ABD Başkanı Barack Obama, bankaların kredi kartı faiz ve ücretlerine sonunda isyan etti. Obama hükümeti ile kart firmalarının yöneticileri, Beyaz Saray"da bu konuyu tartışmayı planlıyor. ABD"nin 4 büyük bankasının sıfır faiz ile üye yaptıkları kullanıcılara 6 ay süren balayından sonra uyguladıkları yıllık faiz oranı yüzde 29"lara çıkıyor.

DÜNYADA "işsizlik artarken bir sonraki kriz kredi kartında patlar mı" tartışmaları sürerken ABD Başkanı Barack Obama, devlet yardımı alan bankaların kredi kartı faiz ve ücretlerine isyan etti. ABD Başkanı"nın konuya bizzat el atmaya hazırlandığını ifade eden Obama"nın ekonomik danışmanı Larry Summers, "Bankalar kredi kartı yüksek bedeller ödetiyor. ancak birçok kullanıcı başlangıçta bunu fark etmiyor. Eğer fark etseler zatebn bu kadar yüksek bedeller karşılığında kart kullanacaklarını düşünüyorum" dedi. Obama hükümeti ile kart firmalarının yöneticileri Perşembe günü Beyaz Saray"da bu konuyu tartışmayı planlıyor.

Balayında sıfır faiz

Kredi kartında faiz oranlarını incelediğimiz dört büyük bankanın en popüler kartlarına bakıldığında bankalar özellikle 6 ay ile 1 yıl arasında değişen tanışma dönemlerinde kart kullanıcılarından ne bir ücret, ne de yıllık faiz talep etmiyor. Zaten kartlar da "sıfır faiz" ve "sıfır ücret" ibareleriyle pazarlanıyor. Ancak, tanışma döneminin ardından işin rengi değişiyor. Kart kullanıcısınnı kredi geçmişine göre faiz oranları bir anda yükseliyor. Devlet zaten vergi mükelleflerinden alınan yardımlarla ayakta kalan bankaların mükelleflerden bir de faiz ve ücret yoluyla bu kadar yüksek bedeller almasına ateş püskürüyor.

Kim ne faiz alıyor

BANK OF AMERICA: Bank of America"nın en popüler 10 kartına bakıldığında yıllık faiz oranları yüzde 9,24 ile yüzde 19,99 arasında değişiyor. Ödemelerde herhangi bir gecikme yaşandığında ise bu oran bir anda yüzde 28"lere yaklaşıyor. Yıllık kart ücreti ise genellikle alınmıyor.

CITIBANK: Tanışma döneminin ardından kredi kartı faizleri yüzde 7.74"den başlayıp yüzde 17.99"a kadar yükseliyor. Geciken borç ödemesi veya limit aşımı olması durumunda faiz oranı yüzde 29"ları bulabiliyor. Kartlar için genellikle ilk yıl ücret alınmıyor. Sonrasında ise bazı kartlardan alınan bedel 75 dolardan başlayıp 85 dolara kadar çıkabiliyor.

WELLS FARGO: İlk altı ay bazı kartlar için herhangi bir yıllık faiz almıyor. ancak ardından yansıtılan yıllık faiz oranı yüzde 7.65 ile 21.65 arasında değişiyor. Alınan yıllık kart ücreti ise yıllık ortalama 18 doları buluyor. Wells Fargo da diğerleri gibi tanışma dönemi olarak adlandırdığı 6 ay ile bir yıl arasında değişen sürelerde sıfır faiz ve sıfır kart ücret uygulamasına gidiyor.

HSBC: Yıllık faiz yüzde 7.90 ile yüzde 15.99 arasında değişiyor. Ancak, ödemenin gecikmesi durumunda oran yüzde 24.94"e kadar sıçrayabiliyor. Yıllık kart ücreti ise 79 doları buluyor. Banka Secured kartı için 200 dolarlık güvenlik bedeli talep ediyor. Kredi geçmişi iyi ile kötü arasında, çok da parlak olmayanlar için pazarladığı American DreamCard için ise 14.99 ile 24.99 arası faiz talep ediyor.

Türkiye"de aidat 3 yılda bir alınacak

TÜRKİYE"de de kredi kartlarıyla ilgili atılan iki önemli adım tasarıya girdi. Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan"ın geçtiğimiz hafta açıkladığı düzenlemeye göre bu kapsamda her yıl alınan ve bazı bankaların itirazlar üzerine iptal ettiği "abone ücreti" üç yılda bir alınacak. Kart iptali için de saatlerce uğraşmak gerekmeyecek. Tasarının MAyıs ayı ortalarında TBMM"de yasalaşması planlanıyor.

Tüketici kredisi için yüzde 120 faiz alan var

ABD Başkanı Barrack Obama"dan önce kredi kartı ücret ve faizlerine ilk tepki ABD Kongresi"nden gelmişti. Kongre tüketici şikayetleri üzerine, 700 milyar dolarlık TARP"tan (Sorunlu Varlıklardan Kurtarma Programı) yararlanan bankalar hakkında, vergi mükelleflerinin parasından sağlanan kaynağı vatandaşa kullandırırken yüksek faiz istedikleri gerekçesiyle soruşturma başlamıştı. Hazırlanan raporlara göre, bazı yerel bankaların ise tüketici kredilerin uyguladığı yıllık faiz oranı yüzde 120"e ulaştı.

Bankalardan internette reklamla faiz savunması

AMERİKA"nın en büyük bankalarından Bank of America bir yandan "gizli ücret" eleştirileri ile savaşırken, bir yandan da kendisini temize çıkartmak için internet sayfasında "Sİzden daha az faiz almam için yapmanız gerekenler" konulu videolar yayınlıyor. Reklam filmi gibi çekilen bu videolarda kart kullanıcılarına, "Borcuna sadık ol", "geçmişini temiz tutu", "Sana verdiğim limiti aşma" telkininde bulunuyor. Ardından da tanıtım oyuncuları "Biz bu ücretleri alıyoruz. Ancak, sizi düşündüğümüz için bu noktalarda dikkatli olmanızı istiyoruz" diyor.