"Süreci bekleyin kimseyi hedef almayın"

Anıtkabir, TBMM, AKM ve Köşk"te bir araya gelen Başbakan Erdoğan ve Org. Başbuğ tarihi görüşmeyi de dün gerçekleştirdi. 80 dakikalık görüşmenin ardından Başbakanlık, “Herkesin üstüne düşen görev, süreci beklemek; kişi ve kurumları hedef alan davranıştan kaçınmaktır” açıklaması yaptı...

Başbakan Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ dün, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları nedeniyle Anıtkabir, Meclis ve AKM"de birkaç saniyelik görüşmeler yapıp, selamlaştı; Köşk"teki resepsiyonda ise yarım saat sohbet ettiler. Erdoğan ile Org. Başbuğ"un merakla beklenen "tarihi görüşmesi" ise sürpriz bir kararla dün akşam gerçekleştirildi...

Edinilen bilgiye göre normalde Perşembe günleri yapılan, ancak ne Erdoğan"ın ne de Başbuğ"un dünkü programlarında yer almayan haftalık görüşmenin akşam gerçekleştirilmesine de Köşk"teki yarım saatlik görüşmede karar verildi. Cumhurbaşkanı Gül"ün 29 Ekim dolayısıyla verdiği resepsiyonlardan ilki dün öğle saatlerinde yapıldı. Erdoğan ve Başbuğ, Gül ile tokalaştıktan sonra konuşarak salonda yürüdüler. İki isim salonun en arka köşesindeki bir masada bir araya geldi. Kameralar önünde yapılan görüşmede bazen Erdoğan"ın konuştuğu, Başbuğ"un dinlediği, bazen de tam tersi görüntüler yaşandı. Daha sonra Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin de gruba katıldı.

Ankara hareketlendi

Erdoğan"ın da, Org. Başbuğ"un haftalık olağan görüşme programı yer almadı. Haftalık olağan görüşmenin saat 18.00"den sonra Başbakanlık Resmi Konut"ta yapılacağı bilgisi basın kuruluşlarına iletildi. Merakla beklenen bu “tarihi görüşme” Ankara"da heyecan yarattı. Görüşme, saat 18.30"da Başbakanlık Resmi Konut"ta başladı, saat 19.50"de sona erdi. Kulislere yansıyan bilgilere göre, görüşmede “ıslak imza raporu” ve “açılım çerçevesinde, teslim olan PKK"lıların Türkiye"ye gelişlerinde yaşanan görüntüler” masaya yatırıldı. Kritik zirveye ilişkin resmi açıklama Başbakanlık"tan geldi. Açıklamada, şöyle denildi: “Görüşmede ülke güvenliğine ilişkin konuların yanı sıra gündemde yer alan "İrticayla Mücadele Eylem Planı"na yönelik tartışmalar da değerlendirilmiştir. İddia edilen "Eylem Planı"na ilişkin soruşturma süreci, adli ve askeri yargı makamları tarafından, kendi görev ve yetki alanları kapsamında yürütülmektedir. Bu sürecin en kısa zamanda gerçeği ortaya çıkarması beklenmektedir. Bu süreçte herkese düşen görev, sürecin sonuçlanmasını beklemek; kişi ve kurumları hedef alan davranış ve yorumlardan kaçınmaktır.”

Görüşme neden önemli?

Ankara"nın kilitlendiği görüşme öncesinde AKP kulislerinde yapılan değerlendirmelerde, Erdoğan ile Başbuğ"un yapacakları görüşmenin önemine işaret edilerek, şu görüşler dillendirildi: “Son olarak ortaya çıkan belgelerden, bu belgenin bir albayın kendi başına yapmadığı yönünde güçlü emareler var. Bu nedenle Başbakan, öncelikle bunu soracak ve gereğinin yerine getirilmesi istenecek. Ortada bir anayasal suç mevcuttur. Bu suçun yasalarda karşılığı neyse onun yerine getirilmesi istenecek. Başbakan"ın bu noktada çok kararlı olduğunu, yaptığı açıklamalarda bunu yansıtmıştır. Bu görüşmede somut bazı kararlar çıkabilir. Başbakan bu belgede adı geçen kişilerin açığa alınmasını isteyebilir.”

Görüşme öncesi askeri kulislerde ise, Başbuğ"un “ıslak imzalı belgeyle” ilgili Erdoğan"a, “TSK"yı bir albay için zan altında bırakmayız. Belge sahte ise albayın yasal hakları sonuna kadar korunur. Gerçekse de gereği yapılır” görüşünü ileteceği konuşuldu. Başbuğ"un, belgenin ele geçiriliş zamanlamasına dikkat çekeceği, ihbar mektubunun neden yetkili olan Ankara Başsavcılığı"na gönderilmediği, basına nasıl sızdırılıdığı sorularına yanıt isteyeceği de öne sürüldü.

Görüşmede, PKK"lıların Türkiye"ye gelişinde yaşanan görüntülerin de gündeme geldiği ifade edildi. Başbuğ, Nefes filminin çıkışında, 34 kişilik grubun karşılanma görüntüleri için, “Son yaşanan olayları kimse tasvip edemez, kimsenin tasvip etmesi mümkün değil. Şehitlerimizin, gazilerimizin bu olaylardan duyduğu üzüntüyü paylaşıyorum” demişti.

Konukları Sevil Başbuğ karşıladı

Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla dün akşam Merkez Orduevi"nde askeri personele resepsiyon verdi. Konuklar 18.30"dan itibaren Merkez Orduevi"ne gelmeye başladılar. Resepsiyon, davetiyede belirtilen saatte başladı. Konukları Sevil Başbuğ ile Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Aslan Güner ve eşi karşıladılar. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ ise, Erdoğan ile baş başa yaptıkları "tarihi zirve" nedeniyle ev sahibi olduğu resepsiyona 1 saat gecikmeli katılabildi. Genelkurmay"da bugün basın brifingi var. Her hafta cuma günü yapılan basın brifingi bazı “kritik” dönemlerde ertelenebiliyor. Eğer bu toplantı gerçekleşirse, “tarihi zirveye” ilişkin ipuçlarının da ortaya çıkması bekleniyor.

11 ayda 13 görüşme

BaŞbakan Erdoğan ve Org. Başbuğ"un Ocak ayında başlayan haftalık olağan görüşmelerine 2.5 ay ara vermişti. Son olarak 15 Eylül"de baş başa görüşen Erdoğan ve Başbuğ, dün baş başa bir görüşme daha yaptı. Başbakan"ın isteği ile başlayan Genelkurmay Başkanı ile haftalık olağan görüşmelerin tarihi şöyle: t 22 Ocak: 2 saat t 5 Şubat: 2 saat 10 dakika t 12 Şubat: 1 saat 20 dakika.

* 19 Şubat: 1 saat 20 dakika
* 31 Mart: 2 saat
* 22 Nisan: 1 saat 30 dakika
* 30 Nisan: 45 dakika
* 21 Mayıs: 1 saat 50 dakika
* 16 Haziran: 1 saat 25 dakika
* 30 Haziran: 1 saat 30 dakika
* 15 Eylül: 2 saat 10 dakika
* 29 Ekim: 1 saat 20 dakika.

vatan