39 kişi mahkum olurken 129 kişi beraat etti

YARGITAY"ın eksik evrak nedeniyle bozduğu Devrimci Sol örgütünün ana davasında 29 yıl sonra karar çıktı. 12 Eylül"den bu yana süren Devrimci Sol davasının Üsküdar 1. Ağır Ceza Mahkemesi"nde görülen karar duruşmasına 2"si başka suçlardan tutuklu 22 sanık ve sanık avukatları katıldı. Sanıkların çocukları ve torunları da duruşma salonunda izleyici olarak yer aldı. 12 Eylül Askeri Darbesi"nin ardından açılan, ilk duruşması 15 Mart 1982"de görülen davanın bugün görülen son duruşmasında sanıklar savunma hakkı kullanamadıklarını ileri sürdü. Bazı sanıklar ise avukat talebinde bulundu. Bu sanıklar, avukat taleplerinin yıllardır karşılanmadığını ileri sürdü.

"30 yıl bu anı bekledim"

Duruşmada son sözleri sorulan avukatlar yıllardır mahkeme kapılarında gelip giden müvekkillerinin değil, darbecilerin yargılanması ve cezalandırılmasını istediler. Duruşmada söz alan sanık Hasan Doğruöz “30 yıldır bu savunmayı bekliyorum. Bu nedenle çok heyecanlıyım” diyerek devletin kendilerine özür borçlu olduğunu söyledi. Diğer sanıklar da bu davada "kendilerinin değil, 12 Eylül cuntacıları"nın yargılanması gerektiğini söyledi.

Verilen aranın ardından mahkeme davayı karara bağladı. 39 sanığa ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Mahkeme 129 sanığı beraat ettirirken 999 sanık hakkındaki suçlamlar ise zamanaşımı nedeniyle düştü. Yargılama sırasında vefat eden Dursun Karataş hakkındaki dava da düştü. Mahkeme, haklarında daha önce beraat verilen, zaman aşımından ve ölüm nedeniyle davaları düşen sanıklar hakkında aynı kararları uyguladı.

Ordu Sıkıyönetim Mahkemesi, 1981 yılında başlanan ve yaklaşık 10 yıl süren yargılamanın ardından aralarında örgütün lideri Dursun Karataş"ın da bulunduğu 1243 sanığa idam ve çeşitli hapis cezaları vererek dosyayı Üsküdar 1. Ağır Ceza Mahkemesi"ne göndermişti. Dosya, cezaların sanıklara tebliğ etmesinden sonra Yargıtay"a gitmiş ve Yargıtay, dosyada evrak eksiklikleri olduğu gerekçesiyle kararı 2 yıl önce usul yönünden bozmuştu./vatan