IE Business School Finans Programı Direktörü Profesör Ignacio de la Torre; 8 Haziran tarihinde Ceylan Intercontinental Otel’de Türk finans dünyasıyla buluştuğu etkinlikte; tarih boyunca tekrarlanan “finansal hataları” iyi bir şekilde analiz edersek yaşanan krizlerin arkasındaki gerçek sebepleri iyi anlayabileceğimize dikkati çekti.

Yöneticisi olduğu IE Business School Finans Programları’nda hem Avrupa’da yaşanan krizleri hem de dünya ekonomisinin geçtiğimiz dönemde yaşadığı krizleri yakından inceleyen Profesör Torre; özellikle doğru öngörü yapma konusunda önemli fikirlere sahip. Başta ekonomik gidişatı öngörmekle ilgili çalışmalarını katılımcılarla paylaşan Profesör Torre, krizler konusunda deneyimli olan Türk finans sektöründen katılımcılarla fikir alışverişinde bulundu.

“EKONOMİSTLERE KALSA SOVYETYLER VE JAPONYA EN GÜÇLÜ EKONOMİLER OLACAKTI”
Bugün Çin’in -geçmiş yıllardaki büyüme oranlarının yüksekliğinden hareketle hazırlanan- öngörülerin büyük hatalar içerdiğine değinen de la Torre, aynı hatanın 1950’li yıllarda SSCB, sonrasında Japonya ve Uzakdoğu ekonomileri için yapıldığını söylüyor. Ekonomik gidişat hakkında sürekli pesimist tavırlar veya sürekli optimist tavırlar sergileyenlerin de görüşlerinin çok değerli olmadığını düşünüyor Torre. Ekonomik gidişat hakkında öngörü yapacak ekonomistlerin aynı zamanda finansal piyasalar hakkında çok iyi bilgisi olması gerektiğinin altını çizen Profesör de la Torre, kendisinin bu durumlarda genellikle daha çok Avrupa’daki PMI ve ABD’deki ISM gibi üreticiler üzerinde yapılan anketlere dikkat ettiğini sözlerine ekledi.