Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Yönetim Kurulu, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) stoklarındaki 50 bin ton kabuklu fındığın birliğe satışına ilişkin kararnamenin bugün Cumhurbaşkanı tarafından imzalandığını bildirdi.

FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu'ndan yapılan yazılı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Trabzon ve Ordu mitinglerinde TMO stoklarındaki 50 bin tonluk kabuklu fındığın birliğe satışına ilişkin müjde verdiğini, bugün itibariyle bunun gerçekleştiği belirtildi.

Açıklamada, kararnamenin çıkmasında talimatlarıyla destek veren Başbakan Erdoğan, Devlet Bakanı Faruk Nafız Özak, Devlet Bakanı Ali Babacan, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, AK Parti Genel Sekreteri İdris Naim Şahin, AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, hükümetin diğer üyeleri, bölge milletvekilleri ve Başbakanın Danışmanı Şaban Dişli'ye teşekkür ettikleri ifade edildi.

Birliğe ait Trabzon'da bulunan arazinin Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) tarafından kamulaştırıldığı ve bunun bedeli olan 36 milyon 547 bin liranın Mayıs ayı sonunda hesaplarına yatırıldığı vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Son günlerde kamuoyunda kamulaştırmadan gelen para ve kararname kapsamında alınacak fındıktan elde edilen gelirden üretici borçları, personel alacağının ödenmeyeceği yönünde söylentinin olduğu tarafımızca tespit edilmiştir. Söz konusu gelirden yönetim kurulunun maaşlarının tamamının ödeneceği söylenmektedir. Yönetim kurulumuzun göreve geldiği 1 Aralık 2007 tarihinde birliğin 105 lira üreticiye, 70 milyon lira da bir bankaya olmak üzere toplam 175 milyon lira nakit borcu bulunmaktaydı. Yönetim kurulumuzca 65 milyon lirası doğrudan üreticiye, 70 milyon lirası özel bankaya olmak üzere toplam 135 milyon lira borç ödemesi gerçekleştirilmiştir. Gelinen noktada personelimizin ücret ve kıdem tazminatı alacağı ödenmiş, vergi, SSK ve TMO borçları yapılandırılmıştır.''

13 Haziran Pazartesi günü itibariyle ürün bedeli alacağı olan üreticilere market alışverişi açıldığının belirtildiği açıklamada, ''Bu süre zarfında yeni yaratılan bu kaynakla kooperatif yönetim ve denetim kurulu üyelerine maaş ödemesi yapılmamıştır. TMO'nun stoklarındaki 50 bin ton kabuklu fındığın FİSKBİRLİK'e satışına ilişkin kararname, bugün Cumhurbaşkanı tarafından imzalandı. Dolayısıyla birliğin borçlarını ödeme sıkıntısı ortadan kalkmıştır. Pazartesi gününden başlamak üzere ürün bedeli alacağı olan üreticilerimize market alışverişinin yanında, nakit ödemesine de başlanılacaktır. Kamulaştırmadan elde edilen gelirle kararname kapsamında elde edilecek gelirin üreticiye olan borcun ödenmesinde kullanılacağı kamuoyuna taahhüdümüzdür'' denildi.

A.A.