Araç kullanımının arttığı yaz aylarında bazı noktalara dikkat edilmesi, yakıt tüketimini yüzde 40'a varan oranlarda azaltabiliyor. Depoyu dolu tutmak yakıtta tasarruf sağlıyor.

Bazı otomobillerin Bursa'daki yetkili servisi olan Tomurcuk Oto'nun sahibi Yasin Tomurcuk, havaların ısınmasıyla birlikte araç kullanımının arttığını söyledi.

Özellikle akaryakıt fiyatlarının oldukça yüksek olduğu bu dönemde yakıt ekonomisinin büyük önem taşıdığını ifade eden Tomurcuk, otomobil kullanırken dikkat edilecek bir kaç nokta sayesinde yakıt tüketiminin yüzde 40'a varan oranlarda düşürülebileceğini bildirdi.

Periyodik araç muayenesi, bakımı, onarımı ve egzoz ölçümü yapılmayan araçların yakıt tüketiminin fazla olduğunu dile getiren Tomurcuk, şöyle konuştu:

''Bunların dışında dikkat edilmesi gereken noktalar var. Yaz aylarında güneşte kalan aracı çalıştırmadan önce camları açarak içerdeki aşırı ısınmış havanın dışarı atılması gerekir. Trafiğin yoğun olduğu yerlerde klimanın devir daim (iç havalandırma) sistemi çalıştırılmalıdır. Yaz aylarında özellikle akşam, gece, sabah saatlerinde benzin satın alınmalıdır. Soğuk saatlerde benzin satın alarak, hem benzin buharlarının atmosfere kaçmasını önlersiniz hem de daha yoğun benzin satın alırsınız. Unutmayınız ki yakıt pompası yakıt hacmini ölçer, yakıt yoğunluğunu ölçmez. Yakıt yoğunluğu arttıkça daha ağır benzin satın almış olursunuz. Motorunuzu durdurmadan deponuzu benzinle doldurmayınız. Yakıt depo kapağı mutlaka sızdırmaz olmalıdır. Depo kapağından benzin buharlaşmamalıdır.''

-HIZLI ARAÇ KULLANIMI VE YÜK YAKIT TÜKETİMİNİ ARTIRIYOR-

Tomurcuk, lastiklerin hava basınçlarının az olması durumunda yakıt tüketiminin artacağını vurgulayarak, şunları kaydetti:

''Depoyu sürekli dolu tutmak, yakıtta tasarruf sağlıyor. Trafik hariç bir yerde 30 saniyeden fazla kalıyorsanız aracınızı durdurunuz. Aracınızın vitesini nazikçe fakat hızlı olarak değiştiriniz. Aracınızı çalıştırıp ani hızlandığınızda, normal seyir esnasındaki değerden yüzde 60 daha fazla yakıt tüketimine neden olursunuz. Ekonomik yakıt tüketimi için, aracı yavaş yavaş hızlandırınız ve yavaşlatınız. 95 kilometre/saat hızın üzerinde her 8 kilometre/saat için yüzde 10 daha fazla yakıt tüketirsiniz. İstiap haddinin üzerindeki her 45 kilogramlık ek yük, yüzde 7 ekstra yakıt tüketimine neden olur.''

Vatan