KOBİ"lerin kredi akışının yeniden sağlanması veya borçlarının yeniden yapılandırılması için düşünülen kefalet sistemine TOBB katkı yapmayı düşünmüyor.

Kredi Garanti Fonu"nun (KGF) büyük ortağı TOBB, “Biz katkımızı yaptık; yeni bir katkı gündemimizde yok” dedi.

Dün Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, meslek örgütlerine çağrıda bulunarak Kredi Garanti Fonu"na destek vermelerini istemişti. Ekren, krize karşı yeni önlem paketiyle getirilecek kefalet sistemine Hazine"nin 1 milyar lira katkıda bulunacağını açıklamıştı.Bunun 10 milyar liralık kredi yaratacağı bilgisini veren Ekren, “Meslek kuruluşlarımızı da bu fona katkıda bulunmaya davet ediyor, talep ediyor ve istiyoruz” demişti.

Ekren"in bu daveti akıllara ilk olarak, fonun büyük ortağı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği"ni (TOBB) getirdi. TOBB Başkan Yardımcısı ve KGF Yönetim Kurulu Başkanı Faik Yavuz, “Bizim gündemimizde böyle bir katkı yapılması yok. Fonun sermayesi 20 milyondan 60 milyona çıkarılmıştı ve bunun 30 milyon lirasını TOBB sağlamıştı. Dolayısıyla şu aşamada yeni bir katkı gündemimizde yok” dedi.

Ekren"in sözettiği kefalet sistemiyle ilgili çalışmanın henüz önlerine gelmediğini belirten Yavuz, sistemin çalışma ve uygulama esaslarının öncelikle Bakanlar Kurulu"nda karar bağlanacağı bilgisini verdi. Önceki gün yapılan toplantıda konunun gündeme gelemediğini; Pazartesi günü de Obama ziyareti nedeniyle Bakanlar Kurulu"nun yapılamayacağını söyledi. Ancak hafta içinde başka bir gün toplantının yapılarak, kefalet konusunun netleşebileceğini belirtti.

İHTİYAÇ DÜŞTÜ

Kobilerin 2009 yılında ödemesi gereken borç miktarının 91 milyardan 85 milyara gerilediğini anımsatan Yavuz, bunun yarısında sorun bulunduğunu ifade etti. Bu borcun yüzde 12"sinin donuk kredi kapsamında bulunduğunu, dolayısıyla Kredi Garanti Fonu"nun da bunlara kefalet veremeyeceğini anlatan Yavuz, KOBİ"lerin 25 ila 30 milyar liralık krediye ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Hazine"nin KGF"ye yapacağı 1 milyar liralık katkı ile 10 milyarlık kredi yaratılabileceğine işaret eden Yavuz, “Burada önemli olan bu bir yeniden yapılandırma mı olacak yoksa yeni kredi akışı mı olacak. Yeniden yapılandırma için 1 milyar yeter; ancak yeni kredi için yetmez. Çünkü Yeniden yapılandırma olduğunda KGF"nin garanti oranı yüzde 50-60"a düşer; dolayısıyla bankaların da yüzde 40 ila 40"lik katkıda bulunması gerekir. Yeni kredi olursa KGF"nin garanti miktarı yüzde 70-80"e çıkabilir” dedi.

Yüzde 51"ine TOBB; yüzde 48.5"ine KOSGEB"in ortak olduğu KGF; kobilerin kredi alırken ihtiyaç duyduğu teminat sorununa gidermek için kurulmuş bir fon. KGF, ihtiyaca göre KOBİ"ye kredisinin yüzde 80"ine kadar kefil olabiliyor.

HÜRRİYET