KOBİ Bankacılığı'nın tek kadın yöneticisi ING Bank Genel Müdür Yardımcısı Yaprak Soykan, krizde 'komando' ekibi kurarak 5 bine yakın müşterinin kapısını çaldıklarını anlatıyor.

Kimi müşterinin borçlarını ertelediklerini, kimisinin vadesini uzattıklarını anlatan Soykan, mevcut ekonomik görünümün ise umut verici olduğunu düşünüyor.

Türkiye'de makro ekonomik görünümün geleceğe yönelik umut verici olduğuna inanan Hollanda merkezli ING Bank, büyüme stratejesinde lokomotif görevini KOBİ bankacılığına devretti. KOBİ Bankacılığı'nın dümeni ise 18 yıllık bankacı Yaprak Soykan'a emanet. Türk bankacılık sektöründe KOBİ ve Ticari Bankacılıktan Sorumlu tek kadın genel müdür yardımcısı olan Soykan, görevi nedeniyle Anadolu'da hemen hemen bütün illeri gezmiş.

'Anadolu insanı kadın yöneticiyi seviyor' diyen Soykan, 'Anadolu insanının inanılmaz bir öngörüsü ve zekası var. ABD, Avrupa'da şirketlerin dev Ar-Ge ekipleriyle gerçekleştirdiği yatırımları Anadolu'daki şirketler küçük ekiplerle başarıyor' tezini savunuyor. Anadolu'yu gezmenin en keyifli yanının müşterilerle yöresel lezzetleri tatmak olduğunu dile getiren Soykan, gurme gibi hangi şehirde nerede yemek yiyeceği konusunda da uzmanlaşmış. En lezzetli yemeğin en salaş yerlerde yeneceğini söyleyen Soykan, 'Kayseri'de mantı, Gaziantep'te İmam Çağdaş, Bursa'da İskender kebap favorim' diyor. Geçtiğimiz aylarda Anadolu'daki küçük ve orta ölçekli işletmelere yönelik 'Biz Bize Sohbetler'i başlatan ING Bank KOBİ ve Ticari Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Yaprak Soykan ile hem KOBİ bankacılığındaki hedeflerini hem de bugüne kadar gezdiği illerdeki izlenimlerini konuştuk.

l ING Bank olarak 2010 yılında KOBİ'lere ne kadar kaynak aktardınız?
2010 yılında yüzde 25 civarında bir büyüme gerçekleştirdik. Toplam kredilerdeki büyüme ortalamasının üzerinde bir büyüme oranını yakaladık. Bu yılı KOBİ ve ticari bankacılık segmente 12 milyar lira kaynak aktarmış olarak tamamlayacağız.

l Hangi sektörlerde kredi kullanma iştahı daha fazla?
Sektörleri net olarak ayırmak mümkün değil. Sezonsal olarak her dönem biri öne çıkıyor. Turizm döneminde turizm kredilerimiz artıyor. Gıda sektöründe kış döneminde kredilerimiz büyüyor. Bu yıl taahhüt sektörü çok hızlı büyüdü. Tekstil sektöründe çok önemli bir büyüme yaşandı. İhracatçı müşterilerimizde önemli bir büyümemiz oldu. Turizmde atağa kalktık.

İlişki, hızlı hizmet ve fiyat KOBİ'leri ING'ye çekecek
l Bütün bankalar KOBİ'lere odaklanmış durumda. Sizin diğerlerinden farkınız ne, neden KOBİ'ler size gelsin?
Doğru, sektörde tatlı bir rekabet var. KOBİ'lerin ING'ye gelmesi için size üç sebep sayabilirim. Birincisi; ilişki. Müşterinizle iyi ilişki kurduğunuz zaman başarılı olursunuz. İkincisi; hızlı hizmet. Üçüncüsü; fiyat. İlişkinin önemi kalıcı olması. Biz müşterilerimizle uzun süreli ilişki kurmak isteriz. Aslanlar gibi bir ekibimiz var. Amerika'yı yeniden keşfetmeye gerek yok! İyi ilişki kurabilen, iyi hizmet veren bankalar bu alanda başarılı olacak.

KOMANDO GİBİ BİR EKİP KURDUK
l Kriz döneminde size işletmelerden ne gibi talepler geldi?
Aslında biz büyük krizi 2009 yılında yaşadık. KOBİ segmenti sermayenin az kuvvetli olduğu bir grup. Onların krize dayanıklılğı diğerlerine göre daha az. Biz dedik ki, 'Kriz geldiğinde hızlı bir frene basma politikası izlemeyelim.' İsmini 'Çare' koyduğumuz bir inisiyatif başlattık. Aslında bir komando ekibi kurduk. Ve 5 bine yakın müşterimizin kapısını çaldık. Herkesten farklı talepler geldi. Biz belki de sektörde bir ilki yapıp terzi usulü herkesin tek tek ihtiyacına göre bir iş yaptık. Bu bizim esnekliğimizle çok alakalı. Şartlara çabuk ayak uydurabilen bir bankayız. Bankacılık kredilerde küçülürken biz payımızı artırdık.

