Obama, 1915 olaylarını da Türkiye ve Ermenistan"ın ortak çözüme kavuşturması gerektiğini vurguladı

ABD Başkanı Barack Obama, başta İslam ülkeleri olmak üzere tüm dünyaya TBMM"den önemli ve net mesajlar verdi. “Bu Meclis"te konuşmaktan onur duyuyorum” diyen Obama özetle şunları söyledi:

İLK ZİYARET MÜTTEFİKE: Bu, ABD Başkanı sıfatıyla yaptığım ilk ülke ziyareti. Bana ziyaretimi Ankara"ya ve İstanbul"a devam ettirmeyi bir mesaj vermek için yapıp yapmadığımı soranlar oldu. Buna cevabım çok kolay: Evet, Türkiye ABD"nin önemli bir müttefikidir.

ATATÜRK"ÜN MİRASI LAİK DEMOKRASİ: Bu sabah Atatürk"ün, ülkenizin kurucusunun mezarını ziyaret ettim. Bu ziyaretten, kendisi adına inşa edilmiş olan bu anıttan çok etkilendim. Kendisi tarihin şeklini değiştiren bir liderdir. Ama Atatürk"ün yaşamına ait en büyük anıt hiçbir şekilde taştan ya da mermerden inşa edilemez. Kendisinin bırakmış olduğu en büyük miras Türkiye"nin canlı, laik demokrasisidir ve bu Meclis de bunun devamını sağlamaktadır.

AB ÜYELİĞİNİZİ ŞİDDETLE DESTEKLİYORUZ: 21. yüzyılın güçlükleriyle başa çıkabilmek için tamamen birleşmiş, özgür ve barışçıl Avrupa hedefliyoruz. ABD, Türkiye"nin AB üyeliğini şiddetle desteklemektedir. Türkiye, Avrupa"ya sadece boğaz üzerindeki köprülerle bağlı değil, bunun çok ötesinde bir bağlılığı var.

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ: Önemli ilerlemeler kaydettiniz. Türkiye"nin çok zor siyasi reformlar gerçekleştirdiğini biliyorum. Son birkaç yılda içinde DGM"leri kapattınız, yetkileri birleştirdiniz, ceza yasası reformları yaptınız. Basın özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü adına gelişmeler sağladınız. Kürtçe yayınlara başladınız. Aynı zamanda bu sinyali, yeni devlet Kürt televizyonu adına yapılan gelişmeleri de dünya saygıyla izlemektedir.

RUHBAN OKULU"NU AÇIN: Yapılan bu yeni yasaların, bu ivmenin devam ettirilebilmesi için uygulamaya geçmesi lazımdır. İnanç özgürlüğü sayesinde sivil toplum canlanarak, devleti güçlendirir. Bu nedenle Heybeliada Ruhban Okulu"nun açılması gibi eylemlerin son derece güçlü sinyaller vereceğini düşünüyoruz.

AZINLIK HAKLARI VE TEN RENGİ: Azınlık hakları sayesinde halk, her türlü katkıdan her bireyiyle yararlanma fırsatı bulacaktır. Bunu geldiğim ülkenin başkanı sıfatıyla söylüyorum. Benim ten rengime sahip birinin oy hakkına bile sahip olmadığı bir ülkeden bahsediyorum, nerede kalmış ki başkan olması... Hepimizin değişmesi gerekiyor.

GEÇMİŞLE BARIŞIN, SINIRLARI AÇIN: Geçmişimizle nasıl başa çıkacağız, bunu bilmemiz gerekiyor. ABD, halen kendi bazı karanlık dönemini ele alma sorunlarıyla baş başa. Ülkemizde kölelik geçmişi, ayrımcılık geçmişi var. Amerikan yerlilerinin nasıl müdahalelelere maruz kaldığını da biliyoruz. Tarih her zaman trajik gerçeklerle dolu ama geçmiş çözümlenemezse omzumuzda büyük bir ağırlık oluşturur. Her ülkenin bu anlamda geçmişiyle barışması ve daha iyi geleceğe yönelmesi gerekmektedir.
Bu Meclis"te konuşurken, 1915"te yaşanan kötü olayları da gündeme getirmek lazım. Bunlar benim çözeceğim değil, Ermenilerin ve Türklerin birlikte çözeceği sorunlardır. Türk ve Ermeni halkları dürüst, açık ve yapıcı bir şekilde bu süreci ele almalıdır. Bu anlamda, açılan sınırlar, Türk ve Ermeni halklarının tekrardan daha barışçıl ve refah içinde bir geleceğe adım atmalarını sağlayacaktır.

KIBRIS"TA İKİ TOPLUMLU FEDERASYON: Kıbrıslı liderler yaptıkları taahhütlerle, müzakerelere girme yönünde çabalarda bulundular. BM ve ABD, birleşmiş iki taraflı, iki toplumlu bir federasyon adına yapılacak çalışmaları destekleme hedefindedir.

ORTADOĞU"DA BARIŞ: Ortadoğu"da İsrail ile komşuları arasında devam eden barışı hedefliyoruz. ABD, iki devlet hedefini, İsrail ve Filistin devletini desteklemektedir. Hem İsrailliler hem de Filistinliler ileri adımlar atmalı ve güveni sağlayacak adımlardan çekinmemeli, taahhütlerine uymalıdır.

