Demokrat Parti Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk'un 12 Eylül'deki referandumda 'hayır' diyeceklerini açıklamasının ardından partide istifalar devam ediyor. Çorum'un Dodurga Belediye Başkanı, Belediye Meclis üyeleri, İl Genel Meclis üyesi ile DP Dodurga ilçe teşkilatından 100 kişi partisinden istifa etti. Ortaköy ilçesinde ise Belediye Başkanı Ali Ergin ile Belediye Meclis üyeleri istifasını verdi.

Dodurga Belediyesi önünde düzenlediği basın toplantısı ile istifalarını açıklayan DP'liler hukukun ve özgürlüklerin yanında yer almak, halka tepeden bakanların değirmenine su taşımamak için vicdanımın sesini dinleyerek istifa ettiklerini açıkladı.

Belediye Başkanı Bekir Kılıç, DP'nin kendini var eden ilkelerinden son dönemde ciddi bir şekilde uzaklaştığını ifade ederek, "1983 yılından beri siyasetin içindeyim. Halkın değerlerine ve demokrasiye verdiğim önem yaşam çizgime bütün siyasi kararlarıma yansımıştı. Siyasetin sağında ve sağduyunun yanında hareket etmek bizim vazgeçilmezimizdir. Mensubu olduğum Demokrat Parti kendini var eden ilkelerinden son dönemde ciddi bir şekilde uzaklaşmıştır. Halktan uzaklaşıp CHP çizgisine yaklaşan, bizi biz yapan değerlere önem vermeyen siyaset anlayışı partimizi bitirme noktasına getirmiştir. Anayasa değişikliği konusunda CHP, MHP, BDP çizgisine destek verip 'hayır' oyu vereceğini açıklayan partimiz, kendi geçmişini inkar eden bir karar almıştır. Tabanı hiç dinlemeden, tarihsel geçmişimizin ve değerlerimizin muhasebesini yapmadan alınan bu karar bizi çok zor durumda bırakmıştır" şeklinde konuştu.

Sokağa çıktıklarında partinin aldığı kararı savunacak en ufak bir dayanak bulamadıklarını ifade eden Başkan Kılıç, şunları söyledi: "İlçemde, mahallemde her gün birlikte olduğum, selam verdiğim, oturup kalktığım insanlar partimin kararını eleştirmektedir. Hukukun ve özgürlüklerin yanında yer almak, halka tepeden bakanların değirmenine su taşımamak için vicdanımın sesini dinleyerek yeni bir karar aşamasına gelmiş bulunmaktayım. Geldiğimiz bu noktada hemşerilerim ve ekibimle yaptığım değerlendirme neticesinde Demokrat Parti'den istifa ediyoruz. Şahsım, belediye meclis üyelerim, il genel meclisi üyemiz Mehmet Ali Erdoğan, Dodurga Demokrat Parti ilçe başkanımız Ahmet Çatar ve ilçe yönetim kurulu üyelerimiz, ilçe teşkilatımıza üye olan 100 gönüldaşla birlikte istifa ediyoruz. Tüm hemşehrilerimi ülkemizin geleceği için 12 Eylül referandumunda 'evet' demeye davet ediyorum"

"DP'NİN 'HAYIR' SEBEBİNİ ANLAMIŞ DEĞİLİM"

DP'nin anayasa değişikliğindeki tutum ve davranışlarının partinin tabanına uymadığını belirten Ortaköy Belediye Başkanı Ali Ergin ile Belediye Meclis üyeleri de istifa kararlarını açıkladı. Başkan Ali Ergin yaptığı konuşmada, anayasa değişikliğinin gündeme geldiği sürecin ülkemiz ve milletimiz için oldukça kritik bir halk oylaması olduğunu ifade ederek, "Bu süreçte milletimizin azami ölçüde duyarlı olması, 'hayır' çığırtkanlarına kanmaması gerekmektedir. Şu anda gündeme gelen ve referandum kararı ile darbecileri koruyan madde ortadan kaldırılmakta, yüksek yargı demokratikleştirilmektedir. Ülkemizde demokrasi ve adalet daha sağlam bir temele kavuşmaktadır. Ben DP'li bir belediye başkanı olarak bu anayasa değişikliği metninde milletin ihtiyaçlarını ve taleplerini buluyorum. Partimin neye ve niçin hayır dediğini anlayabilmiş değilim. Demokrat Partinin kendi misyonunu inkar ederek CHP'nin peşine takılmasını ise içime hiç sindiremiyorum. Baskıcı, seçkinci, darbeci olmak CHP'ye yakışabilir ama bizim sağduyulu kitlemize asla yakışmamaktadır. Bu seçimde 'hayır' demek, demokrat olarak aslımızı inkar etmektir. Gün kendimize gelme ve 'evet' deme günüdür. Türkiye'nin geleceğini darbeciler ve onların uzantıları belirleyemez. Çocuklarımızın aydınlık bir Türkiye'de yaşamaları için bütün gücümüzle 'evet' demeliyiz. Sesimiz ne kadar gür çıkarsa aydınlığın gücü o kadar artacaktır. Geldiğimiz bu noktada, halkın düşüncesinden, geçmişinden ve misyonundan uzaklaşan Demokrat Partiden istifa ediyorum. Benimle birlikte belediye meclisi üyelerim de parti üyeliğinden istifa etmişlerdir" şeklinde konuştu. - akşam