IMF beklentileri ve artan dış piyasalarla dolar güne 1.5730 TL ile başladı ..

Son iki gündür yükselişe geçen ve dün 1.62 TL seviyelerinin de üstüne çıkan dolar kotasyonları, global piyasalardaki olumlu hava IMF ile kısa sürede anlaşma sağlanacağı beklentisi ve gelecek kaynağın tahminlerin üzerinde olabileceği düşünceleriyle güne 1.5730 TL seviyesinden başladı.

ABD borsaları, iki seans devam eden düşüşün ardından ABD devletinin bazı hayat sigortası şirketlerini destekleyeceği yönündeki haberler ile perakende alanında faaliyet gösteren Bed Bath & Beyond'un açıkladığı beklentilerden iyi bilançonun ardından, tüketici talebinin arttığı yönündeki beklentilerle yükseldi. Japonya'nın Nikkei endeksi Japonya'nın yürürlüğe koyacağı ekonomiyi destek tedbirlerinin açıklanmasının ardından hisselerde görülen değer artışlarıyla yüzde 1.8'in üzerinde yükseldi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) ile ara verilen görüşmelere yeniden başlanacağının açıklanmasının ardından yönünü aşağı çeviren ve bir aydan kısa sürede 1.80 seviyelerinden 1.60'ın altında gerileyen dolar/TL dün spot kapanışında 1.5930 TL olurken bugün ilk işlemlerde 1.5730/1.5780 TL seviyesine güne başladı.

İstanbul serbest piyasada da dolar 1.5800, euro 2.0950 liradan güne başladı.

Kapalıçarşı'da 1.5700 liradan alınan dolar 1.5800 liradan satılıyor. 2.0850 liradan alınan euro'nun satış fiyatı ise 2.0950 lira olarak belirlendi.

Serbest piyasada dün kapanışta doların satış fiyatı 1.5930 lira, euro'nun satış fiyatı ise 2.1130 lira olmuştu.

FAİZ TARİHİN EN DÜŞÜĞÜNDE

Dün işlem görmeye başlayan ve işlem görmeye başladığı ilk gün tarihin en düşük seviyesine gerileyen 2 Şubat 2011 vadeli yeni gösterge tahvilde bileşik faiz bugün rekorunu yenileyerek tezgahüstü piyasada yüzde 13 seviyesinin altında güne başladı.

Gösterge tahvilde tezgahüstü işlemlerde faiz yüzde 12.90 seviyesine geriledi. Aynı tahvilde bileşik faiz dün spot kapanışta yüzde 13.21 valörlüde yüzde 13.08 olmuştu.

Gösterge faizin tarihin en düşük seviyesini kırmasının da global piyasalardaki olumlu havanın ve tahvilin arzının nispeten az olmasının etkili olduğunu belirten bir bankanın tahvil/bono masası yetkilisi, "ABD borsaları toparlanıyor ve Japonya'da açıklanan yeni bir destek paketinin etkisi düşüşte önemli. Bir de yeni gösterge kağıdın arzının az olması düşüşü hızlandıran bir sebep" dedi.

Japonya'da iktidardaki Liberal Demokratik Parti'nin ekonomik destek paketinin büyüklüğünün 15.4 trilyon yen (154 milyar dolar) olduğunu açıklamasının ardından otomobil ve güneş enerjisi alanında faaliyet gösteren şirketlerin hisseleri değer kazandı. Destek paketi güneş enerjisi ve az yakıt tüketen araçların kullanımını teşvik ediyor.

Sabah