Yerel seçim yarışı dün uluslararası haber ajanslarının da gündemindeydi. Seçime dair açıklanan ilk sonuçları abonelerine “acil” koduyla duyuran ajanslar, birinci parti olmasına rağmen AKP"nin 2007"deki genel seçimlerdeki oy oranının önemli oranda düştüğüne dikkat çekti

YOLSUZLUK VE KRİZ

AP: Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın İslami yönelimli AKP"si Türkiye"deki yerel seçimlerde en çok oyu alan parti oldu. Bununla birlikte seçimler, AKP"ye gösterilen desteğin 2007"ye oranla önemli ölçüde azaldığını gösterdi. Ayrıca AKP, Kürtçe televizyon yayını başlatarak sempatisini kazanmaya çalıştığı Diyarbakır gibi illerde de DTP"nin başarısını engelleyemedi. AKP"nin oylarındaki bu düşüş ağırlıklı olarak küresel krizin de etkisiyle ülkede artan işsizlik ve parti içindeki yolsuzluk iddialarından kaynaklandı. Bununla birlikte AKP"nin yerel seçimlerden birinci parti olarak çıkmasıyla Erdoğan"ın anayasal reformlar konusunda eli güçlenecek.

IMF ANLAŞMASI RİSKE ATILABİLİR

AFP: Türkiye"nin İslami kökenli iktidar partisi güvenoylaması olarak görülen yerel seçimlerde rakiplerine fark atsa da, önemli miktarda oy kaybetmiş görünüyor. ABD"li danışmanlık kuruluşu Eurasia uzmanlarından Wolfango Piccoli seçim sonuçlarının, AKP"nin hatalarının bir sonucu olarak görülebileceğini ve muhalefetin, “iktidarın meşruiyetini kaybettiği iddiasıyla” erken seçim çağrısı yapabileceğini söylüyor.

Piccoli"ye göre, yüzde 40"ın altındaki oy oranı AKP"nin popülizme yönelmesine ve bu şekilde IMF ile bir anlaşmayı riske atmasına yol açabilir.

HAYAL KIRIKLIĞI

REUTERS: AKP yerel seçimleri kazanan parti olsa da, ezici bir zafer ilan edemedi. Diyarbakır gibi şehirlerde büyük bir hayal kırıklığına uğrayan AKP, İstanbul gibi büyük şehirlerde de muhalefetin çetin mücadelesiyle karşı karşıya kaldı.

Bu durum Erdoğan"ın AB"ye tam üyelik için reformları hızla uygulamak konusunda elini zayıflatabilir. Bununla birlikte AKP"nin tüm oy kaybına karşın ülkede Erdoğan"ın iktidarına ve icraatlarının sonuçlarına dair bir referandum olarak görülen yerel seçimlerin sonuçları, Doğu Avrupa"da ekonomik krizin iktidardaki hükümetler üzerinde yarattığı olumsuz etkilerle keskin bir tezat oluşturuyor.

HALEN EN POPÜLER ERDOĞAN
BBC: Ülkede genel seçim havasında geçen yerel seçimlerde AKP açık bir zafer kazandı. Küçülen ekonomi ve artan işsizlik bazı seçmenleri etkilemiş olsa da Erdoğan hâlâ en popüler politikacı olarak görülüyor.

Bryza: Seçimler adil yapıldı

ABD Dışişleri Bakanlığı adına açıklama yapan Matthew Bryza dün yapılan yerel seçimleri, “Seçimler adil ve özgürce yapıldı ve Türk demokrasisi güçlendi. Bu noktada en önemli olan şey Türkiye"nin siyasi geleceğinin seçmenin iradesiyle belirlenecek olmasıdır” sözleriyle değerlendirdi.

MİLLİYET