ING Group'tan Deutsche Bank'a birçok kuruluştan ekonomist, Yunanistan özel sektör kreditörleriyle anlaşma sağlayıncaya kadar Avrupa Merkez Bankası'nın Yunanistan'ın borç yükünün azaltılması konusunda yapaklarını söylemesi beklenmiyor.

Yunanistan'ın kreditörleri AMB'nin tahvil swapları anlaşmasına dahil olmasına yönelik baskılarını artırırken, merkez bankacıları niyetleri konusunda ser verip sır vermemeye devam ediyor. Ekonomistler AMB'nin Yunan tahvillerindeki kârları ya da bölgenin kurtarma fonlarından birinin aktarılması gibi olası stratejilerini açıklamadan önce, Yunanistan'ın özel sektör kreditörleriyle anlaşmasının tamamlanmasını istediğini söylüyor.

Yunan hükümetinin 14.5 milyar euroluk itfanın beklediği 20 Mart'a kadar özel sektör kreditörleriyle anlaşması ve Avrupa Birliği'nden gelecek 2. kurtarma paketini garantilemesi gerekiyor. Uluslararası Finans Enstitüsü'nün yönetici direktörü ve Yunanistan'ın özel sektör kreditörlerinin temsilcisi Charles Dallara, tahvil sahipleri Yunan tahvillerinin yalnızca yüzde 60'ını elinde bulundurduğundan, kamu sektöründeki kreditörlerin de görüşmelere dahil olmasının gerektiğini savunuyor.

Politikacıların AMB'nin bu aşamada dahil olması için bankanın kapısını bayağı bir aşındırmasının gerekeceğini söyleyen Brüksel'deki ING'nin kıdemli ekonomistlerinden Carsten Brzeski, AMB'nin elinden geldiğinde bu durumdan uzakta kalacağını belirtti. Brzeski, AMB'nin saç tıraşında yer almayacağını, ancak kârdan vazgeçmesinin daha reelist bir beklenti olduğunu söyledi.

F5haber.com