Alman Ordusu’na ait Challenger uçağıyla Türkiye’ye gelen Westerwelle, uçakta Hürriyet’e konuştu. “Türkiye’nin son 10 yılda nefes kesen başarılı hikayesini ilgiyle takip ediyorum” diyen Bakan Westerwelle, Ankara’nın bölgede ağırlığını iyice artırdığını ve artık bölgesel bir güç olduğunu belirterek, “Türkiye’nin bölgede ağırlığı çok arttı. Bölgedeki birçok konuda örneğin Suriye’deki sorunun çözümünde anahtar rol oynuyor. Türkiye son yıllarda Afganistan, İran, Irak , Libya, Tunus ve Mısır’daki gelişmelerde belirleyici rol oynadı. Türkiye ve Almanya’nın bu bölgedeki çıkarları birbirine çok yakın” dedi. 
 
Modelsiniz
 
- Türkiye’nin bölgede model ülke olduğunu da belirten Westerwelle, “Türkiye Arap ilkbaharında anahtar rolü oynuyor ve artık Avrupa bunu daha iyi anlıyor. Türkiye’nin İslam ülkeleri arasındaki köprü fonksiyonundan korkmak yerine bunu kullanmalıyız” diye konuştu.
- Türkiye ile Almanya’nın sağlıklı ve istikrarlı bir ilişkisi olduğunu kaydeden Westerwelle, Türk-İsrail ilişkilerine de değindi. İki ülkenin ilişkilerin düzeltmesi için Almanya olarak her iki tarafı da cesaretlendirmek istediklerini kaydeden Westerwelle, “İki ülke arasındaki ilişkilerin düzelmesi iki ülkenin de çıkarınadır. Her iki ülkede bu yolda adımlar atıyor. Her iki ülkede bizim açımızdan çok önemli, ilişkilerin normalleşmesi için her iki ülkeyi de cesaretlendirmek istiyoruz” şeklinde konuştu.
 
Yön, Avrupa
 
- Türkiye yolculuğu sırasında Türkiye’nin AB üyeliğine de değinen Westerwelle şu ifadeleri kullandı: “Türkiye’nin yönü Avrupa’ya dönük kalmalı. Tam üyelik konusunda ucu açık müzakereler konusunda anlaştık. Ben dışişleri bakanlığım zamanında müzakere başlıklarının açılması için uğraştım ve çalışıyordum da. Bugün başlıklar açılmıyor. Bu beni üzüyor ve bunu eleştirdim. Türkiye adil, saygı dolu ve aynı göz hizasında bir müzakere sürecini hak ediyor.”
 
İzolasyonun tersi
 
- AB’nin Kıbrıs’taki referandum öncesi KKTC’ye yönelik izolasyonların kalkacağına yönelik söz verdiğinin hatırlatılması üzerine, “Ben Kuzey Kıbrıs temsilcilerini Berlin ziyaretinde resmi olarak kabul ettim. Bu görüşmelerime de devam edeceğim” dedi. Bakan Westerwelle, “İzolasyon devam edecek mi” sorumuzu ise “Eğer ben biriyle konuşuyorsam bu izolasyonun tam tersi demektir” cevabını verdi.
 
hürriyet