Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından İstanbul Sultangazi'de pek çok alan maden bölgesi olarak ilan edildi. Konuyla alakalı ilan Resmi Gazete'de yayımlanarak resmen yürülüğe girdi. İşte Sultangazi ilçesinde maden bölgesi olarak ilan edilen yerlerin listesi.

İstanbul İli, Sultangazi İlçesinde bulunan Cebeci Agrega Ocaklarındaki kireçtaşlarının ve kumtaşlarının rezerv, kalite ve ürettiği katma değer göz önüne alınarak "güvenli, çevre ile barışık, sürdürülebilir" kullanımını sağlamak amacıyla, 3213 sayılı Maden Kanunu ile Maden Bölgelerine ve Ruhsatların Taşınmasına İlişkin Yönetmelik hükümleri gereğince maden bölgesi ilan edilmiştir.

Üretim ile dekapaj ve pasa nakliye termin planları, ocak sınırları içerisindeki görünür rezerv ile yine ocak sınırları içerisindeki pasa ve dekapaj malzemesi miktarlarına göre hazırlanmıştır. Bölgede toplam üretim miktarı 24 milyon ton/yıl alınmış olup, görünür rezervin statik ömrü (rezerv/üretim) kireçtaşları için 25 yıl, kumtaşları için 44 yıl olarak planlanmıştır.

Cebeci Maden Bölgesi içinde bölgenin kuzey ve güneyinde olmak üzere, iki ayrı ruhsat ve açık ocak planlanmıştır. Maden Bölgesinde; Kuzey ve Güney Ocak sınırları, üretimi bitmiş ve devam eden açık ocaklar, eski imalatlar, çevresel faktörler, sit alanı, uygun şev geometrileri dikkate alınarak maksimum üretim ve kazı derinliği kotu -150 m olarak belirlenmiştir. Üretim termin planını oluşturabilmek amacıyla Kuzey Ocak üç, Güney Ocak iki panoya ayrılmıştır.

Proje raporunda önerilen şev tasarımları dikkate alınarak dekapaj ve üretime esas olan kireçtaşı ve kumtaşı blok modelleri oluşturulmuştur. Oluşturulan blok modeller Kuzey ve Güney Ocaklar bir arada olmak üzere hazırlanmıştır. Aynı şekilde dekapaj blokları da yer almaktadır.

Kuzey Ocakta planlanan panolar KP1, KP2 ve KP3 olarak isimlendirilmiştir. Kuzey Ocak sınırları içerisinde yapılacak dekapaj çalışması, panolar bazında dekapaj miktarları, hangi kotlar arasında bulundukları ve hangi üretim yılında dekapaj yapılacağı projede yer almaktadır.

Kuzey Ocaktaki panolar ve bu panolara karşılık gelen yıllar bazında deplase edilecek pasa miktarı ve genel terminine projede yer verilmiştir. Bölgedeki mevcut pasa yığınları ile Kuzey Ocakta üretilecek pasa, Maden Bölgesi içerisinde kalan, ancak planlanan Kuzey ve Güney Ocak sınırları dışında bulunan uygun hacimdeki eski imalat çukurlarına deplase edilecektir.

Güney Ocakta planlanan panolar GP1 ve GP2 olarak isimlendirilmiştir. Güney Ocak sınırları içerisinde yapılacak dekapaj çalışması, panolar bazında dekapaj miktarları, hangi kotlar arasında bulundukları ve hangi üretim yılında dekapaj yapılacağı projede belirtilmiştir. Güney Ocakta tüvenan taş üretimi 1. yıl yapılacak dekapajla birlikte eş zamanlı olarak başlayacak ve ilk dört yıl üretim GP1 panosunda gerçekleştirilecektir. Kireçtaşı üretiminin yapılacağı Güney Ocakta panolar ve yıllar bazında üretilmesi planlanan tüvenan taş miktarları ve genel termini projede belirtilmiştir.

Cebeci Maden Bölgesinin Güneyinde yer alan ocaktaki üretim panoları ve bu panolara karşılık gelen yıllar bazında deplase edilecek pasa miktarı ve genel termini projede belirtilmiştir. Güney ocaklarında bulunan pasa, dekapajdan farklı olarak, geçmiş yıllarda faaliyet gösteren ocaklardan üretilmiş, ekonomik değeri olmayan üretim artığı malzemelerdir. Pasalar Maden Bölgesi içerisinde kalan ancak planlanan Kuzey ve Güney Ocak Alanları dışında bulunan uygun nitelikte eski imalat çukurlarına deplase edilecektir.

ğ) Adına yeni ruhsat düzenlenecek şirketi kurmaları için ruhsatların sahiplerine üç ay süre verilmiştir.

h) Ruhsat Birleştirme Taahhütnamesi ve ruhsat sahiplerine bu taahhütnameyi imzalayarak Genel Müdürlüğe ibraz etmesi için bir ay süre verilmiştir.

Bu süreler, Maden Bölgesi ilanının Resmî Gazete'de yayımlanmasından itibaren yedi gün sonra başlar.

Ruhsat sahiplerine bu ilan için ayrıca tebligat yapılmaz.

İstanbul Sultangazi ilçesinde ilan edilen maden bölgesine ilişkin tüm ayrıntıları, firmalara ayrılan yerleri buradan görebilirsiniz.