Merkez Bankası'nın faizleri tek haneye indirmesine rağmen değişikliğe gitmeyen bankalardan ilk mesaj geldi. Vakıfbank Genel Müdürü Bilal Karaman faizlerin hızla düşeceğini söyledi.

Merkez Bankası (MB)'nın faizleri tek haneye indirmesine rağmen faizlerde değişikliğe gitmeyen bankalardan ilk mesaj geldi. Sektörün şu ana kadar MB'nın faiz indirimini yavaş takip ettiği itirafında bulunan Vakıfbank Genel Müdürü Bilal Karaman, "Fakat artık faizlerle ilgili genel bir konsensüs oluştu. Bankacılık sistemi de daha hızlı şekilde faizleri aşağıya çekecektir." dedi.

Vakıfbank olarak Merkez'in son kararından sonra faizleri indireceklerini belirten Karaman, tüketici kredileri ve reel sektöre verilen kredileri müşteriler lehine gözden geçireceklerini ifade etti.

Vakıfbank Genel Müdürü Bilal Karaman, reel sektörle bankalar arasında yaşanan kredi sorunu ve geciken faiz indirimiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Bankacılık sisteminin Merkez Bankası'nın faiz indirimlerini geriden izlediğini kaydeden Karaman, bu durumu, global krizin süresinin tam öngörülememesine bağladı. Krizin bitiş süresinin kestirilemediğini aktaran Karaman, bankaların faiz indiriminde biraz yavaş hareket ettiğini ifade etti.

"Fakat artık yavaş yavaş faizlerle ilgili genel bir konsensüs oluştu. Bankacılık sistemi de daha hızlı şekilde faizleri aşağıya çekecek." diyen Karaman, Vakıfbank olarak MB'nın son kararından sonra faizleri aşağıya çekeceğini söyledi.

"BANKALAR KREDİ VERMEDE MUHAFAZAKAR YAKLAŞIMI BIRAKIYOR"

Bankaların reel sektöre kredi kullandırmakta cimri davranmasıyla ilgili değerlendirmelerde de bulunan Karaman, Lehman Brothers'ın batışının ardından bankalarda panik havası oluştuğunu söyledi. Söz konusu paniğin ve öngörü yapamamanın sonucu bankacılık sektörünün kredilerde kısa süre durakladığını dile getiren Karaman, zaman geçtikçe bankacılık sektörünün bu tavrını yumuşattığını vurguladı.

Bankaların reel sektörle var olduğunu dile getiren Karaman, "İçinde bulunduğumuz bu günlerde bankaların krediler konusunda muhafazakar yaklaşımı bırakıp müşterilerin taleplerini yerine getirme yönünde eğilime girdiklerini görüyoruz." bilgisini verdi.

Vakıfbank'ın kredi musluklarını sürekli açık tuttuğunu kaydeden Karaman, her zamanki değerlendirme kriterleriyle müşterilerin taleplerini değerlendirip uygun bulduklarına mali destek verdiklerini belirtti. Karaman öz eleştiride bulunarak, "Ancak burada kriz ve iletişim yönetiminin bankacılar tarafından ne kadar iyi yapıldığı tartışmalı.

Bazen normal süreçlerde bile kredilendirilmesi uygun olmayan bilançoya kredi açılmadığında çok makul karşılanırken, bu dönem kredi verilmediğinde kamuoyunda yanlış algılara sebebiyet verebiliyor. Bankacıların bunu kamuoyuna iyi anlatması gerekiyor." dedi.

"TÜRKİYE BU KRİZİ KISA SÜREDE ATLATACAK, PANİKLEMEDEN İŞİMİZE BAKALIM"

Krizi fırsata dönüştürmek için bankada yeniden yapılandırma yönünde adımlar attıklarını söyleyen Genel Müdür, insan kaynağı anlamında kadroyu genişletmeye devam edeceklerini ifade etti. Şube açılması konusunda son 3 yıldaki hızda olmasa bile uygun bulunan yerlerde şube açmaya devam edeceklerini kaydeden Karaman, "Biz Türkiye'nin geleceğine inanıyoruz.

Bu kriz, Türkiye'den çıkmış bir kriz değil. Yurtdışından çıkmış bir kriz. Türkiye'nin dinamizmine, geniş pazarına, nüfusuna müteşebbislerin ataklığına inanıyoruz ve güveniyoruz. Türkiye'nin bu krizi kısa sürede atlatacağına inanıyoruz." diye konuştu.

Bir gün şartların normalleşeceğinin çok net olduğunu vurgulayan Karaman, kriz tellallığını da eleştiriyor: "Bazen aşırı kriz konuşulunca kamuoyunda kaotik ortam yaratılıyor.

Türkiye geçmiş yıllarda çok krizler yaşadı. Bunlar kendi içimizden çıkmıştı. Bu kriz tamamen yurt dışından geliyor. Orası düzelecek. İç tüketimin gayri safı milli hasıla içindeki payı çok yüksek. İç tüketimi canlandıracak tedbirler alarak yurtdışında düzelme olduğu taktirde Türkiye ekonomisi düzelecek. Paniklemeden işimize bakmamız lazım."

HABER 7