Türkiye"de sanayi üretimini yüzde 20"leri aşan oranda düşüren, işsizliği yüzde 13.6"yla rekora çıkaran krize rağmen hükümetin yüzde 4"lük 2009 büyüme hedefini değiştirmemesi dikkat çekiyor. Ekonomistler yüzde 4"lük büyüme hedefini gerçekçilikten uzak bulurken ülke ekonomisinin bu yıl yüzde 4"e varan oranda küçülebileceğini tahmin ediyor.

Başbakan, seçimden sonra bütçe hedeflerinde bir revizyon yapılmasından yana olmadığını söyledi. Show TV"de soruları yanıtlayan Başbakan şöyle dedi:
“Ben büyümeyle ilgili hedefimiz noktasında bir değişim şahsen düşünmüyorum. Çünkü bu bir hedeftir. Hedefle oynamanın anlamı yok. Şunu açık söylüyorum; bu yüzde 2 olarak da neticelenebilir ama yüzde 6 olarak da neticelenebilir. Şu anda geldiğimiz nokta gerçekten düşük. Ama çalışacağız, koşturacağız.”

"IMF görüşmeleri canlanır"
Türkiye"nin büyümede pozitifte kalacağına inandığını belirten Erdoğan, “Afrika"ya ve Latin Amerika"ya açılma olacak. İhracatta 100 milyar doların altına düşmemek için çalışacağız” dedi.
Erdoğan, “IMF ile görüşmeler seçim sonrası canlanacak mı?” sorusunu, “Ben canlanacağından eminim” diye yanıtladı.

"Üretim azalmasına bağlı fakirleşme"
Milliyet Yazarı Güngör Uras: 2009"da milli gelir en az yüzde 3, normal olarak yüzde 5 gerileyebilir. Sabit fiyatlarla 2009 milli gelir rakamı en iyimser tahmin ile 95 milyar TL, kötümser tahminle 91.1 milyar TL olacak ve her iki durumda da ciddi bir gerileme olacaktır.

Daralma yüzde 4"ten az olmaz
Milliyet Yazarı Hurşit Güneş: İhracatta, sanayi üretiminde müthiş daralma var. Tarımda ne olursa olsun 2009 büyümesi 2001"den (yüzde 5.7) düşük beklenmeli. 2009"da yüzde 6"dan fazla daralma olabilir. O tarihte bütçeye dikkat ediliyordu. Şimdi disiplin hak getire! Yakında IMF devreye girecek. Daralma yüzde 4"ten de az olmaz.

"IMF anlaşması olursa büyüme yüzde -2"
Garanti Bankası Ekonomik Araştırmalar Koordinatörü Ali İhsan Gelberi: Seçimden sonra IMF ile yapılacak anlaşmayla gelecek kaynaktan sonra bütçe hedeflerinin yeniden revize edilmesi bekleniyor. IMF anlaşması olsa bile Türkiye"nin büyümesi yüzde -2 olur. Anlaşma olmaz, belirsizlik devam ederse oran -2 değil, -3 veya -4 olur.

"Ekonomi 2009"da yüzde 5 daralacak"
Fortisbank Başekonomisti Haluk Bürümcekçi: Yılın ilk ayında sanayi üretimi yüzde 20"nin üzerinde daraldı, takip eden iki ayda alınan sinyaller benzer oranda daralmanın devam edeceğini düşündürdü. 2009"da ekonominin yüzde 5 daralma göstermesini öngörüyoruz.

"Güncel tahminler daha kötümser"
Finansbank Başekonomisti İnan Demir: 2009 büyüme tahminimiz yüzde -5.4. IMF Türkiye için yüzde 1.5 küçülme öngörüyor, üstelik bu tahmin ocakta yapılmıştı. Daha güncel tahminlerinin daha da kötümser olduğunu tahmin ediyorum.

"IMF anlaşması olursa yüzde -1.5"te kalır"
Yapı Kredi Başekonomisti Cevdet Akçay: En iyimser tahmin yüzde -1.5. IMF"nin tahmini bu. Seçim sonrasında IMF anlaşması olduğu takdirde hükümet de yeni orta vade çerçevede bunun civarında bir rakamla çalışacaktır.

"Gerçekçi bulmuyoruz, revize ediyoruz"
HSBC Başekonomisti Murat Ülgen: 2009 bütçesi hazırlandığında öngörülen yüzde 4"lük büyüme, küresel görünüm ve sermaye akımlarındaki kötüleşmeden dolayı aşağı yönlü revize edilmeli. Bu yıl için Türkiye ekonomisinde daralma öngörüyoruz. Tahminimiz revizyon aşamasında.

"IMF anlaşması olmazsa yüzde 11 küçülme mümkün"
Mahfi Eğilmez: Bu yıl için büyüme tahminim yüzde -4. Sanayideki gidişata bağlı olarak biraz daha da kötü olabilir. IMF"yle anlaşması yapılmaz ve birtakım tedbirler alınmazsa yüzde -11 büyüme bile olabilir.

"Daha ciddi bir bütçe kaçınılmaz"
Ercan Kumcu: Dış kaynak girişi sağlanamazsa büyüme yüzde -5 olabilir. Yılın ikinci yarısında dış kaynak girişi yeniden başlarsa Türkiye gibi ülkeler çok çabuk toparlanır. Türkiye"nin daha ciddi varsayımlara oturan bir bütçe yapması kaçınılmaz.

"Yüzde 4 büyüme hedefi gerçekçi değil"
Nomura Yöneticisi Serhan Çevik: Bu yıl için büyüme beklentim yüzde -5. Yüzde 4 büyümenin böyle bir global ortamda gerçekçi olduğunu düşünmüyorum.

MİLLİYET