KOBİ'ler büyümede lokomotif
l 2011 yılında KOBİ'lere yönelik neler var?
ING Grubu Türkiye'yi yatırım yapmak istediği ülkelerden biri olarak belirledi. Türkiye'nin ekonomik görünümü ileriye dönük olarak çok heyecan verici. Büyümenin bu yıl yüzde 8.5 civarında olmasını bekliyoruz. Bütün yatırımcılar bizi Brezilya ve Çin ile karşılaştırıyor. Çin dünyanın en büyük 3. ekonomisi, Brezilya dünyanın en büyük 8. ekonomisi. Tabii ki bunun sonucu olarak ING Grubu da Türkiye'ye yatırımlarını artırarak devam ettirme kararı aldı. KOBİ bankacılığı olarak bu büyümede lokomotif görevini üstlendik. Sektör yüzde 12 büyüyecek biz bunun üzerinde yüzde 21 civarında bir büyüme hedefi koyduk önümüze. Bu sene KOBİ stratejimizin önemli bir kısmını Anadolu ile eşleştirdik. Onların gücüne güç katmak onların gücünden güç almak gibi bir niyetimiz var.

Antep markası tesadüf değil Kayseri'de farklı enerji var
l Girişimcilik ruhu ile sizi en çok etkileyen il hangisi oldu?
Anteplilerin bir marka olması tesadüf değil. Kayseri'nin farklı bir enerjisi var. Bizim Anadolu insanımızın gerçekten inanılmaz bir öngörüsü, zekası var. Gittiğimiz illerde bunun farklı versiyonu ile karşılaşıyoruz. Hele yabancı bir yöneticiyle gezdiğinizde Türk olarak gurur duyuyorsunuz. Konya'da inanılmaz potansiyel var. Maraş tekstilde çok iyi. Bursa inanılmaz bir şehir. Eskişehir artık İstanbul'a yaklaştı.

Kredi faizlerinde hızlı bir artış olmaz
l Kredi faizlerinde gelecek yıl nasıl bir seyir bekliyorsunuz?
Kalıcı düşük faiz ortamı devam edecek. Yıl ortasından itibaren Merkez Bankası (MB) ufak ufak faiz artışına başlayabilir. Ekonomik büyümede bir yavaşlama öngördüğümüz için bankacılıkta rekabetin artmasını bekliyoruz. Rekabetin arttığı bir yıl olacağı için kredi faizlerine yansıma bire bir olur mu? Tamamen piyasa gelişmelerine bağlı olacak. Gelecek yıl kriz ortamı öngörmediğimiz için çok hızlı bir faiz artışı beklemiyoruz.

İnşaat ve tekstil öne çıkacak
l 2011 yılında hangi sektörler öne çıkacak?
Türkiye gelişmekte olan bir ülke olduğu için inşaat hiçbir zaman durmayan bir sektör olacak. Türkiye her zaman yatırıma devam edecek. Hem konut alımları hem altyapı yatırımları devam ediyor. Hızlı gelişen ve büyüyen bir nüfusumuz var. Enerji yatırımları artacak. Enerji yatırımları ekonomide önemli bir yer tutacak. Tekstil büyümesine devam edecek. İhracatta Uzakdoğu'nun yüksek maliyetleri Türkiye'nin bu alandaki şansını artıyor. Turizm geçen sene çok iyiydi. Gelecek yılda iyi devam etmesi bekleniyor.

'Sektörde tek' olmak gerçekten keyif verici
l Sektörde KOBİ bankacılığından sorumlu tek kadın yönetici sizsiniz. Meslek hayatınızda bunun getirdiği zorluklar oldu mu?
18 yıllık bankacıyım. Son 10 yıldır da sektörde çeşitli kademelerde yöneticilik yapıyorum. Bir bayan olarak Anadolu'da gezmeye çok alışkınım. Hep keyifle yaptığım bir iş oldu. Anadolu insanı her zaman bir kadın yöneticiyi çok büyük zarafetle ve saygıyla karşılıyor. Ben artık insanımızın, yöneticilerin kadın olmasından keyif aldığını düşünüyorum. İyi bir ekip olunca başarı kaçınılmaz oluyor. Kadın olarak bu sektörde tek olmaktan keyif alıyorum.

Yeğenim Leyla stres topum!
l Bu kadar koşturmaca arasında boş vakit bulduğunuzda neler yapıyorsunuz?
Evde eşinin az gelmesinden şikayetçi bir eş var! Allah'tan o da eski bir bankacı. Boş vakitlerimde birlikte seyahat ediyoruz. Spor yapıyorum, kitap okuyorum. Bir de dünya güzeli bir yeğenim var. Hayatta en büyük keyfin ne derseniz, 2 yaşındaki dünya güzeli yeğenim Leyla! Hafta sonları onunla vakit geçirebilmek için sabah 06.00'da kalkıp beraber kahvaltı yapıyoruz. Benim stres topum! (akşam)