Kesin ihraç istemiyle disipline verilen beş milletvekilinin ihraç edilmesi halinde DSP'nin kurucu genel başkanı Rahşan Ecevit'in partiden ayrılabileceği belirtiliyor.

DSP"de gözler Zeki Sezer"in istifa edeceğini açıkladığı İl başkanları toplantısına çevrildi. Rahşan Ecevit, daha önce de istifa girişiminde bulunan Sezer için “Gerçekten istifa edecek mi?” diye sordu. Disipline sevk edilen İzmir Milletvekili Recai Birgün, “Yönetimdeki bazı arkadaşlar il başkanlarını ve parti meclisi üyelerini arayarak "Sezer istifa etmesin" diye baskı oluşturmaya çalışıyorlar. Pazar günü yapılacak toplantıda bunu deneyecekler. "İstifa etmeyin, bizi bırakmayın" diye bir duygusal atmosfer yaratıp Sezer"in bu karardan vazgeçmesini isteyecekler. Hava bu. DSP"de Sezer"in istifası kesinleşinceye kadar her an her şey olur” dedi.

Sarıgül ve Büyükerşen beklemede

İstifa ederse Sezer"in yerine gelecek isimler de tartışılmaya başlandı. CHP"de Deniz Baykal"a karşı genel başkanlık mücadelesi yürüten Mustafa Sarıgül"ün bu aşamada DSP içinde genel başkanlık mücadelesi içine girmeyeceği ve doğrudan taraf olmak yerine izlemeyi tercih ettiği belirtildi. Sarıgül"ün DSP"ye üye yapılmasına karşı çıkan muhalifler ise Sezer gider, muhalifler de ihraç edilirse Sarıgül"ün önünün açılacağını ileri sürdü.
Sarıgül"ün DSP"ye katılmasına itiraz eden Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen"in de adı adaylar arasında geçiyor. Büyükerşen "kendisine görev düşmesi halinde devreye girebileceğine" ilişkin mesajlar veriyor. Büyükerşen"in Sarıgül"ü engellemek isteyen Rahşan Ecevit ve çevresi tarafından da destekleyebileceği belirtiliyor. Ancak kulislerde, ikisi de yeni belediye başkanı seçilen Sarıgül ve Büyükerşen"in 2011 genel seçimlerini beklemeyi tercih edecekleri konuşuluyor.
Seçim öncesinde Zeki Sezer"den "partinin adını değiştirmesini ya da Ecevit"in adını kullanmamasını" isteyen Rahşan Ecevit"in, kendisine yakın beş milletvekilinin partiden ihraç edilmesi halinde takınacağı tavır merak konusu. Rahşan Ecevit"in böyle bir gelişmeye çok sert tepki gösterip DSP"den kopabileceği de belirtiliyor.

Vatan