MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ABD Başkanı Barack Obama"nın dün Meclis Genel Kurulu"nda, Türkiye-Ermenistan ilişkileri konusundaki sözlerini eleştirerek “ABD Başkanının gerçekleri yok sayarak Meclis"teki konuşmasında Amerika"nın tarihine atıflar yaparak Türk tarihindeki meselelere de aynı olumsuz anlamları yüklemeye çalışması ve bunu tarihin gerçeği ile yüzleşmekle açıklaması, hoş göremeyeceğimiz bir nezaketsizliktir" diye konuştu. İşte konuşmadan satır başları...

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ABD Başkanı Barack Obama'nın TBMM'deki konuşmasında asılsız Ermeni iddialarına ilişkin olarak yaptığı "geçmişle yüzleşme" çağrısını "hoş görülemeyecek nezaketsizlik" olarak değerlendirirken, "Yalanları kabul etmemizi istemesini reddediyoruz" dedi.

Bahçeli, dün MHP grup toplantısında Obama'nın ziyareti ve konuşmalarından maksadını aşan beklentiler içine girme ya da ev ödevleri çıkarmayı "gazi Meclis'e" yakışmayacak, teslimiyetçi bir tavır olarak niteledi. Bahçeli, Obama'nın Çankaya Köşkü'ndeki konuşmasında 1915 olaylarını "soykırım" olarak gördüğünü açıkça belirttiğini vurguladı. Sorunun kaynağının, Doğu Anadolu'yu kendi toprağı gören, Azerbaycan topraklarını işgal eden, "hayasızca" soykırım kampanyası yürüten Ermenistan olduğunu dile getiren Bahçeli, şunları söyledi:
"ABD Başkanı'nın bu gerçekleri yok sayarak, Meclis'teki konuşmasında Amerika'nın tarihine atıflar yaparak, Türk tarihindeki meselelere de aynı olumsuz anlamları yüklemeye çalışması ve bunu tarih gerçeği ile yüzleşmekle açıklaması hoş göremeyeceğimiz bir nezaketsizliktir. 'Biz hatadan döndük, yanlışla yüzleştik' denilerek aralarında hiçbir ilişki ve alaka bulunmayan tarihimizle ilgili iddia edilen yalanları kabul etmemizi istemesini reddettiğimizi duyurmak istiyorum. Buradan AKP hükümetini uyarmak istiyorum: Bir yalan iddiayı herkesin kabul etmiş olması onun doğru olduğu anlamına gelmez. Tarihi haklılığımızı sonuna kadar savunmalısınız. Bu Türk milletinin namusuna teslim edilmiş tarihi gerçektir."
Bahçeli, AKP'ye, Azerbaycan'ı yanlızlaştıracak yanlış yoldan bir an önce dönüşmesi çağrısı yaparken "hiçbir hükümetin, Erkenistan'ı karşılık görmeden kazanmak uğruna kardeş Azerbaycan'ı kaybetme ve gözden çıkarma gibi tasarrufu olamaz" dedi.

AB ile örtüşüyor

Obama'nın konuşmasının, PKK'nın siyasallaşması ve etnik bölücülüğün siyasi zemin kazanması stratejisinde yeni bir aşamaya geçildiğine işaret ettiğini belirten Bahçeli, ABD liderinin Irak'taki aşiret reisleriyle işbirliği gerektiği açıklamasının oynanan oyunu somutlaştırdığını savundu. Bahçeli, Obama'nın Kürtçe televizyon ve Heybeliada Ruhban Okulu'nun açılması vurgusu ile azınlık haklarının güçlendirilmesi gereğini dile getirmesinin ABD'nin bakış açısının AB ile örtüştüğünün göstergesi olduğunu kaydetti.

"One minute" balonunu Gül patlattı

Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen'in NATO Genel Sekreteri olarak seçilmesinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasındaki çatlağa dikkati çeken Bahçeli, uluslararası ilişkilerin batağa doğru sürüklendiğini öne sürdü. Bahçeli, Erdoğan'ın, ucuz pazarlıklara girerek ikinci sınıf özürlü üye ülke konumuna soktuğu Türkiye'nin haysiyetinin ayaklar altına alınmasına yol açtığını savundu. Bahçeli, Erdoğan'ın NATO memuriyeti karşılığında iddialarından vazgeçtiğini öne sürdü. Gül ile Erdoğan arasındaki çatlağa vurgu yapan Bahçeli, "Anlaşıldığı kadarıyla Davos'ta şişirilen 'one minute' balonu, NATO toplantısında bizzat Cumhurbaşkanı Gül tarafından patlatılmıştır" dedi. Gül'e, "Hâlâ dışışleri bakanı görevini taşıdığını düşünüyor" sözleriyle tepki gösteren Bahçeli, Rasmussen olayında "üyeliğinizi etkiler" açıklaması yapan AB yöneticilerini de, "sömürge valisi" diyerek eleştirdi.

Yenilik başlattı

Bahçeli, Obama ile neler görüştüğüne ilişkin bir gazetecinin sorusu üzerine şunları söyledi:
"Tanışma konuşmasıydı. Devlet Başkanı seçilmesi münasebetiyle tebrik ettik. İlk resmi ziyaretini ülkemize yapmış olmasını Türkiye'ye verilen önem açısından olumlu karşıladığımızı söyledik. Kendileri muhalefetle görüşme tercihini ortaya koyarak bir yenilik başlatmıştır. Bunu olumlu karşıdığımızı ifade ettik. Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin daha da kökleşeceği temennimizi belirttik. Kendileri de siyasette ne kadar süre bulunduğumu ve MHP hakkında bilgi almak istediğini söyledi. Ben de kendilerine MHP hakkında özet bir bilgi verdim."

Milliyet