti, ziyaretçi izni çıktı.

Milliyet