BANKACILIK Düzenleme ve Denetleme Kurulu"nun (BDDK), Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) talimatı ile bankalara çoğunluğu Ergenekon Davası sanığı ve akrabalarından oluşan toplam 143 kişinin kiralık kasaları olup olmadığını sorması listedeki kişi ve yakınlarınca tepkiyle karşılandı. BDDK"nın Mart 2009"da bankalara yolladığı listede TC kimlik numaraları dahil tüm nüfus bilgileri yer alan kişiler dün yaptıkları açıklamalarla uygulamayı eleştirdi.

Şaban Sevinç (RTÜK üyesi): Savcılığın hakkımda böyle bir araştırma yaptırmasına çok şaşırdım, yadırgadım. Soruşturmanın ciddiyetine ilişkin kaygılarım daha da arttı. RTÜK"te kasası araştırılması gereken kişi ben değilim. Bu araştırmanın onlar hakkında değil de benim hakkımda yapılıyor olması bana çok komik geldi. Ayrıca şunu belirteyim, bir kişinin kiralık kasasının bulunması kadar doğal bir şey olamaz, ancak benim kiralık kasam yok.

Mehmet Dadak (RTÜK üyesi): Ben özel sektörden geldim. Buna rağmen 20 yıldır kiralık kasam yok Bu araştırma kesinlikle Deniz Feneri"nin rövanşı. Gördüğünüz gibi Ergenekon savaşı RTÜK"te de devam ediyor. Ama benim hiçbir endişem yok.

Erhan Göksel (Verso Araştırma Şirketi"nin sahibi): Kiralık kasam var. Tapularım var içinde, başka bir şey de yok. Anladığım kadarıyla kasalar açılmış zaten. Açılmadan böyle bir şey yayınlamazlar. Nasıl evlerimiz işyerlerimiz arandıysa, şirketteki kasalarımız açıldıysa. Bu kasalar da herhalde açılmıştır. Başka türlü açılması imkansız. Savcının evrak peşinde olduğuna kuşkum yok.

Leyla Tavşanoğlu (Cumhuriyet Gazetesi Yazarı): Benim kiralık kasam yok. Olmadı. Acaba şimdi şöyle düşüncelere kapılmaya başladım. Acaba birileri benim adıma kiralık kasa mı oluşturdu? Eğer oluşturdularsa içine tatmin edici bir şey koysunlar. Babam Selim Ragıp Emeç, Son Posta Gazetesi"nin sahibiydi. 10 yıl Demokrat Parti milletvekililği yaptı. Dönemine göre etkin, zengin bir insan sayılırdı. Ondan kalan miras bile bir banka kasasını doldurmaya yetmez.

Mehmet Bora Perinçek (İP Lideri Doğu Perinçek"in oğlu): Kiralık kasam yok. Ergenekon iddianamesini yürüten savcılar Türkiye"de ne kadar vatansever insan varsa araştırıyorlar. Birşey bulacaklarını da sanmıyorum. Bu kişileri araştıracaklarına gemicik alan, yumurta ticareti yapan Başbakan, Bakan çocuklarını araştırsanlar o zaman daha hayırlı bir iş yapmış olurlar.

Güler Kömürcü (Gazeteci): Kiralık kasam yok. Hiçbir zaman da olmadı. İnsan neden kiralık kasa tutar. Değerli mücevherlerini , saklamak için. Hırsızdan saklayacak mücevherim yok.

Behiç Kılıç (Gazeteci): Keşke kiralık kasam olsa. İçine koyacak birşeyim yok ki, kiralık kasam olsun. Niye böyle bir şey araştırdıklarını da anlamış değilim.

Ufuk Büyükçelebi (Gazeteci): Kasam yok. Keşke içine koyacak param olsa da şu borçlarımı temizlesem.

Saylan: Anlamıyorum çok utanç verici bir şey

Prof. Dr. Türkan Saylan (ÇYDD Başkanı): Kiralık kasam yok. Böyle bir şeye ihtiyacım da olmadı. Ne benim ne yönetimdeki arkadaşlarımın. Ama yönetimimizden birkaç kişiyi de bu listeye sokmayı bir şekilde başarmışlar. Çok utanç verici birşey. Bunun Ergenekonla ne ilgisi var. İnsanları huzursuz etmenin. Anlayamıyorum. Adalet mekanizması nasıl işliyor? Savcılar hakimler böyle şeyleri saçma ihbarları falan iddianemeye nasıl koyarlar.

Pamukoğlu: Amacı belli çalışmalar yapıyorum

Osman Pamukoğlu (Hak ve Eşitlik Partisi Genel Başkanı): Herkese açık, amacı belli çalışmalar yapıyorum. Ergenekon denilen davada yer alan emekli ve muvazzaf askerler ile her statüdeki sivil insanlarla uzaktan ve yakından hiçbir münasebetim olmadığı hatta bunlardan bir kısmının fikir ve görüşlerime karşı gazetelerde yayınlanacak röportajlara bile müdahale ettikleri, aleyhimde çalıştıkları tüm kanıtlarıyla açıkken nasıl oluyor da bu kişilerle ilgili araştırmalara benim de ismim karıştırılabiliyor?

Listede kimler var

BDDK"nın bankalardan kiralık kasalarını araştırdığı listede Ergenekon davası sanıklarının yanı sıra eski Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı, Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, emekli orgeneraller Tuncer Kılınç ve Aytaç Yalman, eski Sky Turk Yayın Yönetmeni, Akşam Gazetesi Yazarı İbrahim Serdar Akinan, Akşam Gazetesi Genel Yayın yönetmeni İsmail Küçükkaya, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Prof. Türkan Saylan, RTÜK üyesi Şaban Sevinç, Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Mehmet Haberal, Cumhuriyet gazetesi yazarı Hatice Leyla Tavşanoğlu, Emekli Tümgeneral Osman Pamukoğlu, Emekli Albay Erdal Sarızeybek, Cumhuriyet Vakfı Başkanı Alev Coşkun gibi isimler de yer alıyor. Listede Ergenekon sanıklarından Doğu Perinçek, Kemal Alemdaroğlu, Turhan Çömez, emekli generaller Mehmet Şener Eruygur, Ahmet Hurşit Tolon ve Veli Küçük, gazeteci Güler Kömürcü, Tuncay Özkan, yazar Yalçın Küçük, eski emniyetçi Adil Serdar Saçan, Sedat Peker halen ABD"de bulunan Yeditepe Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Bedrettin Dalan"ın da isimleri var. Ergenekon sanıklarının bazılarının adlarının hemen altında ise aynı soyadını taşıyan başka isimler sıralanmış.

HÜRRİYET