Sütlüce'de yıkılan 4 katlı binanın kaçak olduğu anlaşılması üzerine ruhsatsız yapılar sorununu bir kez daha gündeme getirildi. Türkiye'de milyonlarca, İstanbul'da ise binlerce kaçak bina bulunuyor.

Tarım arazisi olarak bilinen Avcılar Yeşilkent Mahallesi 1985'den beri hızlı bir dönüşüm sürecine girdi. Bölgede imarı, altyapısı ve yolu dahi olmayan araziye ruhsatsız ve kaçak yapılar inşa edildi. Yeşilkent Mahallesi Muhtarı Aziz Körpeci, "Bu mahallenin yüzde 100'ü komple kaçak. 9 bin bina var, 9 bini de kaçak zaten. Şu anda imar, iskan herhangi bir çalışmamız yok. 2002- 2003'lerde de bitti zaten kaçak yapılaşma. Ama hızlı bir şekilde gelişti burası" açıklamasında bulundu.

13 MİLYON KONUT İÇİN YASA

Habertürk Gazetesi'nden Uzay Kesmen'in haberine göre, kaçak yapı sorununu çözmek ve ruhsatsız yapılaşmayı önlemek için çıkarılan imar barışı yasası, 13 milyon konutu ilgilendiriyor. İmar barışından yararlanmak isteyen vatandaşlar, arsanın emlak vergi değeri ve yapının yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden konutlarda yüzde 3, ticari kullanımlarda ise yüzde 5 oranında ödeme yapıyor.

KAÇAK YAPI ÇOK İMAR BAŞVURUSU AZ

Yeşilkent Mahallesi'nde bulunan 9 bin konutun tamamı kaçak inşa edildi. İmar barışı çıksa da başvuraların sayısı yüzde 30'u geçmiyor. Bölgede hala usulsüz yapılaşmalar da devam ediyor. Deprem mevzuatına aykırı, kontrolleri yapılmamış binaların ise ne olacağı açıklanmadı.

Eyüpsultan'da ise durum aynı. İslambey ve Yeşilpınar mahallerinde de imar barışı için başvuranların sayısı oldukça az. İslambey Mahallesi'nde 8 bin konutun en az 5 bini kaçak. Yeşilpınar Mahallesi'nde ise bin 200 binanın yüzde 80'inin kaçak olduğu açıklandı.

İslambey Mahalle Muhtarı Orhan Adak, "Bugüne kadar adam bir arsa almış. Arsa üzerinde bir yer yapmış. İlerleyen zamanlarda çocukları olmuş. Çocuklarına bir yer yapmış. O çocukları çocuklarına bir yer yapmış. Böylelikle de adam diyor ki, bize bugüne kadar kimse karışmadı. Kimse bize gelip ceza uygulaması da yapmadı. Yapmayınca herkes halinden memnun" açıklamasında bulundu.