Başbakan'ın konuşmasından önce Erdoğan'ın hayatını anlatan kitap miting meydanında yarı fiyatına satılıyor.
 
 
Miting öncesi bölgede geniş güvenlik önlemleri alınırken objektiflere ilginç görüntüler takılıyor.
 
hurriyet.com.tr miting alanında
 
Hurriyet.com.tr’den Emek Kaplangil, Başbakan Erdoğan’ın konuşmasından saatler önce Zeytinburnu’na gitti. Zeytinburnu merkezinden Kazlıçeşme’ye kadar olan bölgede neler gördüğünü, miting öncesinde hangi izlenimlerini edindiğini biz sorduk o cevapladı.
 
Anıl Demir:  Emek, Başbakan’ın mitingine daha saatler var. Zeytinburnu’ndan mitingin yapılacağı Kazlıçeşme’ye kadar yürüdün. Güzergah boyunca durum nasıldı?
 
Emek Kaplangil: Kazlıçeşme'den önce Zeytinburnu’ndaydım. Esnaf miting için hazırlığını yapmış. Ak Parti mitinge geleceklere kumanya dağıtacağını açıklamıştı ama yine de dönercilerde miting için hazırlanmış devasa boyutta dönerler dikkat çekti.
 
HENÜZ FAZLA KALABALIK YOK
 
Anıl Demir: Egemen Bağış katıldığı bir televizyon programında ‘Türkiye’nin en geniş katılımlı mitingini’ yapacaklarını söylemişti. Senin izlenimin nedir?
 
Emek Kaplangil: Zeytinburnu merkezde miting heyecanı pek hissedilmiyordu. Hatta BDP’nin desteklediği bağımsız adayların konvoyları daha etkiliydi. Ama civar yollarda Ak Parti bayraklı otobüs ve minibüsler görülüyor. Başbakan’ın konuşması yaklaştıkça İstanbul her noktasından partililerin alanı dolduracağını düşünüyorum.
 
Anıl Demir: Kazlıçeşme’de hava nasıl? Yani demek istediğim, meteorolojiye göre bugün hava sıcaklığı 27 derece olacakmış…
 
Emek Kaplangil: Hava çok sıcak. Güneşin altında 30 derecenin üzerinde olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. O yüzden mitingden saatler önce bölgede kalabalık pek yoktu. Sıcak yüzünden alana girişler mitinge yakın saatlerde arttı.
 
VATANDAŞ SEÇİM TAHMİNLERİNİ AÇIKLIYOR
 
Anıl Demir: Meydanda durum nasıl?
 
Emek Kaplangil: Alan girişinde kurulan standlarda ücretsiz su, şapka ve bayrak dağıtılıyor. Meydanda 6 tane dev ekran bulunuyor. İstanbul'un çeşitli yerlerinden buraya doğru gelenlerle yapılan röportajlar veriliyor. Bu röportajlarda vatandaşlar oy tahminlerini açıklıyor. Vatandaşlar genelde Ak Parti'nin açık ara seçimi kazanacağı ifade ediyor.
 
ERDOĞAN'I ANLATAN KİTAP YARI FİYATINA
 
Bu arada miting meydanında açılan bir kitap tezgahı dikkat çekiyor. Tezgahta Başbakan Erdoğan'ın hayatını anlatan "Bir Liderin Doğuşu" adlı kitap satılıyor. İlginç olan ise bugüne özel olarak kitabın fiyatında yüzde 50 indirim yapılmış olması. Vatandaşlar kitabı 20 TL yerine 10 TL'ye satın alabiliyor.
 
Anıl Demir: Bir basın ordusunun mitingini takip edeceğini tahmin etmek zor değil. Ama yine de soralım: Basının mitinge ilgisi nasıl?. Klasik yollardan mitingi izleyecek basın mensupları için meydanda nasıl bir düzenleme yapılmış.
 
Emek Kaplangil: Basın için yapılan hazırlıkların önceki mitinglerden pek farkı yok. Canlı yayın araçları için ayrılan bölümün haricinde televizyon kaneraları ve gazeteciler hazırlanan bir platformdan mitingi izleyecek. Ancak bazı partililer mitingi daha rahat izleyebilmek için basın tribününü bir süre işgal etti. Yapılan müdahalenin ardından partililer tribünden indirildi.
 
MEYDANA 1 MİLYON KİŞİ BEKLENİYOR
 
Anıl Demir: Peki miting meydanında AK Partili vatandaşların görüşleri ne yönde.
 
Emek Kaplangil: Vatandaşlar bugün miting rekorunun kırılacağını düşünüyor. Sahneden yapılan anonslarda da mitingde 1 milyon kişinin olabileceği ifade ediliyor. Anonslarda miting meydanına çıkan yollardan alınan bilgilere göre bu hedefin tutmasının mümkün olduğu belirtiliyor.
 
İlginç bir not aktarayım, bir kadın katılımcı sorumu "İnşallah rekoru kıracağız" diye cevapladı. Ancak hemen yanındaki arkadaşı "Bu inşallahın bir de maşallahı var" diye ekleyerek onu uyardı.
 
Hürriyet