Sosyal Güvenlik Uzmanı Ekrem Sarısu, Başbakan Tayyip Erdoğan"ın Bağ-Kur"a 3 bin TL"lik borcuna karşın emekli aylığı bağlanmasını, “Borç varken sade vatandaş emekli olamaz. Sayın Başbakan"a özel bir muamele yapılmış gibi görünüyor” sözleriyle değerlendirdi. Sarısu, bir yurttaşın prim borcuna karşın emekli edildiğinin açığa çıkması durumunda SGK"nin bunu “mesele” yapacağını söyledi.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu"nun, kendisini “işçi emeklisi” olarak açıklamasına karşın kıyak emeklilikle Emekli Sandığı"na geçtiğini ortaya koyduğu Başbakan Erdoğan"ın emekliliği de tartışma yarattı. Mevzuat uyarınca, emekliliğe hak kazanan bir kimseye maaş bağlanabilmesi için Sosyal Güvenlik Kurumu"na hiçbir borcunun bulunmaması gerekiyor. Yalnızca 15 TL"ye kadar olan borçlar emeklilikte sorun olarak değerlendirilmiyor.

Buna karşın Cumhuriyet, Başbakan Tayyip Erdoğan"ın 1 Ocak 1987 tarihinde giriş yaptığı Bağ-Kur"da işveren olarak 1 yıl 11 ay 30 günlük kaydı bulunduğunu ortaya çıkarmıştı. “0522030556” sicil numaralı Erdoğan"ın kuruma “3.022,89” TL borcu olduğu ortaya çıkmıştı.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Ekrem Sarısu, emekli olmak isteyen bir kimsenin öncelikle Bağ-Kur, Emekli Sandığı ya da SSK hizmetine bakılıp bunların birleştirildiğini belirterek “Borcunuz varsa özellikle Bağ-Kur"a önemlidir. Bağ-Kur"lu kendi cebinden prim ödediğinden, borcunu ödemedikten sonra kesinlikle emekli edilmezler” dedi. Hizmet Birleştirme Yasası uyarınca bir kimsenin SSK"den yatırılan primleri emekliliği için yeterli olsa ve kişi de “Emekliliğime SSK primim yetiyor, Bağ-Kur hizmetlerimi birleştirmeyin, beni emekli edin” dese, bunun anlamlı olmayacağına dikkat çeken Sarısu, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Mevzuat bu durumda Bağ-Kur ile birleştirip emekli ediyor. Ama şu olabilir 3-4 yıllık bir yargı mücadelesi verir kişi. Yargıtay"dan da karar çıkarır, böylece Bağ-Kur hizmeti dikkate alınmadan SSK ile emekli olabilir. Yoksa hizmetlerimi birleştirmeyin diyerek, emeklilik hakkı kazanılamaz. Sayın Başbakan"ın da emekli olurken mahkeme sürecini işletip yargıdan aldığı kararı çıkarmamışsa Bağ-Kur hizmetinin dikkate alınıp SSK"den emekli edilmemesi lazımdı. Böyle bir emeklilikte de prim borcunun mutlaka ödenmesi gerekiyor. Ahmet"i, Mehmet"i prim borcu varsa emekli etmezler.”

Başbakan Erdoğan"ın emekliliğinde “özel bir muamele yapıldığının göründüğünü” vurgulayan Sosyal Güvenlik Uzmanı Ekrem Sarısu, “SSK primi yeterli görülüp Bağ-Kur"a bakmayınca prim borcu görünmemiş olabilir. Bu katiyetle sade vatandaşa yapılmaz. Bağ-Kur"lunun borcu varsa emekli edilmez. Normal şartlarda bu durumdaki kişiyi emekli etmezler. Özel bir durum oluşturulmuş” diye konuştu. (Cumhuriyet)