Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak, telefonda geçen yıl 9 lira olan sabit ücretin, bugün 18 lira seviyesinde bulunduğunu belirterek, “Tüketicilerin, kullanmayacak olsalar bile telefon hattı için para vermeleri gerekiyor. Bu da pazarın büyümesi önünde önemli bir engel teşkil ediyor” dedi.
Dernekten yapılan yazılı açıklamada, “telefonsuz internet” (Yalın ADSL) hizmetinin vakit kaybetmeksizin yapılması gerektiği yinelenerek, Türkiye"deki internet kullanıcı sayısının artırılması için Yalın ADSL uygulamasının “şart” olduğu vurgulandı.
Sade bir hesapla tüketicilerin bugün internet için vergiler dahil toplam 52 lira ödediğine ve Yalın ADSL bedelinin vergiler dahil en fazla 35 liraya düşmesi gerektiğine dikkat çekilerek, tüketicilerin ayda en az 17 lira tasarruf edebilecekleri belirtildi.
TELKODER Yönetim Kurulu Başkanı Arıak, Türkiye"de 6,4 milyon sabit internet abonesi bulunduğuna değinerek, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Bu sayının yükselmesi, Türkiye"nin bilgi toplumu olma çabasına büyük katkıda bulunacaktır. Bilindiği üzere internet kullanımının artmasının önündeki en büyük engellerden biri de internet abonesi olmak için telefon hattına ödenen yüksek sabit ücrettir. Diğer bir deyişle, internet abonesi olan bir kullanıcı yüksek bir sabit ücretle karşı karşıya kalıyor. Geçen yıl 9 lira olan bu sabit ücret, bugün 18 lira seviyesinde. Yani internet bağlantısı isteyenler, ADSL paket ücretinin yanında bugün için ayrıca 18 lira ödemek zorunda. Haliyle tüketicilerin, kullanmayacak olsalar bile telefon hattı için de para vermeleri gerekiyor. Tabii ki bu da pazarın büyümesinin önünde önemli bir engel teşkil ediyor. "Telefonsuz internet" hizmeti uygun fiyatla hayata geçirilirse internet kullanıcı sayısı büyük ölçüde artacaktır.”
Yeni nesil işletmeciler için “telefonsuz internet”in önem taşıdığını kaydeden Arıak, yeni nesil işletmecilerin, pazarın büyümesi ve tüketici yararı için gerekli rekabet ortamını sağladığını belirterek, “ Tüketicilere ve ülke gelişmesine önemli faydalar sağlayacak telefonsuz internet uygulamasının Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından hızlı bir şekilde ve uygun fiyatlı olarak başlatılması gerekiyor” dedi.

Milliyet