Rekabet Kurulu, Mey İçki'nin Burgaz Rakı'yı devralmasına Mey İçki'nin verdiği bazı taahhütlere ek olarak, belirlenen bazı şartları da yerine getirmesi koşuluyla izin verdi.

Rekabet Kurulu, Mey İçki'nin Burgaz Rakı'yı devir almak için geçen yıl yaptığı başvuruda, Kasım'da açıkladığı karar ile, “rakı pazarında mevcut hakim durumun güçlendirileceği, diğer yüksek alkollü içkiler pazarında ise hakim durum yaratılarak rekabetin önemli ölçüde azaltılacağı” gerekçesiyle, devir işlemine izin vermemişti.

Bunun üzerine, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) devir alma işlemine ilişkin Kurul'a başvururken, Mey İçki, aynı yönde bazı taahhütlerde bulundu. Ancak, Rekabet Kurulu, bu taahhütleri yeterli bulmayarak yeni taahhütler istedi ve bu taahhütlerin yerine getirilmesine bağlı olarak Mey İçki'ye devir için şartlı izin verdi.

Mey İçki, Votka 1967 markası Burgaz'ın rakı ve cin iş kollarını tümüyle elden çıkarmayı taahhüt ederken, Kurul, Votka 1967 markası ile Burgaz'ın rakı ve cin iş kollarını tümüyle elden çıkarılması ve İstanblue markasının ayrıştırılması konusunda Mey İçki'ye süre verdi.

Bu süre, ticari sır olduğu gerekçesi ile Rekabet Kurulu açıklamasında yer almadı. Şartların süresi içinde yerine getirilmemesi veya ekli sözleşme hükümlerinin uygulanmaması halinde, verilen izin geçersiz sayılacak.

Rekabet Kurumu'nun internet sitesinde yer alan kurul kararına ilişkin duyuruda, TMSF tarafından satışa sunulan Burgaz Alkollü İçecekler Ticari ve İktisadi Bütünlüğü'nün Mey İçki Sanayi ve Ticaret AŞ tarafından devralınması işlemine ilişkin yapılan değerlendirmede, Mey İçki'nin rakı ve cin pazarlarında hakim durumda bulunması nedeniyle, işlemin, taahhütsüz olarak uygulanması halinde, firmanın rakı ve cin pazarlarında hakim durumunu güçlendireceği, votka pazarında ise hakim duruma geçeceği ve bu şekilde rekabetin önemli ölçüde azaltılması sonucunu doğuracağından, işleme geçen yıl izin verilmediği hatırlatıldı.

Duyuruya göre, Mey İçki, 25 Haziran'da, “Votka 1967 markası ile Burgaz'ın rakı ve cin iş kollarını tümüyle elden çıkarılması” yönünde taahhütte bulundu. Rekabet Kurulu, firmanın taahhüt ettiği “Votka 1967 markası ile Burgaz'ın rakı ve cin iş kollarını tümüyle elden çıkarılması, ayrıca diğer koşulları”, “teşebbüsün votka pazarında devir sonrası hakim duruma geçmesini önleyici bir nitelik taşıdığına” karar verdi. Ancak, taahhütlerin yan hükümlerinin, varlıkların değerini kaybettirmeyecek ve rekabeti kısıtlamayacak şekilde zamanında gerçekleştirilmesi hususundaki “bazı endişeler” nedeniyle, “taahhütlerin rekabetin ihlalini ortadan kaldırmakta yetersiz olduğu” sonucuna varıldı.

Kurul, Mey İçki'nin 25 Haziran 2010 tarihli taahhüdünün diğer koşulları saklı kalmakla birlikte; “İstanblue ibaresi ile ilgili her türlü marka, patent ve logoları güvence altına alamaması halinde, Votka 1967 markasının ayrıştırılmayacağı, bunun yerine İstanblue markalarının ayrıştırmaya dahil edileceği” ifadesinin taahhütten çıkarılmasını istedi. Ayrıca, taahhütte yer alan “birinci elden çıkarma dönemi” ile “uzmanla ayrıştırma” dönemi konusunda bazı süre sınırlandırmaları getirdi.

Yine taahhüt metninde bulunan, “alıcı koşullarını belirleyen madde” ile “Ayrıştırma Uzmanı Sözleşmesi”nde yer alan bazı hükümlerin de taahhütnameden çıkarılması öngörüldü.

Rekabet Kurulu ayrıca, “birinci elden çıkarma süresi içerisinde Votka 1967 markası altında yapılan üretimin Burgaz tesislerine, İstanblue markası altında yapılan üretimin Mey İçki tesislerine aktarılmasını”, “Votka 1967'nin de denetim uzmanının denetimine tabi olmasını” istedi.

Rekabet Kurulu'nun şartlı izni uyarınca, taahhütnamede “Ayrıştırma Uzmanı Sözleşmesi”nde yer verilen “ayrıştırma uzmanı, varlıkların satışı ile Mey İçki'yi herhangi bir zarara uğratmayacaktır” ifadesi, “asgari fiyat gözetilmesi” şeklinde anlaşılmayacak.

Gözden geçirme hükmünde yer alan “sürelerin uzatılabileceği”ne ilişkin ifade de taahhütnameden çıkarılacak. Mey İçki bünyesinde Burgaz işi için belirlenecek bütçe, Burgaz'ın faaliyetlerini kısıtlamayacak ve gerekli yatırımı içerecek şekilde objektif olarak yapılacak.

Rekabet Kurulu, bu şartlarda, “hakim durum yaratılması veya mevcut hakim durumun güçlendirilmesi ve böylece rekabetin önemli ölçüde azaltılması sonucu doğmayacağından”, devir alma işlemline izin verdi.

Karar uyarınca, Mey İçki'nin taahhüdü ve Rekabet Kurulu tarafından belirtilen koşulların rakı, cin, likör işlerinin ve Votka 1967 markasının belirlenen sürede ayrıştırılmasına ilişkin hükümler, “şart”; diğer hükümler ise “yükümlülük” olarak tanımlandı.

Şartların süresi içinde yerine getirilmemesi ve/veya ekli sözleşme hükümlerinin uygulanmaması halinde, verilen izin geçersiz sayılacak.

Mey İçki, işlemi Kurul'un düzenlediği şekilde gerçekleştireceğine yönelik kararını, kısa kararın tebliğinden itibaren bir hafta içerisinde Rekabet Kurumu'na bildirecek.

Burgaz Alkollü İçecekler Ticari ve İktisadi Bütünlüğü'nün, Mey İçki'ye devir işleminin gerçekleştirilmesi ertesinde, sürelerin başlangıcının belirlenebilmesi için, teşebbüs tarafından Kurum'a bilgi verilecek.

Kuruma, uygun alıcıya ilişkin alıcı onayı için gerekli tüm rapor ve belgelerle başvurulmasıyla birlikte, ayrıştırma için tanımlanmış süreler duracak.

Kurul kararına aykırı olmadığı sürece, denetleyici uzman, ayrıştırma uzmanı ve bunlarla imzalanacak anlaşmaların onayları, esas ayrıştırma süresi haricindeki yan sürelerin uzatılması, uzman raporlarının değerlendirilmesi, Kurul kararının ruhuna aykırı olmadıkça yan taahhütlere ilişkin tali değişiklikler önerilmesi hallerinde onay işlemleri, Kurul Başkanlığı tarafından yapılacak.

Hürriyet