Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un Harp Akademileri Komutanlığı'nda yaptığı yıllık değerlendirme toplantısı renkli izlenimlere de sahne oldu. Sabah yazarı Nazlı Ilıcak'ın bugünkü yazısından notlar aktarıyoruz:

"Askeri bir disiplin içinde, her şey önceden hazırlanmış, salonda ve yemekte oturacağımız yerler belirlenmişti.

Basamaklardan inerken, Güngör Uras'ın koluna girdim ve ona "Gel seninle kol kola çağdaş (!) bir görüntü verelim" diye takıldım.

Herkes yerini aldıktan sonra, Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ geldi. Önce askerler ayağa kalktı; siviller, "kalkalım mı, kalkmayalım mı" tereddüdüne düştüler. Ama, tedricen, birbirine bakarak herkes yerinden doğruldu.

Murat Yetkin (Radikal) ve Fikret Bilâ (Milliyet), "Biz Ankaralıyız, sadece cumhurbaşkanı için ayağa kalkarız" dediler ve koltuklarını muhafaza ettiler. Ben, "Sürüden ayrılanı kurt kapar" düşüncesiyle, çoğunluğa uydum"

ÖZKÖK NİYE YOKTU?
Eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un konuşma yaptığı toplantıya neden katılmadığını CNN TÜRK'e açıkladı.
Hilmi Özkök, toplantıya katılmama nedeni olarak İzmir'de yaşamasını gösterdi, "Eminim Sayın Kenan Evren ve Ankara'da ikamet eden Necip Torumtay da katılmamıştır" dedi.

Emekli Genelkurmay Başkanlarının tamamına yakınının İstanbul'a yerleştiğini belirten Özkök, "Onlar benzer toplantılara kolaylıkla katlabiliyor. Ben de İstanbul'da olsam zevk ve heyecanla katılırdım" diye konuştu.

Hilmi Özkök, canlı yayınlanan bu toplantıları her yerden izlemenin de mümkün olduğunu vurguladı.

Bu arada bazı gazeteciler Genelkurmay Başkanlığı'ndan ilk kez davet aldı. Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Karaalioğlu, aynı gazetenin Ergenekon sürecinde adı sıkca gündeme gelen yazarı Şamil Tayyar, gazeteciler Nazlı Ilıcak ve Ali Bayramoğlu da davetliler arasında yer aldı.

Konuşmasını yapmak için salona giren Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, protokol sırasında yer alanların ellerini tek tek sıktı.
Başbuğ, Eski Genelkurmay Başkanları İsmail Hakkı Karadayı ve Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun ortasına oturdu. Eski Genelkurmay Başkanlarından Yaşar Büyükanıt davetliler arasında yer alırken, Eski Genelkurmay Başkanlarından Hilmi Özkök'ün olmaması dikkat çekti.

Bu arada Ergenekon soruşturması kapsamında daha önce gözaltına alınıp serbest bırakılan emekli orgeneral Kemal Yavuz da toplantıda yer aldı. Başbuğ, Yavuz'un elini sıktıktan sonra yerine geçti.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ, kolundan çıkardığı saatini masanın üzerine koydu. Yaklaşık 2 saat süren konuşmasının ardından saatini koluna takmak yerine cebine koydu.

Konuşmanın ardından konuklar onuruna verilen öğle yemeği öncesi Başbuğ, davetlilire yemek salonun girişinde karşılayıp tek tek içeri davet etti.

Milliyet