Analistler, yaşanan son yükseliş sonrasında varil fiyatı 86 dolar ile 17 ayın zirvesine çıkan petrol fiyatlarının bu seviyeyi koruyamayacağını tahmin ediyor.

Bloomberg tarafından yapılan ve dünya genelinde yaklaşık 31 petrol analistinin katıldığı bir anket, petrolde fiyatlarında yaşanan yükselişin bu hafta aynı şekilde devam etmeyeceği beklentisinin uzmanlar arasında ağırlık kazandığını ortaya koydu.

Ankete katılan analistlerin yüzde 45'i, 9 Nisan itibariyle sona erecek hafta içerisinde petrol fiyatlarının düşeceğini öngörürken, yüzde 39'u ise petrolün varil fiyatının bu haftayı daha yüksek seviyede kapatacağını tahmin etti. Katılımcıların geri kalan kısmı ise fiyatlarda hafif değişiklik olacağını belirtti.

ABD VERİLERİYLE YÜKSELMİŞTİ

Ham petrolün varil fiyatı, ABD'den gelen güçlü ekonomik veriler sonrasında 86 doların üzerine çıkarak son bir buçuk yılda gördüğü en yüksek seviyeye çıktı. ABD'de ekonominin toparlandığına yönelik umutların geçen hafta gelen Mart ayı istihdam raporu sonuçlarıyla desteklenmesi petrol fiyatlarını yükselişinde önemli rol oynadı.

Son rapor, Mart ayında istihdamın 162 bin kişi arttığını gösterirken, bu son üç yılda görülen en hızlı artış oldu.

Bunun yanı sıra, ABD'nin en büyük sektörü olan hizmet sektörünün de aynı dönemde, 2006'dan beri gördüğü en hızlı büyümeyi kaydetmesi ekonomideki olumlu havayı güçlendirdi.

STOKLAR DOLU

Fiyatlardaki rallinin devam etmeyeceğini öngören analistler, ABD petrol stoklarındaki yükselişin, olası bir talep artışını karşılayacağını savundu. ABD Enerji Bakanlığı'nın yayımladığı verilere göre, geçen hafta ülkenin ham petrol stoklarında 2.9 milyon varillik artış yaşandı ve toplam stok 354 milyon varile çıktı. Bu artış petrol stoklarını son beş yıllık ortalamasının yüzde 6.5 seviyesinde kalmasını sağladı.

Enerji Bakanlığı verileri aynı zamanda benzin tüketiminin geçen hafta yüzde 1.6 oranında düşerek günlük 19 milyon varil seviyesine gerilediğini de gösterdi.

Citi Futures Perspective şirketinden enerji analisti Tim Evans, Bloomberg'e konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, "Bu veriler artış beklentileri ile kıyaslandığında baskı oluşturacak seviyede... Bu ham petrolde fiziki olarak bir arz sıkıntısının olmadığının göstergesi. Petrol stokları 12 Haziran 2009'dan beri en yüksek seviyesinde bulunuyor" dedi.

Hürriyet