İRAN SEÇİMİNİ YAPACAK: Biz terörün kullanımını dışlamalıyız ve İsrail"in güvenlik kaygılarının meşru olduğunu da takdir etmeliyiz. Bölgenin barışı tabii ki İran"ın nükleer silah heveslerinden vazgeçmesiyle sağlanabilir. İran seçimini yapacak... Daha iyi bir gelecek mi oluşturmak istiyorlar halkları için, yoksa silahlara mı yönelmek istiyorlar?

PKK"YI DESTEKLEMİYORUZ: Irak, Türkiye ve ABD"nin ortak terörizm tehdidiyle karşı karşıya kalmaları söz konusu. El Kaide bunlardan bir tanesi. Irak"ı bölmeye çalıştı. Bu kapsamda PKK da var.ABD Başkanı ve NATO müttefiki sıfatıyla ne PKK"yı ne de bir terörist örgütü destekliyorum. Burada, işbirliğine yönelik bağların kurulması Irak hükümeti, Irak"ın Kürt liderleri ve Türkiye arasında sağlanması önemli.

ABD İSLAM"LA SAVAŞTA DEĞİL: ABD, hiçbir zaman İslam"la savaşta değildir, olmamıştır, olmayacaktır. Esasen, Müslüman dünyasıyla ortaklığımız kritik öneme sahiptir. ABD"nin müslüman toplumlarla olan ilişkisi, Müslüman dünyayla ilişkisi sadece terörizm karşıtlığıyla sınırlanamaz. Biz bu sürece daha kapsamlı dahil olmayı istiyoruz.

YANGINA KÖRÜKLE GİDEMEZSİNİZ: Biz, ABD olarak dostluk elini herkese uzattık. Bir Türk atasözü vardır. Yangına körükle gidemezsiniz. Tabii ki bazılarına güçle karşılık verilmesi lazım ama güç tek başına sorunları çözemez.

DOĞU İLE BATININ ORTASINDA: Siz medeniyetlerin ortasında, tarihin dalgalarından etkilenen bir ülkesiniz. Medeniyetlerin buluştuğu, farklı kültürün bir araya geldiği bir yerleşimdesiniz. Ülkeyi bir yöne ya da diğer yöne çekmek isteyenler olabilir. Ama ben inanıyorum ki, bu kişiler şunu anlamıyorlar. Türkiye"nin büyüklüğü, her şeyin ortasında olmasından kaynaklanıyor. Burası, Doğu ile Batı"nın birleştiği bir yer. Kültürünüzün güzelliği, tarihinizin zenginliği ve demokrasinizin gücü beraberinde geleceğe yönelik ümitleriniz, Türkiye"yi Türkiye yapıyor.

TÜRKOĞLU VE OKUR VURGUSU: Ülkelerimiz ve halklarımız arasındaki bağlar derinleşti. Giderek daha fazla Türk kökenli Amerikalı ABD"de yaşıyor ve başarılar kazanıyor. Basketbolsever olarak Hidayet Türkoğlu ve Mehmet Okur"un başarılarını keyifle seyrediyorum.

ABDÜLMECİT"İN MERMER PLAKASI: Ankara"daki gibi biz de kurucumuza büyük bir anıt yaptık. Herkes George Washington"a ve onun kurduğu ülkeye saygılarını göstermek için bu çabayı gösterdiler. Bunlardan bir tanesi de İstanbul"dan geldi. Osmanlı Sultanı Abdülmecit bize bir mermer plaka gönderdi. Bu anıtın inşaasına yardımcı olmak için. Burada bir şiir yazılıydı. Arkadaşlığımızı, ülkelerimiz arasındaki dostluğu güçlendirmek için yazıyordu. Onlar yazıldığından bu yana 150 yıl geçti. Ülkelerimiz pek çok anlamda farklılaştı ama dostluğumuz güçlendi ve müttefikliğimiz devam ediyor.

HEP AYNI FİKİRDE OLAMAYIZ: ABD ve Türkiye, her zaman her konuda aynı fikirde olmamışlardır. Bu zaten beklenemez. Ama pek çok zorlukları son 60 yıl içinde birlikte ele aldık ve müttefikliğimizin gücü nedeniyle hem Amerika hem de Türkiye daha güçlendi, dünya da daha güvenli bir yer oldu.

Obama: Erdoğan"ın liderliği etkiledi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama arasındaki görüşme Başbakanlık Merkez Bina"da yapıldı ve yaklaşık 1 saat sürdü. Görüşme sonrası yapılan açıklamada Obama, Erdoğan"ın liderliğinden çok etkilendiğini söyledi. Türkiye"nin, “ABD"nin kritik bir stratejik ortağı” olduğunu düşündüğünü belirten Obama “Sadece terörle mücadelede değil, Türkiye ile olan ortaklığımızın ve bunun sonucundaki çalışmalarımızı heyecanla bekliyorum. Sayın Başbakan"ın ve Sayın Cumhurbaşkanı"nın bu süreçte çok iyi birer ortak olacağından eminim” dedi.
Görüşme sonrası yapılan ortak açıklamada Erdoğan, “Kendilerinin özellikle ülkemize göstermiş oldukları bu sıcak ilgi nedeniyle çok çok teşekkür ediyorum” ifadesini kullandı.
Obama ise Erdoğan, TBMM Başkanı Köksal Toptan ve Türk hükümetine olağanüstü konukseverlikleri için çok teşekkür ederek, “Sayın Başbakan"ı G-20 zirvesinde yakından tanıma fırsatım oldu. Liderliğinden çok etkilenmiştim. Konuşmamızın çok mükemmel bir özetini verdi, daha da çok etkilendim” diye konuştu.

Milliyet