Maliye Bakanlığı 750 bin ev sahibinin kapısını beyannameyle çalacak. Kira geliri elde eden mükellefler için hazırlanan beyannameleri martta yollayacaklarını belirten Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, otomatik beyannameleri dikkate almayan ve eksik bildirimde bulunanlara ağır ceza uygulanacağını belirtti. Mükellefin beyanının esas olduğunun altını çizen Şimşek, "Beyanda bulunursanız stopaj bellidir. Biz gelir bulursak o zaman 5 yıllık faizi ve cezasını gecikme faiziyle sizden talep ederiz" dedi. Bakanlığın artık daha proaktif olduğunu söyleyen Şimşek, "Kapımızı hiç çalmayanların kapısını biz çalıyoruz. Vatandaş gelsin de kapımızı çalsın diye beklemiyoruz" dedi.

MEVDUATTA VADEYE GÖRE VERGİ
Şimşek, tasarruf oranlarının artırılması için üzerinde çalışılan pakette uzun vadeli mevduatı özendirecek bazı vergisel düzenlemelerin bulunacağını da belirtti. Bireysel emeklilik fonunu vergisel yönden teşvik etmek istediklerini söyleyen Şimşek, "Vakıfların, sandıkların, derneklerin, özel şirketlerdeki birikimlerin bireysel emeklilik sistemine aktarılmasını teşvik etmek amacıyla vergisel belirsizlikleri ortadan kaldırmaya çalışacağız" dedi. Bakan Şimşek, temel gıda maddelerinde KDV'nin yüzde 1 olmasıyla ilgili yapılan çalışmaların sürdüğünü ve mali imkânlar çerçevesinde bunun gerçekleşeceğini ifade etti. 4-5 üründe vergilerin yüksek olduğunu belirten Şimşek, yeniden yapılandırmayla gelen 14.5 milyar liranın ödenmeyen verginin yüzde 37'sini oluşturduğunu söyledi.

ŞİMŞEK'TEN TTK'YA DESTEK
Bakan Şimşek yeni Türk Ticaret Kanunu'na da destek vererek, "Çok önemli bir reform. Şeffaflık ve mali tablolardan şikâyet etmemek lazım. Belki ufak tefek şeyler olabilir ama toptan bunu yapmayız şunu yapmayız dememek lazım. Biz TTK'yı faydalı görüyoruz" dedi.

KDV İADESİ BİLE OLABİLİR

YENİ teşvik sistemiyle ilgili de bilgi veren Şimşek, yatırım indiriminin kısmi olarak yeniden uygulanabileceğini sınırlı büyüklükteki yatırımlara belli oranda KDV iadesinin gündeme gelebileceğini belirtti. Şimşek, Gelir Vergisi taslağının da son noktaya geldiğini bildirdi.

HESAP VERMEYEN BELEDİYEYE CEZA
Belediyelerden artık aylık hesaplarını istediklerini söyleyen Şimşek, "Göndermeyenlerin yöneticilerine ceza kesiyoruz. Bu otokontrol sağlıyor. Daha önce belediyelerin yüzde 80'i bilgilerini göndermiyordu. Şimdi oran yüzde 5'e indi. 5 kişiye de bir maaş ceza kestik" dedi. Şimşek, belediyelerin eleman azaltımı yaparak bütçelerini dengelediklerini de söyledi.