İki gün kurultay talebinde bulunmalarına rağmen, çağrının tek gün için yapıldığını belirten muhalifler ilanın düzeltilerek, çağrının yeniden yapılmasını istedi. Her iki kurultayın da 'hukuksuz' olacağını savunan muhalifler aksi taktirde yargıya başvuracaklarını bildirdi

Çifte kurultay sürecindeki CHP'de muhalifler, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nu ikinci kez 'yargı uyarısı'nda bulundu. CHP'li muhalifler, Genel Sekreterlik aracılığıyla Kılıçdaroğlu'na ilettikleri tek sayfalık yazılı başvuruda, iki gün kurultay talebinde bulunmalarına rağmen, çağrının tek gün için yapıldığını, bu durumun 'hukuken sakatlık' doğurduğunu savundu. İlanın düzeltilerek, çağrının yeniden yapılmasını isteyen muhalifler, "Hukuksuzlukların giderilmemesi halinde her iki kurultay da hukuki meşruiyetten uzak yapılmış olacaktır. Böyle bir durumda hak sahibi delegelerin yargı yoluna başvurmaları kaçınılmaz olacaktır" dedi.

CHP'de, Genel Merkez'in ve muhaliflerin kurultay çağrılarına ilişkin tartışma bitmiyor. Kılıçdaroğlu'nun 26 Şubat için yaptığı olağanüstü tüzük kurultayı çağrısını, 362 muhalif delegenin imzası nedeniyle yapmadığı yönündeki açıklaması üzerine iki sayfalık "kayyum" uyarısında bulunan muhalifler, dün de tek sayfalık yazılı başvuru ile 'yargı' uyarısını yineledi. Muhaliflerin sözcüsü konumundaki, eski Ankara İl Başkanı Ali Yıldızlı, iki gün kurultay talep ettiklerini, Genel Merkez'in 'tek gün' çağrısının düzeltilmemesi durumunda hukuksuzluk olacağını savundu. 

SPY'YE AYKIRILIK İDDİASI

Muhaliflerin, Genel Merkez'e yaptıkları ikinci yazılı başvuruda, Kılıçdaroğlu'nun, 'tüzüğün 54. maddesinin 4. fıkrasını yok saydığı, hukuka, Siyasi Partiler Yasası'na (SPY) ve parti tüzüğüne aykırı davrandığı' ifade edildi. Muhaliflerin başvurusunda, Kılıçdaroğlu'nun, 'kendi partisinin tüzüğünü çiğnediği' belirtilerek, 26 Şubat kurultayı için 31 Ocak'ta yaptığı çağrının 'özde hukuksuzluk' içerdiği, SPY ve Kurultay Yönetmeliği'ne aykırılık içerdiği iddia edildi.

HUKUKEN SAKAT

SPY'nin 14/9 maddesinde "İlk çağrı üzerine yapılan toplantıda, toplantı yeter sayısı bulunamıyorsa, ikinci çağrı üzerine yapılacak toplantıda yeter sayı aranmaz" düzenlemesine işaret edilirken, Genel Merkez'in bu düzenlemeye aykırı hareket ettiği iddia edildi ve "31 Ocak 2012 tarihli çağrı, hukuken de şeklen de sakattır" denildi. Genel Merkez'in 26 Şubat için yaptığı çağrının gündeminde 'netlik ve açıklık' bulunmadığı da belirtilerek, "Beşte bir imza sahiplerinin taleplerinin, hukukunun ne olacağı belirsizdir" denildi. 

'YENİ' İLAN TALEBİ

1 Mart için yapılan ikinci kurultay çağrısında imzacıların taleplerinin duyurulduğu ancak imza sahiplerinin iradeleri, hukuk ve yasanın yok sayıldığı ifade edildi. İlanın düzeltilme için 'zaman ve olanak' olduğuna işaret edilirken, yeni bir ilanla hukuka ve yönetmeliğe uygun duyurunun yapılması talep edildi. 

1 MART ENDİŞESİ

Başvuruda, Kılıçdaroğlu ve bazı genel başkan yardımcılarının açıklamalarında 26 Şubat kurultayından sonra 1 Mart kurultayının yapılmayacağı izlenimi olduğu savunularak, "Hukuksuzlukların giderilmemesi halinde her iki kurultay da hukuki meşruiyetten uzak yapılmış olacaktır. Böyle bir durumda hak sahibi delegelerin yargı yoluna başvurmaları kaçınılmaz olacaktır" uyarısı yapıldı.

CHP 'HUKUKÇULARI' HATIRLADI

Öte yandan, Kılıçdaroğlu, partisinde disiplin sürecini işleten disiplin kurullarında hukukçu üye bulunmasını zorunlu kılıyor. 26 Şubat'taki kurultayda delege oyuna sunulacak yeni tüzüğün 69. maddesine göre, Yüksek Disiplin Kurulu (YDK), kurultayca seçilen (15) asıl ve (8) yedek üyeden oluşacak. Asıl üyelerin en az dördü, yedek üyelerin en az ikisi ise hukukçu olmak zorunda. Aynı kural il disiplin kurulları için de geçerli olacak. İl kongresince seçilen (9) asıl ve (5) yedek üyeden oluşacak, asıl üyelerin en az ikisi, yedek üyelerin en az biri hukukçu olacak. CHP'de yargıya taşınan disiplin süreçleri, parti içi tartışma konuları arasında yer alıyor. Mevcut tüzükte sadece, YDK'nın kurultayca seçilen (15) asıl ve (8) yedek üyeden oluşacağı düzenleniyor. Üyelerin hukuki niteliği ile ilgili ayrıntı yer almıyor.

HABER: Ezelhan ÜSTÜNKAYA / BUGÜN GAZETESİ